Първа публикация: 31-07-2014

Последна редакция: 08-12-2014

 

ПО ПЪТЯ КЪМ ТРУДНОТО (И ОПАСНО) "КРИТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ"

Илия КОЖУХАРОВ

Покана-сюрприз & скица-портрет на отправилия поканата

Сюрпризът бе много приятен!

Представляваше поредна покана за "харесване" на Фейсбук-страница. Но... в случая нещата не се отнасяха до "лайкване" на някое кафене, ресторант или хотел, а насочваше към страница, носеща името:

Foundation for Critical Thinking

(Фондация за критическо мислене”).

Поканата дойде от доцент Евгений Волков, който преди години бе гост на организирания от "Нова Магнаура" двудневен семинар под надслов:

"ЧОВЕКЪТ В СВЕТА НА ЗАБЛУДИТЕ (БЕЗ ГРАНИЦИ)".

Приветлив и сърдечен, тогава доцент Волков изнесе изключително важен доклад на тема:

"КОНСУЛТИРАНЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЗАБЛУДИТЕ И ГРАНИЦИТЕ НА РАЦИОНАЛНОСТТА" .

Достатъчно примамлив като заглавие и изключително ценен като съдържание, този текст е добре да бъде прочетен днес. От някои – повторно. Определени изрази в него ("коригиране на мисленето", "нерационалност на света, обществото и човека" и прочее) могат да се сторят на предубедения (или неподготвения) читател напълно неприемливи. Такъв човек вероятно няма да открие в себе си сили, за да стигне до неговия край.

Впрочем, един бегъл поглед към личната стена на доцент Волков във Фейсбук вероятно би отблъснал допълнително още повече хора: той, руснакът, университетският преподавател и съдебен консултант, призоваван за помощ при редица опити за рафинирано заобикаляне на законите в Руската федерация, "шерва" постоянно "Фейсбук-статуси" на свои съмишленици от рода на следните:

Подготвени в базите на НАТО бойци, осъществиха въоръжено завземане на властта в Киев.

Стихийно създаденото народно опълчение на Донбас се защитава от фашистите.

И още:

Путин, Сечин и други вероятно мислеха, че всичко ще им излезе евтино: властта, активите на Юкос (заради които Русия е осъдена да заплати на фирмените собственици 50 милиарда долара компенсация за причинени щети – бел. моя, И.К.), китайските пари, европейските пари, Крим. И те са вземали всичко това на кредит при неизвестни проценти на печалба за заемодателите. Колкото повече нещата продължават, толкова по-големи ще бъдат процентите. Но това не е техен проблем, а общ, тъй като те заложиха страната.

И още – в езоповски стил, като тест за досещане: "С намек към кого ли ще да е припомнен долният цитат?" А той представлява фрагмент от книгата на Аркадий и Борис Стругацки "Трудно е да бъдеш бог":

Не висок, но не и нисък, не дебел и не твърде кльощав, не много надарен откъм коса, но не и плешив. В движенията си не рязък, но не и муден, с лице, което не се запомня... Вежлив, галантен с дамите, внимателен събеседник – впрочем, не блестящ с някакви специални мисли... Преди три години той се появи от някаква мухлясала изба на дворцовата канцелария, малък, незабележим чиновник, раболепен, бледничък, дори някак посинял, пребледнял. (...) Израсна като гигантска белезникава гъба този амбициозен, безпощаден гений на посредствеността.

И още текст, който може да предизвика известни затруднения, доколкото се коментират и непознати за редовия българин лица от руската политическа конюнктура. Независимо от това, редовете могат да бъдат изчетени открай-докрай, като спокойно – и произволно – чуждите имена бъдат заменяни с нашенски: "Станишев" или "Борисов", "Местан" или "Доган", "Пеевски" или "Орешарски"... От това картината няма да се промени в нейната същина. И истината няма да се окаже накърнена.

И така:

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ!

Не е изключено следващите надолу фрагменти от телефонен разговор да са акт на фалшификация. Във връзка с това основателно би могъл да възникне следният въпрос:

Възможно ли е хора, придобили обществена популярност, да не се съобразят с елементарното допускане, че могат да бъдат внимателно следени?

Многобройните подобни случаи по света дават следния отговор:

Да, възможно е! Мнозина (в това число и в България) не са се съобразявали.

От службата за сигурност на Украйна са прихванати преговори, водени от лидерите на терористичната организация "Донецка народна република", които разговори за пореден път насочват към прякото участие на руската страна в подклаждането и ескалацията на въоръжения конфликт върху териториите на Донецка и Луганска област.

Тези материали показват, че в реализацията на руския "сценарий" за дестабилизация на ситуацията в източните райони на Украйна е пряко замесен Заместник-секретарят на Генералния съвет на управляващата руска политическа партия "Единна Русия", Алексей Чеснаков.

Също така, заслужава внимание намерението на Алексей Чеснаков да използва един от лидерстващите терористи на "Донецката народна република" Игор Гиркин ("Стрелеца") за низкопоклонническо хвалебствие по адрес на руския президент Путин.

Ал. Чеснаков: Разказвай, как е при вас.

Ал. Бородай: При нас е пълен бардак. Както разбираш, ситуацията е абсолютно прогнила. Т.е. пълен бардак. В града цари полувластие.

Ал. Бородай: Военната ситуация е скапана. Ти знаеш и разбираш. Донецката народна република започна да прилича на ад с епицентър Донецк. И перспективите са слаби.

Ал. Бородай: Има проблем и по взаимодействието с Ходаковски, който е съгласен да разговаря единствено с мен, с останалите – по никакъв начин.

Ал. Бородай: Ето, ту има проблем, има всякакви въпроси, които се натрупват към него. И – естествено – съществува ужасно недоверие.

Ал. Чеснаков: А самият ти вярваш ли му?

Ал. Бородай: Не много. Когато го слушам, разбирам всичките му мотиви. Но има купчина всякакви фактури, мръсни. И с всеки изминал ден тази купчина, за съжаление, става все по-голяма и по-голяма.

Ал. Бородай: Днес проведох съвещание с бизнесмени, въведох тук 5%-ов данък. Мисля, че сега ще започнат да ми звънят от администрацията (на президента на Руската федерация), ще ми задават всякакви въпроси по тази тема...

Ал. Бородай: ...но аз ще им кажа: "момчета, та това е от вашата група икономисти, те всички заедно работят. Те ми изложиха икономическа доктрина и аз я изпълних." Което, откровено казано, е истина.

Ал. Бородай: А всичко останало – мен не ме вълнува. Нещо повече, във всеки случай засега аз не виждам никакви перспективи.

Ал. Чеснаков: А какво казаха бизнесмените?

Ал. Бородай: Нищо. Станаха, кимнаха с глави и отидоха да мислят. Те се намират в състояние на "ах-ох". Целият град е в постоянно изцеждане на силите... и стрелба. Тоест, всичко е "нормално".

Ал. Бородай: Най-големият проблем, който имам сега, е: свършват ми се мангизите. Тоест, от онези 150, които взех със себе си, те вече практически свършиха, защото: 50 – на "Захар", един милион гривни – на Игор (Гиркин), плюс всички останали разходи.

Ал. Бородай: Парите – по предназначение, на практика ще бъдат след две седмици. Ще бъдат, ако настоящата ситуация се задържи две седмици. Разбираш ли, ако нищо не се промени във военния план, ситуацията няма да се задържи през тези две седмици.

Ал. Чеснаков: Не се задържи – не се задържи... Саша, не ме натоварвай с тази нелепица. Ние се договорихме за онези 180 – вземай ги. Останалото трябва да се опитваме да го уреждаме някак. Ако няма нов поток, значи ще организираме още по този канал.

Ал. Бородай: Добре, договорихме се.

Ал. Чеснаков: Елементарна работа. И бърза. Саша, имам една молба към теб. (...) Сега ние с отец Тихон сме на път... (архимандрит Тихон (Шевкунов) – член на Висшия църковен съвет на Руската православна църква, игумен на Сретенския манастир, по данни на средствата за масова информация – личен духовник на Путин).

Ал. Чеснаков: Много важно би било "Легендарният" (Иг. Гиркин) да даде интервю, в което демонстративно да посочи: "Ето, добрах се най-сетне до Донецк..."

Ал. Чеснаков: "...всичко това, което се върши тук: разните там кургиняновци, някакви 'хора в степта', които пишат, че тук аз съм, видите ли, някак против Върховния главнокомандващ... (президента на Руската федерация, Путин) И така, ето, казвам..."

Ал. Чеснаков: "...аз съм офицер, имам Върховен главнокомандващ. Понастоящем – разбираемо – не изпълнявам негови преки заповеди, защото се намирам в друга държава..."

Ал. Чеснаков: "...но се отнасям с най-голямо уважение, считайки го за най-яркия лидер на съвременността, благодарение на когото Русия се изправи от положението си на колене. И всички ние гледаме на него с надежда."

Ал. Чеснаков: Но не в смисъл: "когато, колкото е възможно", а в смисъл: "ето, ние го обичаме, вярваме му, той е нашият идеал и – каквито и решения да вземе – ние ще изпълняваме всяко негово решение, защото считаме, че той е великомъдър лидер на руския свят". Това трябва да сториш не ти, а той. Към теб въпросите са по-малко.

Методът на "ръководство", осигурено с взети назаем от Русия лидери на "Донецката народна република", включително "министъра на отбраната" Иг. Гиркин и "премиер-министъра" Aл. Бородай, шокира дори и местните представители на "политическия елит".

В допълнение към убийствата на цивилни граждани и множеството обири, бойците фактически спряха работата на жизнено важни инфраструктурни обекти в Донецк.

"Стрелецът" е готов да прибегне до организиране на експлозии по високоетажните сгради, което – изглежда – е станало постоянна практика на руските специални служби.

Игор Ейдман:

Мошениците управляват чрез война.

Мислите ли, че войната срещу Украйна се води от страховитите руски националисти, от идейните борци за възраждането на империята, от православните фундаменталисти? Съдейки по всичко, такива размразени фанатици са само пушечно месо. А всички нас ни управляват обичайните околокремълски гешефтари и крадци, за които войната е преди всичко възможност да се изкарат добри пари.

В известния подслушан разговор между Чеснаков и Бородай сякаш няма нищо неочаквано. Бородай се оплаква от катастрофалния бардак в собствената си Република и хленчи за парични преводи. Чеснаков поръчва възхвала за Путин в изпълнение на легендарния (с извинение) Гиркин. Като цяло – разговор между двама политически технолози, обсъждащи нещо от рода на провалила се изборна кампания. В щаба – бардак, парите – прое..ни. И всичко това би било просто насмешливо дрънкане на глупости от страна на двама професионални манипулатори, но зад него стои реална кръв, война, убийства. Очевидно кремълските полит-технолози се оказаха, меко казано, износени.

Още по-интересен (в сравнение със самия разговор) е участникът в него от страна на Кремъл. Това е най-близкият дългогодишен сътрудник на Алексей Сурков – Чеснаков.

В средата на първите десетина години от настоящия век работих като директор по комуникациите на държавната социологическа служба ВЦИОМ (Всерусийски център за изучаване на общественото мнение – бел. моя, И.К.). И така, уредник и фактически, съсобственик на тази формално държавна организация бе въпросният Чеснаков; по онова време заместник-началник на Управление Вътрешна политика в администрацията на Президента, дясната ръка на Сурков. Генералният директор на ВЦИОМ беше, и си остава и до днес, дългогодишният бизнес-партньор на Чеснаков – ПиАр-експертът Валерий Фьодоров.

Сега Чеснаков се опитва да се измъкне от обвиненията, заявявайки, че гласът не е негов. Все пак, в края на краищата, нали при попадане във всяка цивилизована страна би могло лесно да се влезе в затвора за финансиране на тероризма. Така че на него му остава единствено да отрича – на принципа: аз не съм аз и конят не е мой. Но... аз разпознах неговия глас. За да се убеди човек, че така или иначе той е говорил, е достатъчно просто да се прослуша внимателно в You Tube официалното интервю на този полит-технолог и да се сравнят интонациите с подслушания разговор. А и кому би било необходимо именно него да злепоставя. Не е той необходимата фигура!

Чеснаков е интересен с това, че е типичен. Той е типичен представител на путиновия политическия елит. Никога не е бил ура-патриот (показен, демонстративен, лъжлив патриот – бел. моя, И.К.), привърженик на империята, руски националист. Изобщо, той е човек без явни политически възгледи, както и повечето хора около Кремъл. Някога е бил сътрудник на Руско-американския университет, поклонник на западното и стипендоед. Сега такъв, какъвто го виждаме той е в челните редици на борбата срещу проклетите американци.

Има един исторически анекдот. Генерал-губернаторът пита редактора на вестник Копейка: Към коя насока бихте желали да се придържаме? Към която и да било насока, Ваше превъзходителство отговаря редакторът. Ние всякак се храним. Насоката храним се е основна за руските политици и чиновници. Всичко останало е имитация. Например, Миронов с Левичев стартираха, създавайки някаква шизофренна Партия на живота, позиционирана като неидеологическа. След това получиха по договор с Кремъл задачата да създадат фалшивата лява партия Справедлива Русия, без да са с каквито и да било леви убеждения нито на сън, нито в будно състояние. Понастоящем те са ура-патриоти и призовават за война.

А сега впечатлението ми от работата на ВЦИОМ като цяло. Ръководителите на кремълската агит-пропаганда се интересуват само от пари:

1. те са свикнали да крадат пари от държавата при това, откровено, практически, без да скриват това;

2. при сегашната власт тях нищо не ги заплашва;

3. за да запазят възможността си да крадат безнаказано, готови са да свършат каквото и да било.

Те се интересуват само от два въпроса: как да откраднат повече и как най-добре да угодят на началството от администрацията на Президента? Някъде след около година работа видях техни вътрешни финансови документи, от които узнах, че държавната организация активно е прехвърляла пари от въпросните държавни поръчки в две офшорни зони (в Кипър и на Британските Вирджински острови). В Русия също се създадоха няколко фиктивни фирми за изпиране. Във вътрешните записки на ръководството поразяваше жаргонът, използван в евтините гангстерски или шпионски трилъри (да се представи със съответната легенда за сътрудниците и т.н.). Документите предадох на Наташа Морар в Ново време / New Times (чак до номерата на офшорните сметки, където сурковци наливаха пари през 2006-2007 година). Излязоха три статии (ще дам линкове в първия коментар). Схемите за кражба и укриване на данъци бяха достатъчно подробно описани в тях. Въз основа на фактите, изложени в статиите, бе възбудено наказателно дело.

Въпреки всичко, както за никого не е трудно да се досети, то не завърши с нищо. Обратно, Морар, като гражданка на Молдова, набързо я изхвърлиха от Русия (при това ù провървя, а можеха да я пернат с бръснач’). Аз свидетелствах в съда, където ВЦИОМ пледира срещу Ново време / New Times, и потвърдих обвиненията, съдържащи се в статията. В резултат на това, на кремльовците им се удаде да оспорят само едно маловажно положение. А цялата криминална история за разделянето на парите на части и за офшорките бе потвърдена. След това Фьодоров и съучастникът му (не Чеснаков, а друг известен полит-технолог, обслужващ по откатни схеми изборни поръчки на Газпром), се опитаха да ме сплашват, препращайки ми заплашителни писма, подписани от някакъв предполагаем чеченец, Валид Дауров, който както се оказа не съществува в природата. (В Русия изразът откатни схеми’ се използва за обозначаване на всякакъв род корупционни практики, включващи едни или други форми на подкупи, комисионни, отстъпки и прочее. – Бел. моя, И.К.)

Ето, такъв е личният ми опит в общуването с кремълските технолози. А сега те управляват чрез война. Войната е много доходно занимание. И докато те се хранят от войната, тя ще продължава.

И още – интригуващи находки в споделения "статус" на сайта "Свободни новини":

И придружаващия текст на Владимир Познер:

“ЗА ОСОБЕНИЯ ПЪТ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНОСТТА НА РУСИЯ

Бих искал да кажа няколко думи по извечния въпрос: за особения път, за изключителността на Русия. Най-общо казано, всички страни, всички народи имат свой път и всеки народ е изключителен и самобитен. Но в много от познатите ми страни не битува такова желание е, не на всеки ъгъл, но често и гръмогласно да се говори за собствената ‘особливост’. (Извинете ме за думата.) Вие помните, че Тютчев бе написал: ‘С ум Русия не може да бъде разбрана.’ Обичам да поставям на това място други имена: Панама, така де, с ум Панама не може да бъде разбрана, с ум Канада не може да бъде разбрана. А защо не? Сам по себе си, всеки народ се отличава от всички останали.

Има закони на природата и те са еднакви за всички. Знаете, законът за всемирното притегляне действа за всички. Има и закони икономически и те са валидни за всички. Възприемат ги различно, но действат за всички; във всички страни съществува частна собственост, във всички без изключение.

Що се отнася до Русия, разбира се, на нея може да се каже – в това или онова не ù е провървяло. Отначало преминали хуните, които впоследствие се установили някъде в района на днешна Унгария. След това 250 години монголо-татарско иго, което било изключително тежко и, разбира се, отхвърлило Русия за много години назад. Мисля, че и изборът на православието изиграл своята роля в развитието на Русия. Но в крайна сметка, по основополагащи въпроси, руснаците са такива, каквито са и всички такива хора, каквито са и всички.

Безкрайните разговори за особен руски манталитет, за особена душа, от която не са написани никакви закони, освен собствените, в действителност, според мен, в крайна сметка подпомагат само това, че ако този възглед възтържествува – Русия може би ще заприлича повече на страна от африканския континент, отколкото на европейска страна. А на мен това никак не ми се иска.

И още текст на Марк Галперин:

“Знам, че ме четат украински приятели. Ето защо този постинг е за вас.

Не се плашете от поддръжката на кремълската политика от страна на голямата маса руснаци. Наистина, милиони хора осъждат ‘фашистите’, настанили се както се твърди – в Киев, осъждат ‘зверствата на нацистите’, изгорили живи хора в Дома на профсъюзите в Одеса. Още по-голяма маса люде приветстват присъединяването на Крим към Русия. Хората осъждат ‘бандеровците’ и считат, че те са устроили Майдан естествено, под ръководството на Съединените щати (а и накъде без тях). Мнозина не виждат, и по-точно не искат да видят, разликата между Янукович и Порошенко; тъй де, смениха един олигарх с друг. Накратко, в главите на хората е пълна каша.

Но да преминем към главното. А главното се заключава в това, че никой от тези съдници няма да излезе на улицата в защита на своите убеждения. Максимумът, на който те са способни, това е да се спречкат с роднини, познати, колеги по повод на украинския проблем. Като цяло те приемат политиката за мръсна работа и проклинат своите чиновници не по-малко от фашизоидите в Украйна. Освен един чиновник, когото вие познавате. Него те го уважават. И едновременно от него се побояват. Ще повторя: за своите убеждения те няма да излязат никъде. И в Донбас няма да отидат, и за Новорусия няма да тръгнат да умират. Най-много и то поради страх от уволнение могат да отидат на ‘путинг’ (ако са московчани) или да пристигнат на също такъв ‘путинг’, получавайки сладкиш под формата на безплатно пътуване до Москва. И това е всичко. Повече възможности любителите на истината от телевизора нямат. Само дано не си помислите, че угнетявам с думи гражданите. Това е част от моята страна.

А сега, нека направим малко изчисления. За Украйна са готови да воюват и ако трябва, да дадат живота си – десетки милиони люде. За мъглявите Луганска народна република и Донецка народна република са готови да воюват максимум няколко хиляди руснаци измежду 143 милиона. Да, тези няколко хиляди, плюс също така няколко десетки хиляди ваши местни са обилно снабдявани с оръжие от командите на Кремъл и Янукович. Но във всеки случай съотношението на силите е несъизмеримо. Затова, аз ви желая да разгромите въоръжените бандитски формирования. А що се отнася до руските путинисти, те ще продължават да мятат гръмове и мълнии. Но в кухните. На следващия ден след като границата между Украйна и Русия придобие предишните си очертания, те ще кажат: оп-па-а, украинците победиха, ето на, гадовете се продадоха на Америка и Европа. И ще продължат да се занимават с делата си така, сякаш нищо не е било, без болка за загубата на приказната Новорусия.

Така че: на никого не обръщайте внимание, вършете си своето дело, преследвайте всички, които са си наумили да отстояват политически интереси с помощта на оръжие, но без опора в народа. Помнете, в историята все още не е имало случай, когато народът да не е побеждавал. Да, в тази война ще загинат стотици украински патриоти, това е неизбежна загуба. Но победата ще бъде ваша.

А Путин, аз лично ще арестувам. И няма да ми трепне ръката.

Наложителна обструкция

Поканата за присъединяване към някакво общество на "критически мислещите" (а дори и само едно харесване на определена интернет-страница изразява именно такъв акт) не може да не бъде придружено от скрупульозно вглеждане в публично засвидетелстваните симпатии от страна на критическия посредник или медиатор (а "шервания"-та на нечии "статуси" показват именно тези симпатии). В този смисъл, трудно могат да се приемат за критически издържани твърдения, според които в историята все още не е имало случай, когато народът да не е побеждавал. Впрочем, в конкретния случай с не по-малка категоричност може да се изкаже и обратната мисъл – че досега историята не познава случай, в който народът да не е бил побеждаван. Ако предварително не е изяснено какво следва да се разбира под "народ" и под "победа", то могат да бъдат огласявани всякакъв род лозунги, които да се приемат било като "истини", било като "неистини" – в зависимост от това: на какъв мироглед са попаднали. Всъщност, това се случва постоянно, но то няма нищо общо с критическото мислене.

Не по-малко фриволни са и квази-богатирските изхвърляния от рода на декларацията за "арестуване" на Путин без каквото и да било "трепване" на ръката.

В същото време, едни или други прояви на бунтовна романтика изглеждат напълно разбираеми. Във времена като нашето мнозина се отдават на своего рода мечтания, откривайки – вероятно, всеки самостоятелно за себе си – знаменитата мисъл на Виктор Юго:

Когато диктатурата е факт, революцията се превръща в право.”

При това, далеч не случайно, мнозина разпространяват това политическо верую в леко варирана форма:

Когато диктатурата е факт, революцията се превръща в морално задължение.”

Фондацията за критическо мислене

Фейсбук-страницата на Фондацията за критическо мислене представлява своеобразен "шлюз", през който може да се попадне в сайта на самата фондация:

Още тук, в преддверието, може да бъде установено, че Фондацията е учредена през 1980 година, че нейното седалище се намира в неголемия американски град Томалес, щата Калифорния. Могат да бъдат прочетени и някои въвеждащи текстове:

Две сродни образователни организации с нестопанска цел, Център за критическо мислене и Фондация за критично мислене, работят в тясно сътрудничество за насърчаване на образователната реформа”,

посредством:

култивирането на безпристрастно критическо мислене.

Към това се добавят и важни уточняващи аспекти:

Ние не просто се застъпваме за образователна и социална реформа въз основа на критическото мислене, ние разработваме и изграждаме практически алтернативи. В един свят на ускоряващи се промени, на интензивно усилваща се сложност, както и на нарастваща взаимозависимост, днес критическото мислене се явява изискване за икономическо и социално оцеляване.

Работата на Фондацията включва организирането на изследователски разработки и тяхното публикуване, акумулирането на различни ресурси, предназначени да подобрят преподавателската дейност, както и спонсорирането на ежегодни международни конференции и академии, посветени на критическото мислене. Както се полага, отправен е и призив:

Присъединете се към нас, тъй като ние се стремим да направим критическото мислене основна социална ценност и основна организационна представа за цялата образователна реформа.

В качеството на исторически ориентир е цитирана следната мисъл на Френсис Бейкън (15611626):

[Критическото мислене представлява] желание да се търси, търпение, за да се даде простор на съмнението, предразположеност към размисъл, мудност при изказването на твърдения, готовност да се обмисля, внимание в разпорежданията, установяване на ред и омраза към всеки вид измама.

"И ОМРАЗА КЪМ ВСЕКИ ВИД ИЗМАМА" – нека това просто бъде запомнено. Като начало.

От "Фондация" и "Център" към "Общност за критическо мислене"

Общността за критическо мислене

празнува 34 години

работа за същностна промяна в обучението

Мисията на Общността:

Центърът за критическо мислене работи под егидата на Фондацията за критическо мислене, една образователна организация с нестопанска цел, създадена, за да се насърчи същностната промяна в образованието и обществото чрез култивирането на освободено от пристрастия и лични интереси критическо мислене.

Критическото мислене е от съществено значение, ако искаме да стигнем до корена на проблемите ни и до разгънати, усъвършенствани, разумни решения. В крайна сметка, качеството на всичко, което правим, е предопределено от качеството на нашето мислене.

Докато обществото често насърчава ценности, натоварени с повърхностни, непосредствени ползи, критическото мислене култивира домогвания до същината на нещата и до истинска интелектуална дисциплина. Това предполага строг самоанализ и коректна умствена работа – ключовете към значителни промени. Критическото мислене изисква развиване на основни интелектуални добродетели като: интелектуално смирение, упоритост, почтеност и отговорност. Никоя реална ценност не идва лесно. Една богата интелектуална среда – изпълнена с любознателни и мотивирани студенти – е възможна единствено с полагането на критическото мислене в основата на образователния процес.

Два критически коментара

Критически коментар 1.

Идеята за такъв тип мислене, което е освободено от "пристрастия и лични интереси", поставя изключително сериозния въпрос за ситото от тестове, през които трябва да премине (и на които трябва периодично да се подлага) всеки, пожелал да се отдаде на подобна школовка. Та нали пристрастията и личните интереси са част от онова, което всеки носи най-дълбоко вътре в себе си – в своето биологично "аз"! Нали те, все същите пристрастия и лични интереси, са и част от нашето ДНК! Със собственото си ДНК ли трябва да воюваме, за да култивираме способност да мислим критически?

Ако един дипломиран юрист (Шарл дьо Монтескьо) е предупредил човечеството още преди векове, че

няма по-жестока тирания от тази, която се възпроизвежда под закрилата на закона и в името на правосъдието”,

то всеки, решил да се посвети на авантюрата, наречена "критическо мислене", би трябвало да си дава сметка, че "няма по-жестока тирания" от онова мислене, което – жонглирайки привидно логично с термини и словесни съчетания – остава безкритично, независимо че създава противоположно впечатление.

Критическото мислене би следвало постоянно да се уподобява с поведението на един разузнавач, който в същото време е и контраразузнавач. То трябва да следи под микроскоп всяка дума в чуждата мисъл и под двоен микроскоп да следи всяка собствена мисловна молекула.

Това е трудна, много трудна полифония. Тя трябва да се изучава целенасочено, трябва да се упражнява постоянно.

Критически коментар 2.

В България обучението по "критическо мислене" е включено като избираем сегмент от гимназиалното обучение по философия. По признание на служител в един от 11-те регионални инспектората по образованието към Министерството на образованието и науката, незначителен брой ученици записват този сегмент (а в добавка, добре е да се знае, че обучението по него се практикува преди всичко в София, Пловдив и Варна!?). Нещо повече, самите учители не се ласкаят много от мисълта да формират групи за критическо мислене, защото при провеждане на общонационални оценявания

тяхната работа много трудно може да бъде одитирана обективно”.

Толкоз!

Отговор от Русия

Скоро след като получих поканата от доцент Евгений Волков да харесам страницата на американската интернет-инициатива за критическо мислене, отправих към него следната директна (може би, дори твърде директна!) покана:

“Уважаеми колега Волков,

Драги Евгений,

Моля Ви, напишете текст, в който бихте изложили своята оценка за господин Президента на Вашата страна. Като човек на науката, като поддръжник на критическото мислене, уверен съм, че бихте могъл да споделите обективно мнение по този въпрос. Ако това Ви се стори възможно, моля Ви, включете и отделни фрагменти, показващи отношение по темата, засвидетелствано от Ваши колеги и/или студенти (споделящи Вашите виждания, разбира се). Аз ще направя превод на всички текстове, след което ще ги публикувам в сайта ‘Нова Магнаура’.

Вие трябва да знаете, че в България има твърде много хора, които открито симпатизират на Вашия президент. В този смисъл, считам, че техният ентусиазъм трябва да бъде охладен чрез изцеление на слепотата им.

Ще чакам Вашия отговор. И ще бъда радостен, ако той е ‘Да’.

Поздрави!

Илия Кожухаров

Безусловно, подобна покана може да бъде изтълкувана като "поръчка", задаваща предварително параметрите, които трябва да бъдат изпълнени: в България има твърде много хора, които открито симпатизират на Вашия президент, следователно, моля Ви, постарайте се Вие да го очерните! (Естествено, на така заявена позиция може да бъде отказано каквото и да било критическо мислене. И това вероятно вече е било сторено от някои, които са достигнали дотук.)

От друга страна, такава предварителна оценка би била оскърбление към един университетски преподавател.

Но... има и нещо друго. Веднага се възбужда следният въпрос: как трябва да се гледа на политик, който – въз основа на "исторически и етнически аргументи" – анексира безпардонно част от независима държава, с което показва и на други, не по-малко безпардонни политици, че те могат да правят същото? Така например, какво би станало, ако по същия маниер (и при идентичен сценарий) днешният президент на Република Турция реши да върне на държавата си онези територии, които са били владение на Отоманската империя (при това, отправяйки своя исторически сантимент не толкова назад, както прави това господин Путин, а към по-близки векове – примерно, ХVІ век)?

Ето какво заглавие поставя за своя публикация от 26-ти март 2014 година така нареченият "Институт за модерна Русия":

"Подкрепата на Анкара за тюркски групи в Северен Кавказ поставя под въпрос съществуващите там граници".

Ето и каква карта на турските претенции за етническо и религиозно влияние е поместена във все същата публикация:

Струва си тя да бъде разгледана внимателно. Струва си да бъде прочетено и началото на текста дори само началото:

Доколкото в навечерието на Олимпийските игри в Сочи черкезкият въпрос се открои в публичното пространство, руски коментатори се спряха върху желанието на черкезите да възстановят една единна Черкезия в Северен Кавказ – стъпка, която би наложила преначертаване на установените там съветски граници – и надлежно осъдиха това желание.

Сега обаче се оказва, че усилията на Анкара да разпространи турското влияние в региона могат да бъдат още по-непосредствена заплаха за въпросните граници и че двата тюркски народа, сега част от би-национални републики с черкезки групи, са все по-заинтересовани от създаването на единна тюркска република.

Доцент Волков отговори с "Да" на моята покана, а вчера изпрати и началото на своя текст, озаглавен:

"Какво се случва в Русия от позицията на социалното инженерство?"

 

Част І

Евгений Волков

Дълбокоуважаемият български приятел и колега, Илия Кожухаров, ме помоли да споделя с българската аудитория мнението си за онова, което се случва в Русия. Той обеща да преведе на български написаното от мен. Дълго размишлявах: в каква форма, в какъв модел да изложа своите виждания? И реших – в съответствие с трактовката на Карл Попър – да напиша поредица от кратки бележки в своя блог () от гледната точка на социалното инженерство тип стъпка по стъпка (piecemeal social engineering).

В този случай обяснението чрез модела на социалното инженерство ми се струва и най-адекватно, и най-разбираемо за каквато и да било група читатели, които са готови да изучават, да се учат, да мислят критически (научно) и да разбират.

За най-нетърпеливите или четящите само кратки еднозначни оценки с единствената цел: да се убедят, че те съвпадат или не съвпадат с вече отлетите за собствено ползване чугунени шаблони, веднага предлагам резюме:

Русия се търкаля с ускорени темпове в бездната на невъобразими катастрофални последици поради вече почти столетното узурпиране на властта по тези земи от страна най-неподготвени, най-егоистични, най-безсъвестни и безразлични към интересите на населението и страната управляващи групи. Възможността да се прекрати това стогодишно падение възможност, която се появи преди четвърт век се оказа неизползвана в резултат на многото десетилетия потискане у гражданите на Русия (респективно, на Руската съветска федеративна социалистическа република) на стремежите им към свободна самостоятелност и навици за самоуправление (политическа активност), както и на икономическа инициатива. В близките години Русия я очаква най-жесток крах във всички направления, а нейната история от периода XX-XXI век ще се превърне за дълго време в образец на трагична верига от рекорди по неизползвани шансове, по бездарност на управляващите и глупост на основната маса от гражданите.

Представете си един технически много сложен кораб, плаващ в свръхсложни и тесни лабиринти от проливи и фиорди. За дълго време на капитанския мостик на този кораб и в щурманската каюта се намират фактически некомпетентни лица, напълно игнориращи международния опит и науката за навигация, както и съветите на действително сведущите специалисти. Дълго време редовите моряци и пътниците на кораба са репресирани за най-малкото съмнение в мъдростта на капитаните, а наскоро е обявена за незаконна и наказуема всяка критика и каквито и да било предложения за смяна в корабната управа, въз основа на която несъгласните биват натиквани в затворническите изолатори.

През въпросния отрязък от време корабът под названието Русия, се оказа в такава точка и с такава посока на движение, че без радикална промяна на курса и на ръководещия екип той с неизбежна неизбежност (нарочно поставих тези две думи една до друга) много скоро ще бъде неуправляем в район на най-силни бури и опасни рифове и скали. Повечето пътници и редови моряци, дресирани от десетилетия да разчитат на съвпадението между техните илюзии и митове, от една страна, и, от друга – на пропагандата, спускана от капитанския мостик, с радост приветстват своето пътуване към ада.

Крушението е неизбежно, вариациите в прогнозите имат значение единствено във връзка с тежестта на последствията, продължителността на опустошителния период и вариантите за оздравяване на оцелелите (към настоящия момент – поради скудоумие) измежду населението на Русия.

Какво общо може да има тук социалното инженерство и как Русия стигна до такъв живот – в следващите фрагменти.

Вероятно някои са се смутили от израза "свободна самостоятелност". За по-възрастните това е разбираема ирония едно припомняне на афишираното по време на социализма право на "самостоятелност", което (за съжаление) бе само добре изписано на хартия. В живота бе наложена НЕсвободна самостоятелност.

Част ІІ или "Страната на контрамотите"

В повестта Понеделник започва в събота на двамата гениални писатели-фантасти, братята Аркадий и Борис Стругацки, има един персонаж, който се оказва контрамот (против движението): той живее не от миналото и настоящето към бъдещето, а от бъдещето към миналото. По тази причина, според сюжета, той е знаел бъдещето и е помогнал да се предотврати глобалната катастрофа – превръщането на Земята в черна дупка.

Та така, в момента Русия е не фантастичен, а действителен контрамот. Страната пропада в добре известното страшно и катастрофално минало, което руското ръководство е избрало в качеството му на желано бъдеще.

Гражданите на държави, които продължават да се движат към новото, още неизвестно бъдеще, към които държави, както ми се струва, се отнася и България, трудно могат да разберат такива салта. Една моя позната прекара целия юли на почивка в България и наскоро ми разказа, че по никакъв начин не ù се е удавало да обясни на българите защо в богата и като че ли силна Русия нещата стоят несравнимо по зле, отколкото в като че ли бедна и слаба България, и защо тя е готова да замени живота си в Русия с живот в България.

В помощ на своята позната ще приведа думите на известната руска писателка Людмила Улицка:

Людмила Улицка

Моята страна днес обяви война на културата, обяви война на ценностите на хуманизма, на идеята за свобода на личността, на идеята за правата на човека, която е формирала цивилизацията на протежение на цялата своя история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания. Аз се срамувам от нашия парламент, невежествен и некомпетентен, от правителството, агресивно и некомпетентно, от ръководителите на страната, детски играчки – супермени, поклонници на силата и хитростта, срамувам се от всички нас, от народа, загубил нравствените си ориентири” (целият текст от визираното интервю е поместен по-долу – бел. моя, И.К.)

Подписвам се под всяка дума от този цитат и мога да приведа огромно количество факти, които принуждават да се направи такова горчиво признание. Него го споделят всички порядъчни граждани на Русия, които са съхранили способността си да мислят разумно и честно. Някога ще бъде издадена многотомна Черна книга за престъпленията на властта и катастрофата на руската държава в началото на ХХІ век, а сега е изключително важно да се разберат механизмите, които позволиха отново в рамките на сто години да се случи вторият чудовищен провал на Русия. А това разбиране е важно не само за тези, които живеят в Русия, но и за цяла Европа, и за гражданите на всяка друга страна, които искат да избегнат подобен ход на събитията с тях.

Ще предложа в следващите части своя опит за такова разбиране и обяснение в рамките на модела на социалната инженерия.

Междувременно, след публикуването на предходната въвеждаща Първа част, мой отдавнашен познайник сподели, че вече се е "наслушал на хленч, на мърморене", че повече го интересува онова, което предлага "авторът Волков", и че "констатации работа не вършат". Заедно с това, пак той ми препоръча да изуча по-добре определен кръг факти, свързани с "лицето Путин" – и по-специално, как се е формирал неговият характер, как е преминало детството му (в "мизерните руски 'комуналки'"), как е следвал "нормалните за всеки човек импулси за личен напредък" и така нататък. И досега се питам: това не биха ли били "констатации", които – ако действително не вършат работане биха ми свършили работа и в случая?

Паралел № 1

Както личи по всичко, отпечатаното в германския седмичник "Дер Шпигел" есе на Людмила Улицка, "Сбогом, Европа!", е дало повод на руските власти за незабавно предприемане на ответни действия. Няколко дни след излизането на брой № 34 от 18-ти август т.г. ИТАР-ТАСС предава странно съобщение, с което се опитва да обясни отмяната на поисканата и организирана от самата агенция пресконференция на Улицка, която е една от малкото съвременни руски писателки, добре известни извън границите на бившия Съветски съюз. А пресконференцията е била планирана по повод нейното удостояване с австрийската държавна награда за европейска литература.

ИЗ ИНТЕРВЮ ЗА РАДИО "СВОБОДА"

Людмила Улицка: Преди няколко седмици получих предложение да участвам в пресконференция, организирана от ИТАР-ТАСС. Бях малко изненадана, защото тази агенция – такова патетично и много официално място… Обикновено не попадам на такива места, но… съгласих се. От агенцията съставили някакъв списък на журналисти, които обикновено канели на такива срещи, но два часа преди началото ми се обадиха и ми казаха, че срещата е отменена, защото в сградата се е спукала тръба. Бях по-изненадана от това, че ме поканиха, отколкото от обстоятелството, че се е спукала тръба.

Андрей Шаром (Радио "Свобода"): Е, очевидно, след Вашата публикация в Дер Шпигел организаторите на пресконференцията са били коригирани от високопоставени другари.

Л. У.: Честно казано, съчувствам им, защото да се попадне в такава ситуация – това е твърде неприятно. Те очевидно са искали да поговорим за австрийската награда, доколкото това е доста интересен сюжет (Улицка е първият национален автор, удостоен с престижната европейска награда на протежение на нейното половинвековно съществуване – бел. радио Свобода”). Очевидно, поставили са ги на място... Няма да твърдя това със сигурност, доколкото не съм водопроводчик и не съм проверявала състоянието на тръбите в тази зала, но в мен се оформи едно такова впечатление, че организаторите наистина са били посъветвани да се поправят.

А. Ш.: След като имам тази възможност, ще помогна на своите формално колеги от ИТАР-ТАСС: какво бихте искали да кажете на руските журналисти?

Л. У.: Строго погледнато, всичко, което искам да кажа, го казвам. (...) Някои мои материали са публикувани в сайта на руския ПЕН-център. Така че… отговарям на въпроси, когато ми ги задават. Нямам абсолютно никакво желание да се занимавам с вербална дейност, защото все пак, мисля, че професията ми е малко по-встрани от актуалната политика. И въпреки това, когато ми задават въпроси, отговарям.

А. Ш.: Във Вашата публикация в седмичника Дер Шпигел има отговори на някои от въпросите, пред които е изправена Русия, за отношенията между Русия и Европа. Но защо текстът Ви е пълен с такъв дълбок песимизъм?

Л. У.: Първо, разочарована съм от факта, че текстът попадна в руските медии в такъв лош превод. Очевидно, това е някакъв автоматичен превод, защото не е моят оригинален текст и текстът на обратния превод. Така че първото разочарование е по повод на непохватния превод, а там нищо не може да се направи. Но… като цяло, с този текст не казах нищо ново, не съм направила никакви открития. Той показва гледна точка, споделяна от много мои приятели. А тя действително е наситена с песимизъм, защото днешната политиката на Москва е такава: ние се отдалечаваме от Европа и това е много лошо. Махалото, по подобие на което руската политика се люлее от 300 години – по-близо до Европа, по-далече от Европа – има определена амплитуда на движението напред и назад. И ето – сега, очевидно, се намираме на максимално разстояние от Европа. Надявам се, че в някакъв момент то ще се люшне в обратната посока, а ние – въпреки всичко – ще намерим общи позиции с Европа. Русия не може да се развива извън представата за Европа, аз не мисля, че Русия е в състояние да си осигури трети път. Днес е направен избор между Европа и Китай – в полза на Китай – и, за съжаление, ние вървим по път, който едва ли ще донесе на Русия благосъстояние, успех и уважение. Това е направление към трети, четвърти и не знам към какъв друг свят. Но то е тъжно, от моя гледна точка.

А. Ш.: Вие, като писател, далеч не за първо десетилетие изучавате тайните на руската душа. Това, което сега се случва в страната, изненада ли Ви по някакъв начин?

Л. У.: По-скоро много ме огорчи. Моето пътуване до Австрия за получаването на тази награда се оказа интересно – наред с всичко друго, и поради това, че попаднах на откриването на Моцартовия фестивал в Залцбург, по време на който присъстваха и засвидетелстваха свои публични прояви много политици, по-специално: австрийският президент и министърът на културата на Австрия. За първи път чух от високопоставени политици мисълта (впрочем, известна ми, но за първи път чута от устата на политици), че взаимоотношенията между културата и политиката са като взаимоотношения между съпрузи в дългогодишен брак: постоянно се карат, но не могат да живеят един без друг. И в наше време – това бе казано от австрийския президент, Хайнц Фишер – политиката се нуждае от корекции, идващи от страна на артистичните хора, от критични изказвания, от известен принос на дейците на културата в световното политическо движение. Това ме порази, защото считам, че нещата стоят точно така. Но в нашата страна ние изобщо не виждаме нищо подобно, не го чуваме, и – очевидно – никога няма да го чуем. А културата, междувременно, е от съществено значение за политиката!

А. Ш.: Как оценявате позицията на руските дейци на културата във връзка с тези проблеми, които ви вълнуват така дълбоко?

Л. У.: И за това точно стана дума при откриването на фестивала. Бе представен един прекрасен доклад на австралийския историк Кристофър Кларк за първопричините на Първата световна война. Той говори за въодушевлението, с което европейският културен елит е поддържал тази война. Дори такъв изтъкнат учен, променил представата на света за човека, Зигмунд Фройд, е бил твърде ентусиазиран и е казвал, че той никога не се е чувствал до такава степен австриец, както след началото на Първата световна война. Разбира се, преломът е настъпил твърде скоро, двама от синовете на Фройд загиват по време на войната. А целият европейски елит е преживял горчиво разочарование. Националистическата възбуда, обхванала елита на Европа преди Първата световна война, се римува с това, което виждаме сега в нашата страна. Възторгът пред милитаризма ще отшуми, но въпросът е в това: каква цена ще плати нашето и следващото поколение за въпросното безумие. Защото, несъмнено, това е пътят към трета световна война.

А. Ш.: Имате ли усещането, че порядъчните хора са по-малко, отколкото изглеждаше?

Л. У.: Знаете ли, аз съм много щастлив човек, имам страхотни приятели. В моя кръг от близки приятели цари пълно единодушие. Що се отнася до хората, които толкова горещо подкрепят милитаристичния дух, струва ми се, че всички те не са еднакви. Някои от тях са на държавна служба. Като дейци на културата, те управляват театри, оркестри, различни други учреждения. Пряко зависими са от бюджети, от държавни субсидии – и като цяло, много силно са свързани с държавата. Те, съхранявайки своите колективи, понякога са принудени да говорят не това, което мислят. Но има и определен брой хора, които искрено подкрепят тази съвършено безумна, по мое мнение, политика. Какво да се прави, такава е историята на Русия, така се формира тя...

А. Ш.: Сега Руски патриоти обичат да правят списъци на враговете на руския народ. Андрей Макаревич оглавява тези списъци, там е и колективът на радио Свобода". Ако Вашето име го няма в списъка, това е просто, защото хората, които правят въпросните списъци, не са много добре с четенето. Ако се научат, както трябва – Вас също ще Ви нанесат там. Такава перспектива не Ви ли плаши?

Л. У.: Според мен, аз отдавна съм в тези списъци, но съм на буква У. Ето защо, както изглежда, просто не сте прочели до края... Не, това не ме плаши. Освен това, дори считам, че режимът, при който всички ние съществуваме днес, е много мек по отношение на противниците си. Противниците не са много и мисля, че за тях би бил достатъчен всичко на всичко един влаков ешелон. Това е моят дълъг спор с приятелите ми – колко влакови композиции са необходими от Москва, за да бъдат изселени някъде на изток хората, които не подкрепят сегашната политика? Аз съм искрено благодарна на нашата държава за това, че засега тя все още не ни е вкарала в затвора. Въпреки че някои – особено по-големите любители на митингите – все пак, вече са тикнати там. Около 70 души, по мое мнение, са политическите затворници в Русия. Но като цяло, според руските мерки, това е мека политика. Познавам историята достатъчно добре; знам колко е лесно всяка слабо изразена тенденция да бъде превърната в общонародно движение с големи крясъци на одобрение.

А. Ш.: Имате ли някаква лична връзка с Украйна? Или за вас тази страна е само една част от общото – в това число, и съветското – минало?

Л. У.: Моите баба и дядо са живели в Киев, с Киев е свързан животът на семейството ми. В Киев са погребани доста много мои далечни роднини, Киев за нашето семейство – това е също и Бабий Яр. Но самата аз съм бивала доста рядко в Киев, нямам там особено близки приятели – бих казала така: нищо лично. Въпреки всичко, онова, което се случва, извиква ужасно огорчение. И най-важното – усещането, че последствията от грешките, които се правят сега, ще трябва да се поправят от не едно поколение руснаци и украинци.

Дер Шпигел” (№ 34 / 18. 08. 2014) с показателното

водещо заглавие: ДЪРЖАВАТА НА ЗЛОТО

С любезното съдействие на Людмила Улицка, както и на редакторите от списание "Дер

Шпигел", радио "Свобода" публикува на своя сайт оригиналния текст на есето "Сбогом,

Европа!"

Внимателният читател ще открие в него известни повторения на идейни позиции и

акценти, огласени в интервюто. В случая те се оказват не само неминуеми, но и

изключително полезни – именно със своето настоятелно повторение. Все същият

внимателен читател вероятно няма да приеме с пълно съгласие всяка дума от

въпросното есе. Но това също може да се окаже много полезно.

Естествено, някои биха определили съдържанието му и като твърде пресилено, и като

твърде преждевременно надгробно ридание. И вероятно биха имали известно

основание – нали и обществата, досущ като съществата, би следвало да имат някакъв

инстинкт за самосъхрание.

Би следвало...

ИЗ "СБОГОМ, ЕВРОПА"

...Същата сутрин се състоя откриването на фестивала.

Неговата тема бе столетието, изтекло от началото Първата световна война, от нейните хаотични уроци. И това бе нещото, за което ми се иска да разкажа – повече от всичко. Подготвяйки се за тази церемония, попитах моите отдавнашни приятелки и колежки – преводачката Хана-Мария Браунгардт и редакторката Кристин Линкс: дали да не взема със себе си малка книжка за четене, за да не умра от скука? А те прекрасно знаят, че от официалните речи ми се появява мигрена, алергия и депресия едновременно. Но – от учтивост не взех никаква книжка. Събитието започна с изпълнението на австрийския национален химн. Изправих се, както и всички останали зрители. И си помислих: добре ви е на вас, австрийците, имате си музика на Моцарт за химн, а текстът е написан през 1947 година от приличен човек, Паула фон Прерадович.

И тогава усетих лека завист: от нашия, руски, химн, ние отдавна се срамуваме. Неговият първи вариант, върху музика на композитора Александров, е с текст, написан през 1944 година от Сергей Михалков, придворния поет. Думите имат мощно въздействие: Нас ни възпита Сталин на вярност към народа, към труда и за подвиг той ни вдъхнови... Когато Сталин бе развенчан, същият Михалков подмени текста – вместо Сталин постави партия, познайте коя... От 1955 до 1970 година пеехме за партията... От 1971 до 1991 година пеехме химна без думи – голата и бодра музика на Александров събуждаше по радиото цялата страна в шест часа сутринта... След това векът се смени и от 2000 година бе узаконен още веднъж поправен текст: все същият този Михалков, професионал измежду професионалите, понаплюнчи своя ловък молив, замени няколко думи, вместо страна сложи думата Бог с главна буква, както е прието сега у нас, току-що станалата православна страна, и… отново сме си с химн. Но авторът на текста и композиторът са вече о Бозе почивши, така че сега е трудно да си представим, кой ще направи корекциите в следващия... Впрочем, историята на нашата страна се развива в такива кръгове и зигзази, че скоро, изглежда, ще бъде възможно химнът отново да се обнови, връщайки се към Сталин...

Докато размишлявах, двама великолепни актьори четяха диалог от странното осемстотинстранично произведение Последните дни на човечеството на Карл Краус – едно от пророчествата за гибелта на света, написано между 1915 и 1919 година. Какво би се случило със света, ако той си спомни отново за предсказанията отпреди един век? Слушах изказванията на австрийските ръководители – главата на областта Залцбург, министъра на културата, президента на републиката – и се изпълвах с все по-голямо и по-голямо удивление, което е напълно неразбираемо за гражданите на европейските страни: това бяха речи на културни, образовани хора. Приличаха много повече на речи на университетски преподаватели, а не на изявления на партийни функционери, към които сме привикнали от раждането си.

Ставаше дума за взаимодействието между културата и политиката, това бяха размисли за възможната гибел на света, съпоставка на два момента от историята – предвоенния, в началото на ХХ век, и настоящия, в началото на ХХІ век. По един или друг начин всички изказали се докоснаха тази тема: ентусиазма на хората, шумното одобрение на войната сред европейските интелектуалци от началото на века, изолираните гласове на протест... И най-важното – нечувания подем на националистическите настроения в обществото. При съпоставянето на тези две исторически точки се набива в очи тяхното опасно сходство: същия възход на национализма в отделните страни, експлоатация на понятието патриотизъм, подхранване на чувства за национална изключителност и превъзходство...

Самата аз, живеейки в Русия, чувствам това особено остро. Не се занимавам с политика, но казвам това, което мисля, в онези случаи, когато ме питат. Именно по тази причина бях определена за пета колона, бях обвинена в това, че мразя своята страна. А да се оправдавам е глупаво и безполезно. В мен няма омраза – има срам и безсилие. Политиката на Русия днес е самоубийствена и опасна. На първо място тя е заплаха за Русия, но може да се окаже спусък за нова, трета световна война. Всъщност, тя вече се случва. Локалните войни в Чечения, в Грузия, сега и в Украйна – са нейният пролог. А епилога вероятно няма да има кой да го пише.

Именно в онзи ден, следейки изказванията на австрийските ръководители, аз се върнах към мои отдавнашни размишления за същността на държавата, сходна с природата на раковото образувание. Демокрацията, която има своите опасни страни, все пак е единственият механизъм, който е в състояние да се бори с това присъщо свойство на всяка държава. Налице са строго ограничени задължения, които обществото делегира на държавата, правителството, лицата, които са на власт. По силата на своето естество държавата проявява тенденция към самосъхранение – тя предприема огромни усилия, за да бъде вечна и несменяема. Държавата допуска разрастване на метастазите в онези области, които не ù принадлежат – в културата, подчинявайки я на своите интереси, в личния живот на човека, опитвайки се да манипулира съзнанието му. Колкото е по-високо нивото на демокрация, толкова е по-голяма гаранцията за обществен контрол върху държавата. В наше време, когато възникна мощният механизъм за управление на народните тълпи с помощта на тоталните средства на медиите, държавата се стреми да постави под контрол или да узурпира всички медии. Именно това е, което се случи в нашата страна. В това е и основната опасност на демокрацията – в условията на един авторитарен режим тя може лесно да се превърне в управляема.

Австрийските политици говореха точно за това, което ме занимава преди всичко: за взаимоотношението между политика и култура. Но най-точно и обосновано бе изявлението на австралийския историк Кристофър Кларк, автор на задълбочения труд: Сомнамбулите. Как Европа отиде на война, предлагащ брилянтен анализ на предвоенната ситуация в Европа. Възторгът и въодушевлението, които са изпитвали дори изтъкнатите интелектуалци на Европа след началото на Първата световна война, говорят единствено за това, че дори най-развитият интелект губи пред силата на природната агресия, вкоренена в човека-животно, лесно попада в мрежата на национализма, на особената изключителност на своя народ. Дори Зигмунд Фройд е бил заслепен от блясъка на това мнимо величие. Човекът, който е написал няколко години преди началото на войната: Цената, плащана за цивилизацията, е чувството на вина и недоволство, изпитвано от хората поради натиска, оказван им от техните първобитни инстинкти, и неспособността им да се справят с тях, след обявяването на войната пише възторжено: Аз никога не съм се чувствал в такава степен австриец, както сега. Той е имал време за размисъл: през Първата световна война губи двама от синовете си, а Втората световна война го принуждава да напусне така обичаната Австрия... Но в онези години възторгът на Фройд е бил споделян от Томас Ман, [Роберт] Музил, [Хуго фон] Хофманстал, които са виждали във войната очистване от буржоазността и застоя. По такъв начин, хората на културата, винаги работещи като противотежест на политиката, са предали своята мисия, пренебрегвайки собствените си морални ориентири. Изборът днес не стои между войната и мира, а между войната и пълното унищожение на човечеството. Днес светът е разделен не на черни и бели, на евреи и араби, на мюсюлмани и християни, на богати и бедни, на образовани или невежи, а на тези, които разбират това, и онези, които отказват да го разберат.

Цивилизацията е достигнала до задънена улица: агресията, заложена в природата на човека, не се е укротила от постиженията на науката, образованието, познанието и изкуството. Изглеждаше, че културата може да озапти тази самоубийствена страст към самоунищожение, но се опасявам, че на човечеството не му е останало много време... Сама по себе си цивилизацията, нейните изключителни технически постижения не означават нищо, освен възможност да се извърши пълно взаимно унищожение в краткосрочен план. Вече не се налага да хвърляме вината върху мистичните сили на злото, на дявола с неговите слуги. В наскоро появилия се филм Фауст на големия режисьор Сокуров е поставена нова диагноза на човека – диагноза, която Гьоте не е знаел: злото, живеещо в дълбините на човешката душа, надвишава всичко, което християнската теология приписва на дявола.

Човекът победи дявола по концентрацията на зло и вече не се нуждае от остарялата представа за пъклената природа на злото, след като може да се справи със собствени сили. Йозеф Остермайер, министър на културата на Австрия, припомня имената на онези, които са издигнали своя глас срещу Първата световна война – Стефан Цвайг, Оскар Кокошка, Берта фон Зутнер. Те са били едно незначително малцинство, но днес никой не може да предскаже как би се обърнало развитието на Европа, ако по-голямата част от интелигенцията се бе придържала към тази гледна точка.

Програмата по откриването на фестивала в Залцбург продължава. Звучи музика на Рихард Щраус, песни по музика на Антон Веберн. И музиката продължава този разговор за живота и смъртта. Няма вече друга тема за днешното изкуство. В края на вечерта президентът на Австрия, Хайнц Фишер, казва нещо от голямо значение: Днес вече няма такова противопоставяне между културата и политиката. Хората на културата често се изказват срещу политиката, срещу неонацизма. Политиката и културата са като партньори в дългогодишен брак: карат се, конфликтуват, но не могат един без друг; много е важно, щото хората на изкуството да запазват критичното си отношение към реалността. Чрез устата на австрийския президент политиката за първи път, според паметта ми, се обръща към културата. Но, може би, е твърде късно.

Последното нещо, което бих искала да кажа е: аз живея в Русия. Руска писателка съм – от еврейски произход и с християнско възпитание. Моята страна днес обяви война на културата, обяви война на ценностите на хуманизма, на идеята за свобода на личността, на идеята за правата на човека, която е формирала цивилизацията на протежение на цялата своя история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания. Аз се срамувам от нашия парламент, невежествен и некомпетентен, от правителството, агресивно и некомпетентно, от ръководителите на страната, детски играчки – супермени, поклонници на силата и хитростта, срамувам се от всички нас, от народа, загубил нравствените си ориентири.

Културата в Русия претърпя тежко поражение, а ние, хората на културата, не можем да променим самоубийствената политика на нашата държава. В интелектуалната общност на страната ни настъпи разкол: отново, както и в началото на предишния век, против войната се застъпва малцинството. Всеки ден моята страна приближава света към нова война, нашият милитаризъм точи нокти в Чечения и Грузия, а сега тренира в Крим и Украйна. Сбогом, Европа, боя се, че ние никога няма да успеем да влезем в европейското семейство на народите. Нашата велика култура – нашият Толстой и Чехов, Чайковски и Шостакович, нашите художници, артисти, философи, учени – не успяха да обърнат политиката на религиозните фанатици на комунистическата идея в миналото и на алчните безумци днес.

Триста години ние, хората на културата, се хранехме от едни извори – от нашия Бах и нашия Данте, от нашия Бетховен и нашия Шекспир. И не губехме надежда. Но сега на нас, хората на руската култура, на онази нейна малка част, към която принадлежа, ни остава само да кажем едно: Сбогом, Европа!

 

Част ІІІ или "Както строим, така и живеем"

КОРНИ (Критика, Онтография, Рационалност, Наука, Инженерия) работилница на доцент Евгений Волков

В предишните две части предложих обща оценка на разгръщащата се катастрофа в Русия. Сега искам да обясня какво е това социално инженерство и защо избрах точно тази техника, за обяснение на сегашното състояние на Русия.

Руснаците имат една такава поговорка: Както похапнеш, така и ще заиграеш (или: Както запееш, така и ще тръгнеш). Разумно е да се предположи, че състоянието и качеството на живота във всяка страна (политиката, икономиката, науката, образованието, бита и т.н.) се определя(т) от правилото: Каквото и както сами си направим (и правим), това и ще имаме. Напълно естествено всевъзможни други съпътстващи обстоятелства могат да имат своето място и някакво тегло на значимост, но ако въпросното правило не се приеме за решаващо, то остава единствено възможността за пълен отказ от отговорност, както и неприемливото безсмислие на човешкия живот. Има множество теории, които фактически прокарват както първото, така и второто положение; и те се радват на много поклонници. Но аз бих искал да водя разумен разговор с интелигентни хора, отнасящ се до създаването на съдържателен и удовлетворителен смисъл на живота и опиращ се на най-добрите и добре подкрепени с факти и опит философски и научни концепции. А най-подходящата основа за такъв разговор, струва ми се, е концепцията за социалното инженерство.

Под социално инженерство разбирам всяко съзнателно и целенасочено действие за подобряване на обществения и индивидуалния живот чрез изнамиране, разработване и въвеждане на нови методи и форми на организация на битието: дейностите, комуникацията, мисленето, обучението, поведението, както и чрез нови идеи, теории, ценности, принципи, норми, правила и навици. Подобряване включва също така не-влошаване (но не и стабилност), както и решаване на различни проблеми, които са останали нерешени до дадения момент.

Социалното инженерство трябва да се разграничава от възпроизвеждането на съществуващи социални технологии или установили се програми на дейности, които могат да се извършват добре или зле, но без да се предполага изнамиране и въвеждане на нещо ново. Ако обаче трябва да се вградят стари технологии в нови условия или да се реанимират социални житейски програми, предполагаемо съществували в миналото, то отново възниква необходимостта от социално-инженерен подход.

В този смисъл социалното инженерство е онзи вид дейност, каквато е и известният на всички технически инженеринг, създал цялото наше сегашно материално благосъстояние и комфорт, но насочена към собствено човешките проблеми, а не към проблемите по използването на материалния свят в полза на човека. Социалното инженерство има своите постижения, които в някои отношения са не по-малко грандиозни от техническите. Ние обаче им обръщаме много по-малко внимание именно от такава гледна точка. Демокрацията и правата на човека са едни от най-известните и забележителни социално-инженерни продукти, но в реалния живот те са много повече. Като всички инженерни творения, те са също обект на развитие (на подобряване) и могат да се използват технологично компетентно или некомпетентно, въпреки че много често хората бъркат качеството на тези продукти с невежествения начин за тяхното въплъщаване в практиката.

В какво, все пак, се изразяват особеностите на инженерната дейност за разлика от останалите усилия на човека да направи живота си по-добър?

  1. На първо място, инженерията използва научното познанието, т.е. изхожда от изучените свойства на обективния свят, опира се и стъпва върху тях.

  2. Инженерията предполага щателно проучване и дългосрочни изпитания и на най-малките детайли.

  3. Инженерията се разгръща от простото към сложното и от общото към частното.

  4. Инженерията осъществява внимателно фиксиране, анализиране и използване на натрупания опит.

  5. Инженерията разработва точни инструкции по отношение на оптималното прилагане на нейните продукти и технологии.

  6. Инженерията използва най-ефективен визуален език (чертежи и диаграми) за описание на обектите, явленията и процесите.

  7. Инженерията използва широко стандартизацията и контрола на качеството.

  8. Инженерията е отворена за критика и конкуренция.

  9. Инженерията изисква достатъчно сериозно и продължително обучение на онези, които искат да станат инженери.

10. Продуктите на техническата инженерия – ако носят и най-малка полза – се усвояват прекрасно от хора, принадлежащи към която и да било култура.

11. Производството и поддръжката на сложни инженерни продукти изисква организирането на специални отрасли и висока квалификация на работещите в тях.

Разбира се, аз описах отличителните черти на техническия инженеринг, но с увереност ги възприемам като основа, защото именно те доведоха до фантастичните успехи, от които всички ние се ползваме днес, буквално всяка секунда. Тук правя следващата логична стъпка и приемам, че социалният инженеринг ще бъде по-продуктивен и по-успешен точно в онази степен, в която се окаже в състояние да постигне съответствие с всички изредени по-горе позиции. Между другото, техническото инженерство, като определен вид дейност, е до голяма степен продукт на социалното инженерство, но обратното обогатяване засега е твърде незначително за съжаление.

Зависимостта на техническото от социалното инженерство се проследява еднозначно във факта, че подемът и високото ниво на техническото инженерство в която и да било държава показва и достатъчно високо ниво на социалното развитие, а ниското ниво на техническото инженерство свидетелства като цяло и за ниско качество на социалния живот във все същото общество.

О-о, тук трябва да поискам извинение за фокусирането върху термини и придружаващи ги обяснения, но инженерингът в моето описание е всъщност най-добрият модел по организация на всяка продуктивна дейност, за която човечеството е успяло да се досети. Следователно, по такъв начин предлагам набор от показатели, ориентацията към които дава възможност обективно и точно да се описва: доколко и в кои области тази или онази държава се е придвижила напред или е изостанала в своите дела от добрата инженерна организация.

Никакви геополитически теории, никакви национални идеи, никакви идеологически проекти, никакво велико или измислено минало, нито желано бъдеще няма да имат какъвто и да било смисъл и значение – и перспективи за реализация – ако изпълнителите не искат или не могат да направят (или на тях всячески им се пречи да поискат и да се научат как да правят) милиони различни неща и неща, необходими за даденото инженерно ниво. Дори ако някакви идеи и проекти прилягат напълно към свойствата на обективния свят (на всички други нищо не ще им помогне да се сбъднат), те няма да бъдат реализирани до онзи момент, до който не бъде построено инженерно точно и последователно всичко, което води към целта – включително, на първо място, качеството и културата в работата на основната маса от изпълнителите, както и в системата на тяхната организация.

Ето, от разбирането и отчитането на тези, сякаш, баналности нас ни отвличат – а и ние лесно се разсейваме – с всевъзможни ужасяващи истории за врагове и конспирации. Има едно известно грубовато наблюдение: На лошия танцьор и атрибутите на мъжествеността му пречат. А както мъдро е предложил още средновековният философ Окам с неговия знаменит бръснач, винаги трябва да се започва с най-простите и обикновени, т.е. банални, обяснения на които и да било явления и само след достоверно разкриване на тяхната недостатъчност да се преминава към по-сложни интерпретации.

Следващият ми тезис, който ще разширя в по-нататъшните постинги, се формулира по следния начин: властовите и интелектуалните групи в Русия вече второ столетие не могат да се измъкнат от въртележката на грешките, глупостта и некомпетентността, като освен това не получават твърди ритници от основната маса граждани, оказали се в положението на твърде зависими и лошо обучени, щото да станат граждани на напреднала развита държава.

В краткото писмо, придружаващо следващата ІV част от поредицата "Какво се случва с Русия от позицията на социалното инженерство?", доцент Евгений Волков пише:

Дълго работих над този текст, доколкото фактически за първи път формулирам писмено онова, което отдавна съм обмислил в съзнанието си – но само за себе си.

След това добавя:

Искам да предложа още и два добри текста – не мои – които срещнах наскоро в мрежата: първият – Русия във война с Украйна, и вторият ОТНОСНО ПСИХИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ НА ПУТИН.

Част ІV или "Лошо изградената страна"

Евгений Волков: Между другото, това са факторите, които създават така наречените непослушни проблеми, (...) обясняващи причините, поради които пред хората се изправят препятствия, когато се опитват да решават задачите си.”

Евгений Волков: Но човекът си седи... И другите седят. И никой нищо не прави. Всички седят в мръсотията, на всички им е лошо... Но нищо не се случва, защото – ако аз започна да правя нещо сам – то... какво ще стане... Ще ми падне реномето, ще се свлека надолу по йерархията.”

За времето след предходния текст процесът на деградация на Руската държава продължи успешно и последователно. Лъжите на ръководителите и на безпринципните медии се произвеждат в рекордни размери и с най-долнопробно качество, а населението не идва на себе си дори и заради гробовете на собствените си деца. Въвеждат се нови санкции от страна на Запада, вече започва спирането на отделни производства и едва ли не цели отрасли – туристическият, банковият – съкращават своята дейност, цените растат все по- и по-осезаемо. (Ръстът при цените на продоволствените стоки стана вече двуцифрен.)

Понастоящем в рускоезичния сегмент на Фейсбук, в рядко срещани прилични интернет-медии и в ред качествени хуманитарни мрежови източници, се появяват далеч не малко нови и не по-малко полузабравени текстове с много интересни опити да се намери обяснение за това: как Русия и руските граждани дойдоха до положението да служат като посмешище и като омерзително плашило на целия цивилизован свят. От тези текстове може да се почерпят много ценни и дълбоки мисли, наблюдения, модели, метафори, аналогии – и внезапни прозрения на собственото съзнание. Вероятно някой ден от тях ще бъдат съставени обширни колекции в мрежовите библиотеки и бъдещите студенти и аспиранти ще пишат въз основа на тях великолепни работи по история и социология.

Но… според мен, в тези статии, есета, бележки – както е отсъствало досега, така и все още отсъства – най-важното и най-полезното: ясно описание на механизма на катастрофата на ниво отделния индивид. Как и какво прави отделната личност – и милионите такива единици – за да насочи своя отделен живот и живота на милионите граждани на огромната страна в пропастта? Всички пишат основно за хаотичното движение на някакви огромни маси от слепени и омесени като някакво тесто социални структури, институти, групировки, организации – и за единствената “суверенна” личност в Русия с прякор ВВП. (Абревиатурата “ВВП” е достатъчно разпространена и разбираема в Русия, но в България се налага известно пояснение “Владимир Владимирович Путин”. Бел. моя, И.К.)

На снимката по-долу вие виждате надпис върху постамента на разрушения паметник на Ленин в един от украинските градове:

“Ние трябва да станем онези промени, които искаме да видим в този свят!”

Както ми се струва, тази фраза удря в самата сърцевина на проблема – необходимо е пределно точно и подробно да се разбере: как именно работи всеки отделен човек за съзиданието или разрушението на страната и как и какво е нужно да се поправя и изменя на това “атомарно” ниво (с индивидуални и масови усилия). НА ВСЕКИ Е НУЖНО ДА СЕ ПРЕДПИШЕ И ПРЕДЯВИ НЕГОВАТА ИНДИВИДУАЛНА ОТГОВОРНОСТ. Нужно е да се работи над подобрението – или с други думи – над аварийното спасяване на обществото на ниво индивид.

Тук аз нямам предвид популярната банална идея за промяна към по-добро посредством някакъв самостоятелен “личностен растеж” на гражданите, които – непонятно как – биха се вдъхновили от това. Аз соча необходимостта от работа на цялото общество, и най-вече – на професионалистите от всички хуманитарни, образователни и управленски сфери, за кардинално повишаване на качеството на знанията и навиците за конструктивна социална дейност у максимално количество граждани по такъв начин, че това качество да стане могъща бариера срещу манипулациите, корупцията, ненавистта и агресията.

В никакъв случай нямам предвид морализаторски поучения от рода на: “прави това и това, не прави онова и онова”. Резултатите от 2 000-годишните християнски проповеди не впечатляват по подобаващ начин. Предполагам, че е възможно на социално-икономическото развитие – и деградация – да се погледне като на процес от сферата на инженерно-конструкторската дейност (НИОКР – научно-изследователска и опитно-конструкторска разработка), в която участват поголовно всички членове на обществото независимо от тяхното желание и осъзнатост.

Защо такъв подход ми се струва най-подходящ и продуктивен? Затова, защото научните методи на практическо преобразование се явяват твърдо напипаните от човечеството най-добри методи на познание и практика. Колкото добре ги овладяваме и колкото последователно ги прилагаме при решаването на проблемите, толкова добре и последователно вървим към успехи по всички направления. Колкото лошо ги прилагаме или въобще се отказваме от тях, толкова бързо деградираме и летим в пропастта.

Научните и инженерните методи – сами по себе си – не зависят по никакъв начин нито от идеологиите, нито от политиката, но могат да се прилагат или игнорират при построяването на идеологиите и формирането на политиката. Разбира се, като продукт на определена философска концепция, и самата наука се явява в известен смисъл идеология, както и инженерията (или инженерингът) се явяват в известен смисъл политика. И това са толкова несравнимо успешни идеология и политика, че именно по тях следва и да се представят критерии и ориентири и да се изграждат останалите идеологически и политически механизми.

Науката отговаря на въпросите: “Какво е известно и по какъв начин то е постигнато?”, а инженерията – “Какво и как да се организира и как то да се използва въз основа на онова, което е известно?”

Тук аз пропускам много, твърде много, интересни положения от развитието на ескизно обозначения подход и се връщам отново към Русия. От гледната точка на отбелязаната от мен позиция, понастоящем Русия – като държава – и руското общество се явяват продукти, крайно неудачни и силно остарели в научно-инженерно отношение. В пълна мяра тази оценка съответства на изключително тежкото научно-образователно и технологично изоставане на Русия от водещите страни – практически във всички отрасли на материалното производство, включително и в неколкократно по-ниската производителност на труда.

Днешна Русия е страна с катастрофално лошо устроена държава, корозирала поради корупцията до границата на изчезването, с увредено от столетна пасивност и застой общество. Видимо забележими са вече хиляди признаци на бързо приближаващата развала на този нискокачествен продукт, отлят в пределно отвратителна конфигурация. За съжаление, тази развала ще струва много скъпо и на руснаците, и на намиращите се в близост страни, и на целия свят, но едва ли има шансове за цивилизовано разглобяване на това чудовище, за да може то да бъде използвано като вторична суровина. Ще се наложи НИОКР-ът (научно-изследователската и опитно-конструкторска разработка) на нова Русия да започне, по-скоро, върху кости и пепелища.

А какъв ще бъде този НИОКР като качество и резултат…

Какво може и трябва да се направи, за да бъде ефектът от новия етап принципно друг? За това – в следващите бележки.

П.П. Тук аз някак бързо прескочих от индивидуалната отговорност към инженерията и у някои читатели може да възникне въпросът: как са свързани те? Отговарям: свързани са директно. Само в рамките на научно-инженерния подход може точно да се установи: какви знания и умения не достигат на индивидите за успешно участие в създаването на благоденстващо общество, само при него това може да се обясни ясно и убедително и да се изградят всички нужни елементи и механизми, щото всеки гражданин да може да се обогати с тези знания и умения. А при такъв подход може много по-просто и конкретно да се пита и всеки специалист или чиновник/политик.

 

Паралел №

През месеците април и май на 1918 година именитият руски учен Иван Петрович Павлов (1849–1936) прочита три лекции, които по традиция биват обединявани под общото условно название "За ума изобщо и за руския ум в частност". В личния архив на Павлов, съхраняван в Петербургския филиал на Архива на Руската академия на науките (СПФ АРАН ф. 259), има записи на въпросните три лекции от 1918 година, направени от неустановен слушател и впоследствие преписани на ръка от съпругата на академик Павлов, Серафима Василиевна Павлова.

Във връзка с отбелязването на 150-годишнината от рождението на Павлов, най-старото ежемесечно научно-популярно списание на Руската академия на науките "Природа" публикува в брой № 8 от 1999 година две от тези три лекции.

И днес критическият дух на тяхното съдържание може да порази мнозина – дори и онези, които биха се отнесли с ответна критичност към някои изказани в тях мисли. Като не се забравя годината, през която те са били публично огласени, като се извикат от паметта картините на всичко онова, което е започнало лавинообразно да се случва в Русия след съдбоносния "залп на Аврора", всеки би следвало да оцени по достойнство доблестта на този учен, който вероятно е отчитал, че получената през 1904 година Нобелова премия (междувременно, национализирана от съветската власт) не би могла да му служи като някакъв застраховащ го щит.

А Павлов не е бил склонен към компромиси. Така например, през 1923 година, още във встъпителната си лекция пред студенти от Военно-медицинската академия, той подложил на унищожителна критика програмата на болшевиките в областта на науката и образованието. През следващата година напуснал академията в знак на протест срещу решението на властите да изключат децата на така наречените "лишенци" – лица, на които с Конституцията на Съветска Русия от 1918 година са били отнети редица граждански права. И по-късно, по времето на Сталин, той ще бъде пример за гражданска смелост. Например, във връзка с незаконния арест на негова родственица, той ще напише през 1935 година на Николай Бухарин дословно следното:

Боже мой, колко е тежко днес за що-годе порядъчния човек да живее във Вашия социалистически рай.

Предупреждение. В лекциите може да бъде забелязано известно повторение на идеи и изводи. Това е лесно разбираемо при избраната постройка: в първата да се говори за "ума изобщо", а във втората – "за руския ум в частност", при което между двата текста се оформя съдържателен паралелизъм.

Михаил Нестеров (1862–1942)

Портрет на академик Павлов (фрагмент)

Иван Репин (1844–1930)

Портрет на Иван Петрович Павлов (фрагмент)

"ЗА УМА ИЗОБЩО"

Мотивът за моята лекция е изпълнението на една величествена заповед, завещана от класическия свят на по-сетнешното човечество. Тази заповед е истинна като самата действителност и заедно с това – всеобемаща. Тя обхваща всичко в живота на човека – от най-дребните забавни случаи на ежедневието до най-големите трагедии на човечеството. Тази заповед е много кратка, състои се от три думи: Познай себе си. Ако аз – такъв, какъвто съм в момента, никога не изучавал пеене – си въобразя, че притежавам приятен глас и имам изключителната дарба да пея, и започна да угощавам своите близки и познати с арии и романси – това ще бъде само нещо забавно. Но ако един цял народ в своята основна маса, все още не много далеч от робството, а в слоевете на интелигенцията заимстващ единствено от чуждата култура (при това, не винаги удачно) народ, като цяло, дал от себе си сравнително малък дял и в общата култура, и в науката – ако такъв народ си въобрази, че е предводител на човечеството и започне да доставя на другите народи образци от нови културни форми на живот, то тогава ние стоим пред печални, фатални събития, които могат да заплашат въпросния народ със загуба на неговата политическа независимост.

Изпълнявайки класическата заповед, аз си вмених задължението да се опитам да предоставя някакъв материал, отнасящ се до характеристиката на руския ум. Може би, вие ще ме попитате: какви права имам за това – историк на руската култура ли съм или психолог? Не, не съм нито едното, нито другото. Но ми се струва, че имам някакво право на това.

Господа! Влязох в научно-експерименталната лаборатория като юноша, в нея прекарах целия си живот, в нея остарях, в нея мечтая да свърши моят живот. Какво видях в тази лаборатория? Видях неуморната работа на ума – при това, работа, постоянно проверяема: плодотворна ли е или не, води ли към целта или се явява нещо празно, погрешно. Следователно, може да се допусне, че разбирам какво е това ум и в какво той се открива. Това – от една страна. От друга страна, постоянно пребивавах в кръговете на интелигенцията, член съм на три колегии от учени, постоянно бях в контакт, общувах с многобройни мои другари, посветили себе си на науката. Пред очите ми преминаха хиляди млади хора, избрали за свое житейско поприще умствената и хуманна работа на лекаря, да не говоря за другите срещи в живота ми. И на мен ми се струва, че се научих да оценявам човешкия ум – изобщо, и нашия руски – в частност.

Разбира се, сега аз няма да се потопя в някакви най-тънки психологически изследвания на ума. Към целия въпрос ще се отнеса чисто практически. Ще ви опиша ума в неговата работа така, както знам това от личен опит и въз основа на твърденията на най-великите представители на човешката мисъл. А след това, обрисувал по такъв начин ума, ще приложа тази характеристика като критерий, като аршин, към руския ум и ще поогледам в какво съотношение се намира той спрямо въпросната мярка.

Какво представлява научната лаборатория? Това е малък свят, малко ъгълче от действителността. И към едно такова ъгълче човекът се устремява със своя ум и си поставя задачата да опознае тази действителност: от какви елементи се състои тя, как са групирани те, как са свързани, кое от какво зависи и т.н. С една дума, човек има за цел да усвои тази действителност така, че да може вярно да прогнозира: какво ще се случи в нея при една или друга ситуация, за да може дори да я направлява по свое усмотрение, да се разпорежда с нея, ако това е в пределите на нашите технически средства.

Ще пристъпя към обрисуването на ума – как той се проявява в лабораторната работа – и ще се постарая да покажа всички негови страни, всички негови прийоми, от които той се ползва, когато разумява това малко ъгълче от действителността. Първото, най-общо свойство, най-общо качество на ума, това е постоянната съсредоточеност на мисълта върху определен въпрос, определен предмет. С предмета от областта, в която вие работите, не трябва да се разделяте нито за минута. Наистина, вие трябва да заспивате с него и да се събуждате с него. И само тогава ще можете да се надявате, че ще настане момент, когато стоящата пред вас загадка ще се разкрие, ще бъде разгадана.

Естествено, вие разбирате, че – когато умът се насочи към реалността – той получава от нея разнообразни впечатления, хаотично съхранявани, разпилени. Тези впечатления са в постоянно движение във вашата глава, като късчета в калейдоскоп; и всичко това, за да може впоследствие във вашия ум да се образува онази фигура, онзи образ, който съответства на организираната действителност, явявайки се неин верен отпечатък.

Съществува вероятност – когато говоря за непрестанното мислене – да се срещна на руска почва със следното заявление (с отчасти победен характер): Но след като на Вас Ви се налага толкова много да се напрягате в своята работа, то, очевидно, разполагате с малки сили! Не! Ние, малките и средните труженици на науката, знаем много добре разликата между себе си и нейните велики майстори. Ние измерваме ежедневно и тяхната, и своята работа и можем да определим онова, което те правят. Нека за царството на знанието ние да придобиваме от безкрайното неизвестно по някой и друг сажен (руска мярка за дължина, равняваща се на 2,134 метра – бел. моя, И.К.) или някоя и друга десетина (руска мярка за площ, равняваща се на около 1 хектар – бел. моя, И.К.), а великите майстори – най-големи територии. Нека бъде така. За нас това е очевиден факт. Но съдейки по собствения си опит и по изявленията на тези най-велики представители на науката, законите на умствената работа са едни и същи – и за тях, и за нас. И това е първият пункт, с който започнах, първото свойство, с което стартирах характеристиката на умствената дейност – при тях подчертано много повече, отколкото при нас, малките работници.

Нека припомня дори само Нютон. Нали той не се е отделял нито за минута от своята идея за привличането. Почивал ли е, сам ли е бил, председателствал ли е заседание на Кралското научно общество и т.н., той непрекъснато е мислел за едно и също. Ясно е, че неговата идея го е преследвала навсякъде, във всеки момент. Или ето – великия Хелмхолц. В една от своите речи той директно поставя въпроса относно това, по което се отличават хората един от друг. И отговаря, че не може да забележи никаква разлика, освен само една черта, която – както му се струвало – го отличава от останалите. На него му изглеждало, че никой друг не е така погълнат от предмета, както него. Казва, че когато постави пред себе си някаква задача, не може да се избави от нея, тя го преследва постоянно, докато не я разреши. Виждате, следователно, че това упорство, тази съсредоточеност на мисълта е обща черта на ума – от ума на великите до ума на малките хора – черта, която обезпечава работата на ума.

Сега ще премина към следващата черта на ума. Действителността, която той си поставя за цел да познае, тази действителност се явява в значителна степен скрита от него. Тя, както се казва, е скътана зад седем ключалки. Между действителността и ума стои, и трябва да стои, цял ред сигнали, които заслоняват напълно тази действителност. Тук аз не говоря за вече отдавна известното на всички положение, че нашите осезания са също само сигнали на действителността. На практика, действителността може да се намира някъде далеч от наблюдателя, поради което да се наложи да бъде приближена, например, с помощта на телескоп; тя може да е извънредно малка и да се наложи да бъде наблюдавана през микроскоп; може да бъде летяща, бързо преминаваща, поради което да се наложи да бъде спряна или да се използват такива прибори, които да могат да я следват. И т.н., и т.н. Без всичко това не може да се мине, всичко това е необходимо, особено ако трябва въпросната действителност да бъде запечатана за други последващи работи, да бъде предадена, да се предостави на други хора.

По такъв начин, между вас и действителността се натрупва една възможно най-дълга редица от сигнали. Ще си позволя малък пример. Може би, някои от моите слушатели знаят, че понастоящем разработваме въпрос, отнасящ се до големите полукълба на големия мозък – тоест, органа, отговарящ за висшата нервна дейност на животното. При това, в качеството на фактор, свидетелстващ за тази дейност, използваме слюнчената жлеза, поради което ни се налага да наблюдаваме нейната работа. Постъпваме така: прехвърляме края на извеждащия слюнчената секреция канал навън от устата. След такава операция слюнката вече тече не в устата, а навън и, прикрепвайки малка фунийка, можем да събираме тази слюнка и да отчитаме по капки нейното изтичане от фунийката.

Изглежда, че това е нещо просто! Но колко много са се заблуждавали и продължават да се заблуждават зрели интелигентни хора, захващащи се с тази работа. Достатъчно е да се образува малка коричка в отверстието на слюнчения канал и слюнката ще изтече в устата. Неопитният наблюдател няма да обърне внимание на това, няма да го вземе предвид и ще се затича със заявлението, че при него се е получил неочакван факт, че става въпрос за цяло откритие. Друг също се обръща за разяснение: защо при него по време на опита слюнката е престанала да тече? Оказва се, че фунийката леко се е отделила от кожата и слюнката тече покрай нея. Дреболия, но тази дреболия не подсказва за себе си по никакъв начин, а трябва да бъде отчетена, за да не се окаже човек измамен. Нека сега да си представим вместо тази проста фунийка някакъв сложен инструмент. Колко грешки може да има там! При това, умът трябва да се ориентира във всички тези сигнали, да отчете всички възможни грешки, изкривяващи действителността, и да ги отстрани или да предупреди.

Но и това не е всичко. Това е само част от работата. Вие сте завършили своето изследване, сега трябва някак да го запечатате, да споделите своите резултати с други хора. И тук излизат на сцената нови сигнали, нови символи на действителността. Какво са нашите думи, с които описваме фактите? Какво друго, ако не нови сигнали, които могат на свой ред да затъмнят, да изкривят истината. Могат да бъдат избрани неточни, неподходящи думи, те могат да бъдат неправилно разбрани и т.н. И вие отново трябва да се пазите, щото да не се получи така, че – благодарение на думите – да видите действителността в неадекватен, неверен вид. Твърде често се случва един изследовател да не може да възпроизведе истинските факти, представени от друг; и всичко това – единствено поради словесното предаване от страна на този друг, с което той описва условията на цялото негово дело, което словесно предаване не съответства на реалността, не я възпроизвежда точно и пълно.

 

 

 

 

1888 година

В качеството си на приват-доцент Павлов чете лекции на всички желаещи студенти от горните курсове във Военно-медицинската академия. Статусът на приват-доцента в Русия от онова време е: не получава възнаграждение за труда си и фактически няма работно място.

Из спомените на Николай Чистович:

“Ние, учениците на Иван Петрович, научавайки за неговото трудно материално положение, намислихме да му помогнем: поканихме го да ни прочете серия лекции за иннервацията на сърцето и, след като събрахме в една кесия пари, предадохме му ги като компенсация за разходите по курса. Но нищо не се получи: за цялата сума той накупи животни за този курс, а за себе си не остави нищо.”

 

 

 

 

 

1905 година

След като в руско-японската война, започнала през 1904 година, се стига до поражение на Русия, Павлов рекапитулира:

“Гнилото правителство, което доведе страната до такъв позор, трябва да бъде свалено. В противен случай, нищо друго не може да бъде направено, освен революция!”

А когато попечителят на Института по експериментална медицина, принц Олденбургски, показва, че е изключително огорчен от изявленията на научните сътрудници пред пресата, сочещи към необходимостта от сериозни промени на държавните порядки, и в отговор на негова силно укоризнена реч, Павлов обявява, че напуска Института, като заявява в добавка:

“Вие сте създали този Институт – той е Ваш. След като ние не сме постъпили в съзвучие с Вашите стремежи, длъжни сме да си отидем, а Вие – да останете.”

 

 

 

 

 

1909 година

По време на ХІІ конгрес на естествоизпитателите и лекарите, проведен в Москва, Павлов завършва своето изложение на тема “Естествознание и мозък” с думите:

“Целокупният живот, от най-простите до най-сложните организми, включително и човекът, разбира се, представлява дълга редица от балансирания с външната среда, постоянно усложняващи се до най-високите възможни степени. Ще дойде време – дори и то да е далеч в бъдещето – когато математическият анализ, опирайки се на естественонаучния, ще обхване във величествени формули уравненията на всичките тези балансирания, включвайки накрая в тях и самия себе си.”

 

 

 

 

 

1912 година

Павлов посещава Великобритания, където присъства на церемония по случай 250-годишнината от учредяването на Лондонското кралско научно дружество. Когато му връчват диплома по повод удостояването му със званието "Доктор на Кембриджския университет", студенти спускат от галерията право в ръцете му окачено на дълъг шнур куче-играчка, от чийто корем излизат всевъзможни тръбички (един не най-изискан намек за неговите физиологични експерименти, който – с известно усилие – би могъл да се тълкува и като проявено чувство за хумор). При подобни обстоятелства, много години преди това, отново студенти подарили на Дарвин маймунка. (По всяка вероятност те са имали усещането, че са разбрали нещо от неговата теория за еволюцията.)

 

 

 

 

 

1917 година

През месец март, по време на учредителното събрание на "Свободна асоциация за развитие и разпространение на позитивните науки", Павлов заявява:

“След като съвършено прогнилото здание на стария държавен ред рухна – при това, така лесно – върху всички нас легна изключителната по своята грандиозност, и дори плашеща, задача: да положим правилните, безпогрешни основи за новото здание на една справедлива, щастлива и силна Русия.”

Чувствително по-късно, именитият руски физиолог, Леон Орбели, ще запише в своите "Възпоминания":

“Иван Петрович преживяваше много тежко Октомврийската революция. Считаше, че Русия ще загине, че воюващите държави ще я разкъсат на части.”

 

 

 

 

 

1920 година

През месец юни Павлов изпраща до Съвета на народните комисари и Народния комисариат по образованието писмо, озаглавено "За свободното изоставане на Русия", в което говори за невъзможността да се осъществява научна работа, както и за своето категорично несъгласие с извършвания в Русия "социален експеримент". По този повод Ленин разпорежда на Председателя на Петроградския изпълком, Григорий Зиновиев, "да се осигури на И. Павлов категорично всичко". След височайшата намеса, в дома на Павлов е доставен специален пакет с продоволствия: масло, черен хайвер, месо от диви птици и прочее. Павлов връща всичко обратно.

 

 

 

 

 

1924 година

Във Военно-медицинската академия Павлов чете за последен път своя курс лекции, посветен на големите мозъчни полукълба, след което напуска Академията в знак на протест срещу решението на властите да изключат децата на така наречените "лишенци" – лица с множество отнети граждански права в съответствие с Конституцията на Съветска Русия от 1918 година.

 

 

 

 

 

1929 година

На тържествено заседание на Физиологическото общество, посветено на 100-годишнината от рождението на Иван Сеченов, Павлов казва:

“Живеем под господството на жесток принцип: държавата, властта – това е всичко. Личността на гражданина е нищо.”

 

 

 

 

 

1934 година

След убийството на Сергей Киров, Павлов изпраща до Съвета на народните комисари обстоятелствено писмо, в което изказва мнението си за сериозната опасност надвиснала над Русия поради установените в страната порядки.

 

 

 

 

 

1935 година

Във връзка с незаконен арест на негова родственица, в писмо до Николай Бухарин Павлов пише следното:

Боже мой, колко е тежко днес за що-годе порядъчния човек да живее във Вашия социалистически рай.

 

 

 

 

И накрая, когато вие достигнете до изводите, когато започнете да оперирате с онези словесни сигнали-етикети, които сте поставили на мястото на фактите – тук подмяната на действителността може да придобие най-големи размери. Виждате колко много различни затруднения възникват, които ви пречат да забележите ясно истинската действителност. И задачата на вашия ум ще бъде: да дойде до непосредственото виждане на действителността, при все и с посредничеството на различни сигнали, заобикаляйки и отстранявайки многочислените препятствия, неизбежно възникващи в тази дейност.

Следващата черта на ума е абсолютната свобода на мисълта – свобода, за която в обикновения живот не можем да си оформим дори и само отделна представа. Вие трябва да бъдете винаги готови да се откажете от всичко, в което сте вярвали твърдо досега, от което сте се увличали, в което сте полагали гордостта на вашите мисли; трябва да не се чувствате ограничени дори и от онези истини, които – сякаш – са установени веднъж завинаги от науката. Действителността е величествена, непознаваща предел, безкрайна и разнообразна, тя никога не се вмества в рамките на нашите признати понятия, на нашите най-последни знания… Без абсолютната свобода на мисълта не може да бъде видяно нищо действително ново, което не се явява пряк извод от вече известното ви.

За илюстрация на това положение в науката могат да бъдат издирени много интересни факти. Позволете ми да приведа пример от моята наука. Вие знаете, че централен орган на кръвообращението се явява сърцето – изключително отговорен орган, държащ в ръцете си съдбата на всеки организъм. На протежение на много години физиолозите са се интересували от възможността да открият онези нерви, които управляват този важен орган. Известно е било, че всички скелетни мускули се управляват от нерви, и е било наложително да се мисли, че сърцето, изпълняващо своята работа по най-тънък и най-точен начин, в не по-малка степен не може да бъде лишено от такива нерви. И ето – чакали и търсели такива нерви, управители на сърцето, и дълго време не можели да ги открият.

Трябва да се каже, че на човешкото знание се е удала възможността да открие най-напред нервите на скелетната мускулатура, така наречените двигателни нерви. Да бъдат намерени те е било изключително лесно. Трябвало да бъде прерязан някой нерв и онзи мускул, към който той отивал, се оказвал парализиран. От друга страна, ако изкуствено приведете към работа този нерв, възбуждайки го, примерно, чрез електрически ток, вие провокирате мускула да работи и пред вашите очи мускулът се раздвижва, съкращава се. И ето, физиолозите търсели и при сърцето такъв нерв, действащ именно по този начин, доколкото други нерви, провокиращи органите към работа, освен двигателните, науката от онова време не познавала.

Върху това положение мисълта се била спряла, била застинала в рутина. С тази представа физиолозите подхождали и към сърцето. А да се открие нервът, идващ към сърцето, не е било трудно. Той върви по шията, спуска се в гръдната кухина и формира разклонения към различни вътрешни органи, в това число и към сърцето. Това е така наричаният блуждаещ нерв. Физиолозите са го имали в ръцете си и е оставало само да се докаже, че този нерв действително отговаря за работата на сърцето. Но ето, много изтъкнати умове – достатъчно е да бъде назован един Хумболд – са се мъчили върху решението на този въпрос; и нищо не могли да видят, не могли да отбележат действието на въпросния нерв.

Защо се получило така? Може би този нерв не въздейства върху сърцето? Не, действа, при това – във висша степен остро и отчетливо; дотолкова остро, че действието не може да не се забележи. Днес това представлява опит, който дори и невежа не може да не изпълни. Действието на този сърдечен нерв се състои в следното: ако вие го раздразните, сърцето започва бие все по-бавно и по-бавно, докато накрая спре. Следователно, оказал се е нерв, действащ – съвършено неочаквано – не така, както действат нервите на скелетната мускулатура. Това е нерв, който удължава паузите между сърдечните съкращения и осигурява почивката на сърцето. С една дума, нерв, за който не са мислели и който не са виждали. У човека е отсъствала идеята и той не е можел да види един изключително прост факт. Това е поразително интересен пример! Гениални хора са гледали и не са могли да видят реалността, за тях тя е била скрита.

Мисля, че на вас сега ви е ясно, защо от усвояващия действителността ум се изисква абсолютна свобода. Само тогава, когато вашата мисъл може да си представи всичко, дори и то да противоречи на установените положения, само тогава тя може да забележи новото. И ние имаме преки указания, идващи от великите майстори на науката, където този прийом се прилага напълно, в най-висока степен. За знаменития английски физик Фарадей е известно, че той е правел до толкова невероятни предположения, така е отпускал своята мисъл, давал е такава свобода на фантазията си, че се е притеснявал в присъствие на хора да продемонстрира известни опити. Заключвал се и работел сам, проверявайки своите диви предположения. Тази крайна разпуснатост на мисълта обаче скоро се усмирява от следната черта, много тежка черта за изследователския ум – абсолютната безпристрастност на мисълта.

Това означава следното: колкото и да сте обикнали някоя ваша идея, колкото и време да сте загубили по нейната разработка, вие сте длъжни да се оттеглите, да се откажете от нея, ако срещнете факт, който ù противоречи и я опровергава. И това, разбира се, представлява страховито изпитание за човека. Подобно безпристрастие на мисълта може да се достигне само благодарение на многогодишна настойчива школовка. За това, колко то е трудно, мога да приведа простичък пример от моята лабораторна практика. Помня един много умен човек, с когото осъществявахме едно изследване и разкрихме известни факти. Колкото и да проверявахме резултатите си, все се насочвахме към онова тълкуване, което бяхме възприели. Но след това у мен се появи мисълта, че – може би, всичко зависи от други причини. Ако това ново предположение се потвърдеше, то би подронило изключително силно нашите опити и стройността на нашите обяснения. И ето, този мил човек ме помоли да не правя нови опити, да не проверявам това предположение, защото му беше мъчно да се раздели със своите идеи – толкова се боеше за тях. А това не е само негова слабост, това е всеобща слабост.

Помня отлично своите първи години. До невероятна степен на човек не му се иска да отстъпва от онова, върху което е заложил репутацията на своята мисъл, своето самолюбие. Това е действително трудно нещо, тук се заключава една истинска драма за учения човек. Защото такова безпристрастие на мисълта трябва да може да се съедини и да се примири с вашата привързаност към собствената ръководна идея, която постоянно носите в своя ум. Както за майката е скъпо собственото ù дете, както само една майка, по-добре от която и да било друга, ще го отгледа и предпази от опасност – така стоят нещата и с вашите идеи. От вас, този, който сте родил идеята, тя трябва да получи развитие и сила. Никой друг, единствено вие, трябва да я използвате докрай и да извлечете от нея всичко, което е вярно. Тук никой не може да ви замени…

И така, вие сте длъжни да сте изключително привързани към вашата идея и, заедно с това, трябва да бъдете в готовност да произнесете над нея във всеки момент смъртна присъда, да се откажете от нея. Това е изключително тежко! В такъв случай цели седмици ще ви се наложи да ходите в дълбока скръб и да се смирявате. Спомням си случая с Авраам, комуто, вследствие на настойчивата му молба, на стари години Бог му дал единствения син, а след това поискал от него да го принесе в жертва, подлагайки го на заколение. Тук е същото. Но без такова безпристрастие на мисълта не може да се мине. Когато действителността започне за говори срещу вас, вие трябва да се покорите, тъй като в противен случай можете да излъжете и себе си, и другите – при това много лесно, при все и временно. Действителността обаче не можете. Ето защо, в края на един много дълъг житейски път човек си изработва убеждението, че единственото достойнство на неговата работа, на неговата мисъл се състои в това: да разгадае и победи действителността, каквито и грешки и удари по самолюбието му да би струвало това. А с мнението на другите се налага да не се съобразяваме, него трябва да го забравим.

Нататък. Животът, действителността, разбира се, са крайно разнообразни. Колкото и да знаем, всичко това е нищожно в сравнение с разнообразието и безкрайността на живота. Животът е въплъщение на безкрайно разнообразните измерения на тегло, степен, число и други условия. И всичко това трябва да бъде уловено от изучаващия ум, без това няма познание. Ако ние не се съобразяваме с мярката, със степента и т.н., ако не ги овладеем, ще останем безсилни пред реалността и няма да получим власт над нея. Цялата наука е една безкрайна илюстрация на тази тема. Отново и отново някоя малка подробност, която вие не сте отчели, не сте предвидили, преобръща цялата ваша постройка, а от друга страна такава подробност често открива пред вас нови хоризонти, извежда ви на нови пътища. От изследващия ум се изисква изключителна осторожност. Но… както и да напряга човек своето внимание, той така или иначе не може да обхване всички елементи от онази действителност, сред която действа, не може да забележи, да улови, да разбере и да победи всичко.

Вземете такъв елементарен пример. Излагате резултатите от наблюденията си пред други хора и ви е изключително трудно да покажете всичко така, че другият човек, запознавайки се с вашия случай, да може да види всичко в такъв разрез, в какъвто сте го видели вие. Ние постоянно се сблъскваме с факта, че хората, при най-добросъвестно повторение на всички условия от един или друг опит, не могат да възпроизведат онова, което е видял авторът. Последният не е упоменал някаква малка подробност – и вие вече не можете да разберете и да си изясните в какво е причината. А често само хора, стоящи встрани, забелязват това и възпроизвеждат опитите и на единия, и на другия.

Нататък – интересно е следното. Както в случая с пристрастието на ума, по същия начин и тук е необходимо много тънко балансиране. Вие сте длъжни, доколкото ви стига вниманието, да обхванете всички подробности, всички условия. Но… ако обхванете всичко още от самото начало, нищо няма да направите, всички тези подробности ще ви обезсилят. Има колкото искате изследователи, които са се удавяли във въпросните подробности и работата им не е помръдвала. Тук човек трябва да умее за известно време да си затваря очите по отношение на много детайли, за да може после всичко да бъде обхванато и съединено. От една страна, вие сте длъжни да бъдете много внимателни, а от друга – от вас се изисква осторожност към много условия. Интересът на работата ви ви подсказва: Изоставяй, успокой се, не се отвличай!

Нататък. Идеал за ума, който разглежда действителността, е простотата, пълната яснота, пълното разбиране. Добре известно е, че до момента, в който все още не сте изучили изследвания предмет, той ви изглежда сложен и неясен. Но щом само истината бъде уловена, всичко става просто. Признак на истината е простотата и всички гении са прости в своите истини. Но това е малко. Активният ум трябва отчетливо да си дава сметка, че нещо не разбира; и трябва да се осъзнава в това отношение. И тук – отново – налага се балансиране. Има колкото ви е угодно изследователи, които се самоограничават поради неразбирането на това положение. А победата на великите умове се изразява с факта, че там, където обикновеният ум счита, че всичко му е понятно, великият ум си поставя въпроси: Да, действително ли всичко това е известно, така ли е то на практика? И повсеместно една такава постановка на въпроса се оказва преддверие към крупно откритие. Примери в това отношение – колкото искате.

Известният холандски физик Ван Хоф казва в своите американски петиции: Аз считам, че за своите открития съм задължен на това, че събрах смелост да си поставя въпроса: действително ли разбирам всички условия, така ли е това в действителност? Виждате, следователно, до каква степен е важен стремежът към яснота и простота, а от друга страна – необходимостта от признание на собственото неразбиране. Но това балансиране на ума отива още по-далеч. У човека може дори да се срещне някаква непоносимост към онази представа, която обяснява твърде много, не оставяйки нищо неразбрано. Тук съществува някакъв инстинкт, който ни изправя на нокти; човек дори се стреми, щото да остане някаква част неразбрана, неизвестна. И това е напълно законна потребност на ума, тъй като е неестествено всичко да е разбрано, след като ние сме заобиколени – и ще бъдем заобиколени – от такова безкрайно неизвестно. Вие можете да забележите колко е приятно да четете книга на велик човек, който открива много неща и заедно с това сочи, че е останало още много неизвестно. Това е ревност на ума към истината – ревност, която не позволява да се каже, че всичко е вече изчерпано и няма какво повече да се работи.

Нататък. За ума е необходим навик упорито да се гледа към истината, той да ù се радва. Не е достатъчно истината да бъде уловена и с това да се постигне удовлетворение. На истината трябва да ù се любуваме, трябва да я обичаме. Когато на младини бях зад граница и слушах велики професори старци, бях изумен от начина, по който те, чели десетки години лекции, въпреки всичко ги четат с такова въодушевление, правят опити с такава педантичност. След това, когато самият аз станах старец, всичко ми стана понятно. Това е съвършено естествена привичка за човека, който открива истината. Такъв човек има необходимостта постоянно да съзерцава истината. Той знае какво е струвало всичко това, какво напрежение на ума; и той използва всеки случай, за да се убеди още веднъж, че това е действително твърдата истина, несъкрушимата, че тя винаги е една и съща, каквато е била в онова време, когато е била открита. И ето, сега, когато правя опити, си мисля: едва ли има дори и един слушател, който би гледал с такъв интерес, с такава страст на тях, както аз, виждащ ги вече за стотен път.

За Хелмхолц разказват, че – когато открил закона за съхранение на силите, когато си представил, че всичката разнообразна енергия на земния живот е превръщане на енергията, излъчвана от Слънцето към нас – той се превърнал в истински поклонник на Слънцето. Чувал съм от Цион (Иля Фадеевич Цион, виден руски и френски физиолог – бел. моя, И.К.), че, живеейки в Хайделберг, на протежение на много години Хелмхолц бързал всяка сутрин към хълма, за да види изгряващото слънце. И аз си представям как при това се е любувал на своята истина.

Последната черта на ума, увенчаваща наистина всичко, е смирението на мисълта, скромността на мисълта. Примерите за това са общоизвестни. Кой не знае Дарвин, кой не знае за най-грандиозното впечатление, което е произвела върху целия умствен свят неговата книга. От неговата теория на еволюцията са били засегнати буквално всички науки. Едва ли може да се намери друго откритие, което да се сравни по величието на мисълта и влиянието върху науката с откритието на Дарвин – може би откритието на Коперник. И какво? Известно е, че той се е осмелил да публикува тази книга само под влияние на настойчивите искания на своите приятели, които са желаели приоритетът да остане за Дарвин, тъй като по това време със същия въпрос е започнал да се занимава и друг английски учен. А на самия Дарвин му се струвало, че няма достатъчно аргументи, че не е добре запознат с проблема. Такава е скромността на мисълта при великите хора. И това е разбираемо, защото те добре знаят, колко трудно се достига до истината, какви усилия струва това.

Ето, господа, кои са основните черти на ума, онези прийоми, от които се ползва активният ум при постигането на действителността. Обрисувах ви този ум в съответствие с начина, по който той се проявява в своята работа и мисля, че паралелно с това не са нужни тънки психологически описания. Така всичко е изчерпано. Вие виждате, че истински ум означава ясно, правилно виждане на действителността, познаване на количествените измерения и състава на тази действителност. Такова познание ни дава възможността да предсказваме тази действителност и да я възпроизвеждаме в онзи обем, в който това е възможно според техническите ни средства.

Паралел №

Текстът от втората публична лекция на Иван Петрович Павлов може да провокира

много паралели, да възбуди много въпроси ("А какво е положението с ума при нас,

при нас днес?"). На свой ред, евентуалните отговори могат да подтикнат към тъжни

обобщения ("Видимо, определени негативни човешки характеристики се оказват

едва ли не неотстраними!").

Така ли е в действителност? Или това е само някакъв мираж сред мислите ни?

Освен това, на далеч не едно и две места можем да се почувстваме сериозно

възмутени, да избухнем в категорично несъгласие. Ако потърсим обаче основанията

за нашия интелектуален бунт, дали винаги ще успеем да ги открием? И още нещо,

нещо важно: може би, далеч не изолирано, ще открием буквални пророчества.

 

"ЗА РУСКИЯ УМ В ЧАСТНОСТ"

Милостиви господа! Предварително Ви моля да ме извините за това, че в тягостното време, което преживяваме, ще говоря за твърде печални неща. Но на мен ми се струва или, по-точно казано, чувствам че нашата интелигенция, т.е. мозъкът на Родината, няма никакво право на радост и веселие в погребалния час на велика Русия. Ние трябва да се водим от една потребност, от едно задължение – да опазим единствено останалото ни достойнство: да гледаме без самозалъгване на самите себе си и на онова, което ни обкръжава. Подтикнат от такъв мотив, сметнах за свой дълг и си позволих да привлека вашето внимание към моите житейски впечатления и наблюдения относно нашия руски ум.

Преди три седмици аз вече пристъпих към тази тема и сега накратко ще припомня и възпроизведа общата конструкция на моите лекции. Умът – това е такава огромна, разлята нашироко тема! Как да се подходи към нея? Осмелявам се да мисля, че ми се удаде да опростя задачата без загуба на деловитост. Постъпих в това отношение чисто практически. Отказвайки се от философски и психологически определения на ума, спрях се на един вид ум, добре известен ми отчасти поради личния ми опит в научната лаборатория, отчасти литературно, а именно – на научния ум, и по-специално на естественонаучния ум, който разработва положителните науки.

Разглеждайки задачите, които преследва естественонаучният ум, както и пътя, по който той достига до тези задачи, аз определих по такъв начин неговото предназначение, неговите свойства, онези прийоми, от които той се ползва, за да бъде плодотворна работата му. От това мое съобщение става ясно, че задачата на естественонаучния ум се състои в това, щото в малкото ъгълче от действителността, което той избира и кани в своя кабинет, да се постарае правилно и ясно да разгледа въпросната действителност и да изучи нейните сборни части, състав, връзки между елементите ù, последователността между тях и т.н.; при това, така да ги изучи, че да може да предсказва действителността и да я управлява, ако това е в пределите на неговите технически и материални средства. По такъв начин, главната задача на ума се явява правилното виждане на действителността и нейното ясно и точно познание. След това се обърнах към въпроса: как работи този ум? Прехвърлих всички свойства, всички умствени прийоми, които се практикуват при тази работа и осигуряват успеха на делото. Естествено, правилността и целесъобразността в работата на ума се определят лесно и се проверяват по резултатите от тази работа. Ако умът работи лошо, стреля” встрани, то е ясно, че няма да има добри резултати и целта ще остане недостигната.

Следователно, ние можем да си съставим напълно точно понятие за онези свойства и прийоми, които притежава необходимият действащ ум. Аз установих осем такива общи свойства, способи на ума, които ще изредя сега, прилагайки ги към руския ум. Какво да бъде взето от руския ум за съпоставка, за сравнение с този идеален естественонаучен ум? В какво да бъде съзрян руският ум? Трябва да се спра на този въпрос. Естествено, няколко разновидности на ума изпъкват отчетливо.

 

 

 

   

 

Николай Бернули

(1695–1725)

математик

 

 

 

 

   

 

Даниил Бернули

(1700–1782)

математик, физик

 

 

 

 

   

 

Леонард Ойлер

(1707–1783)

математик, физик

 

 

 

 

   

 

Михаил Ломоносов

(1711–1765)

учен енциклопедист

 

 

 

 

   

 

Георг Рихман

(1711–1753)

физик

 

 

 

 

   

 

Семьон Котелников

(1723–1753)

математик

 

 

 

 

   

 

Николай Лобачевски

(1792–1856)

математик

 

 

 

 

   

 

Николай Пирогов

(1810–1881)

медик

 

 

 

 

   

 

Пафнутий Чебишов

(1821–1894)

математик

 

 

 

 

   

 

Александър Бутлеров

(1828–1886),

химик

 

 

 

 

   

 

Иван Сеченов

(1829–1905)

физиолог

 

 

 

 

   

 

Сергей Боткин

(1832–1889)

медик

 

 

 

 

   

 

Дмитрий Менделеев

(1834–1907)

химик

 

 

 

 

   

 

Иля Мечников

(1845–1916)

биолог, физиолог, патолог

 

 

 

 

   

 

Николай Жуковски

(1847–1921)

физик

 

 

 

 

   

 

София Ковалевска

(1850–1891)

математик

 

 

 

 

   

 

Иван Мичурин

(1855–1935)

ботаник

 

 

 

 

   

 

Александър Ляпунов

(1857–1918)

математик, механик

 

 

 

 

   

 

Константин Циолковски

(1857–1935)

физик, астроном, изобретател

 

 

 

 

   

 

Александър Попов

(1859–1906)

физик

 

 

 

 

   

 

Владимир Вернадски

(1863–1945)

геолог

 

 

 

 

   

 

Борис Розинг

(1869–1933)

физик, изобретател

 

 

 

 

   

 

Александър Богданов

(1873–1928)

медик, икономист, философ

 

 

 

 

   

 

Николай Вавилов

(1887–1943)

биолог, генетик

 

 

 

 

   

 

Владимир Зворикин

(1888–1982)

инженер-технолог, изобретател

 

 

 

 

На първо място – научният руски ум, участващ в разработката на руската наука. Мисля, че няма да ми се наложи да се спирам на този ум. Ето защо. До известна степен този ум е оранжериен, работи в особена обстановка. Избира малко ъгълче от действителността, поставя тази действителност в извънредни условия, подхожда към нея с предварително изработени методи. И не само това, но този ум се обръща към действителността, когато тя вече е систематизирана, и работи извън пряката житейска необходимост, извън страстите и т.н. Следователно, като цяло, тази работа е облекчена и особена – работа, много отдалечена от работата на онзи ум, който функционира в живота. Характеристиката на този ум може да говори единствено за определени умствени потенции на нацията.

По-нататък. Този ум е частичен ум, засяга твърде малка част от народа и не би могъл да охарактеризира всичкия народен ум като цяло. Броят на учените – естествено, аз разбирам истинските учени – особено в изостаналите страни, е твърде малък. Според статистиката на един американски астроном, заел се да определи научната производителност на различните народи, нашата руска производителност е нищожна. Тя е в няколко десетки пъти по-малка от производителността на водещите културни страни в Европа.

Нататък, научният ум влияе относително малко върху живота и историята. Нали науката едва в последно време получи значение за живота и зае първостепенно място в няколко, не много, страни. Историята е вървяла извън научното влияние, тя се е определяла от работата на друг ум, а съдбата на държавата не зависи от научния ум. Като доказателство за това ние имаме изключително красноречиви факти. Вземете Полша. Полша е дала на света най-великия гений, гений на гениите – Коперник. Но… това не е попречило Полша да приключи своя политически живот така трагично. Или – да се обърнем към Русия. Преди десет години ние погребахме нашия гений Менделеев, но това не попречи на Русия да дойде до това положение, в което се намира сега. Ето защо на мен ми се струва, че ще съм прав, ако по-нататък не отчитам научния ум.

Но тогава с кой ум да се заема? Очевидно, с масовия, с общожитейския ум, който определя съдбата на народа. Но масовият ум трябва да бъде подложен на подразделяне. Това ще бъде най-напред ума на нисшите маси, а след това – ума на интелигентния човек. На мен ми се струва, че – ако говорим за общожитейския ум, който определя съдбата на народа – умът на нисшите маси ще се наложи да бъде оставен настрани. Да вземем този масов ум в Русия, т.е. предимно селския ум. Къде го виждаме? Нима не в неизменното триполие (традиционна система за разпределяне на обработваемата земя на три полета, всяко от които първо се засява със зимни култури, след това – с пролетни, а през третата година бива оставяно като угар – бел. моя, И.К.)? Или в това, че и досега из селата лятно време шества свободно паленето на стърнищата? Или в бъркотията по време на енорийските селски сборове? Тук е останало онова невежество, което е било и стотици години назад. Наскоро прочетох във вестниците, че се е поискало да се осъществи карантиниране, когато войниците се връщали от турския фронт – поради опасност от разпространението на чума. Но войниците не се съгласили с това и директно заявявали: Плюем на тази карантина, всичко това са буржоазни измислици.”

Или друг случай. Преди няколко седмици, някак в самия разгар на болшевишкото завземане на властта, моята прислужница бе посетена от нейния брат, матрос – разбира се, социалист до мозъка на костите си. Както се полага, всичкото зло той виждаше в буржоазията – при това, под буржоазия се разбираха всички, с изключение на матросите и войниците. Когато му бе обърнато внимание, че те едва ли биха могли да минат без буржоата – например, какво ще правят без лекари, ако се появи холера? – той тържествено отговори, че всичко това са дреболии: Нали вече е отдавна известно, че холерата я пускат самите доктори.”

Струва ли си да коментираме такъв ум и може ли на него да се възлага някаква отговорност?

Ето защо аз мисля, че това, за което има смисъл да се говори и да бъде охарактеризирано, това, което има значение, определяйки същината на бъдещето – това е умът на интелигентния човек. А неговата характеристика е интересна, неговите свойства са важни. На мен ми се струва, че това, което се случи сега в Русия, безусловно е дело на интелигентния ум, масите изиграха напълно пасивна роля, те възприеха онова движение, към което ги насочваше интелигенцията. Да се отхвърля това – считам, че би било несправедливо, недостойно. Всъщност, ако реакционната мисъл се основаваше върху принципа на властта и установения ред и провеждаше само него в живота, а заедно с него, при отсъствие на законност и просвещение, държеше народните маси в диво състояние, то, от друга страна, трябва да се признае, че прогресивната мисъл не се грижеше толкова за просвещението и култивирането на народа, колкото за неговото революционизиране.

Мисля, че ние с вас сме достатъчно образовани, за да признаем, че онова, което стана, не е случайно, а има своите осезаеми причини и тези причини лежат в самите нас, в нашите качества. Но… на мен могат да ми възразят по следния начин: как мога да се обръщам към този интелигентен ум с критериите, които установих за ума на учения? Би ли било това целесъобразно и справедливо? А защо не? – ще попитам аз. Нали у всеки ум има една задача – и тя е: правилно да вижда действителността, да я разбира и да се държи в съответствие с това правилно виждане и разбиране. Не можем да си представим ум, съществуващ само за забавление. Той трябва да има своите задачи и, както вие виждате, тези задачи – и в единия, и в другия случай – са едни и същи.

Разликата е единствено в следното: научният ум има работа с малко ъгълче от действителността, а обичайният ум има работа с целокупния живот. Задачата е по същество една и съща, но по-сложна; може да се каже само, че тук изпъква в много по-голяма степен наложителността на онези прийоми, които се използват в работата на ума изобщо. Ако от ума на учения се изискват известни качества, то от житейския ум те се изискват в още по-голяма степен. И това е разбираемо. Ако лично аз или който и да било друг бихме се оказали не на висота или пропуснем откриването на някакви търсени необходими качества, или се объркаме в научните занимания, бедата е малка. Аз ще погубя напразно някакъв брой животни и с това работата ще приключи. Отговорността на общожитейския ум е по-голяма. При положение, че в това, което се случва сега, сме виновни самите ние, тази отговорност е грандиозна.

По такъв начин, струва ми се, мога да се обърна към интелигентния ум и да погледна доколко в него присъстват онези свойства и прийоми, които са необходими на научния ум за плодотворна работа. Първото свойство на ума, което установих, това е изключителното съсредоточаване на мисълта, стремежа на мисълта неотстъпно да мисли, да се придържа към онзи въпрос, който е поставен за разрешение, да се придържа дни, седмици, месеци, години, а в някои случаи – и цял живот. Как стоят нещата с руския ум в това отношение? Струва ми се, че ние нямаме наклонност към съсредоточеност, не я обичаме, ние дори се отнасяме отрицателно към нея. Ще приведа ред случаи от живота.

Да вземем нашите спорове. Те се характеризират с изключително разводняване, ние много бързо излизаме от основната тема. Това е наша черта. Да вземем нашите заседания. Вече имаме толкова много и всякакви заседания, комисии. Колко са дълги тези заседания, многословни и в болшинството случаи – безрезултатни и противоречиви! Прекарваме много часове в безплодни разговори, в разговори, не водещи до нищо. Поставя се на обсъждане тема. И обикновено отначало – поради това, че задачата е сложна – няма ентусиасти за говорене. Но ето, един глас се изявява и след него вече всички искат да говорят, да говорят без какъвто и да било смисъл, без да са помислили добре върху темата, без да са си изяснили дали с това решението на проблема се усложнява или се ускорява. Изказват се безкрайни реплики, по отношение на които се хаби повече време, отколкото за основния проблем. И нашите разговори растат като снежна топка. А в края на краищата – вместо решение – се постига замъгляване на въпроса.

Наложи ми се да заседавам в колегия заедно с познат, който преди бе член на една от западноевропейските колегии. И той не можеше да се начуди на продължителността и безплодността на нашите заседания. Удивяваше се: Защо вие говорите толкова много, а резултати от вашите разговори не се виждат?”

Нататък. Обърнете се към занимаващите се със сериозни дела руски люде – например, към студентите. Какво е тяхното отношение към тази черта на ума, към съсредоточеността на мисълта? Господа! Всички вие знаете – трябва само да погледнем към човек, който се е заел с работа, седи над книгата, замислил се е, не се отвлича със странични неща, не се забърква в спорове. И ето – у нас вече се поражда подозрение: ограничен, тъп човек, зубрач. А може би това е човек, който е обхванат изцяло от мисъл, който е пристрастен към своята идея! Или сред обществото, по време на разговор, в случай, че си струва някой да бъде разпитан, да му бъдат зададени допълнително едни или други въпроси, да бъде изискано да отговаря непосредствено и конкретно на възбудените питания – ние си имаме готов епитет за търсещия уточнение: глупав, недалновиден, тромав в мисленето си!

Очевидно, препоръчителни черти за нас се явяват не съсредоточеността, а натискът, припряността, нападението. Очевидно, това и считаме за признак на талантливост; за нас усърдието и настойчиво проявяваното старание се свързват лошо с представата за даровитост. А между другото, за истинския ум въпросната задълбочена замисленост, задържането върху един предмет представлява нещо нормално. Слушал съм от ученици на Хелмхолц, че и на най-простите въпроси той никога не давал отговор веднага. Впоследствие многократно повтарял, че даденият въпрос е празен, че няма никакъв смисъл; и въпреки това мислел над него с дни. Обърнете внимание на нашата специалност. Достатъчно е човек да се заеме пристрастено с един конкретен въпрос и веднага ще започнат да говорят: Ох! Той е скучен специалист.” А в същото време погледнете как се вслушват на Запад в тези специалисти, как ги ценят и ги уважават като познавачи в работата им. И това не е за учудване! Нали целият наш живот се движи от тези специалисти. А на нас това ни е скучно.

Колко пъти се налага да се сблъскваме със следния факт: някой от нас разработва определена научна област, пристрастен е към нея, постига добри и големи резултати, всеки път съобщава за установените от него факти, положения. И знаете как реагира на това публиката: А, онзи! Той все за своето.” Дори това да е голяма и важна научна област. Не, на нас ни е скучно, дай ни на нас ново. И какво? Тази бързина и подвижност – сила на ума ли характеризира тя или негова слабост? Погледнете гениалните хора. Нали те самите казват, че не виждат никаква разлика между себе си и другите хора, с изключение на една черта – че като никой друг могат да се съсредоточават върху определена мисъл. Така става ясно, че въпросната вглъбеност е сила, а подвижността, непрекъснатото бягане в различни посоки е слабост.

Ако от висините на тези гении се спусна към лабораториите, към работата на средноаритметичните хора, аз и тук бих намерил потвърждение на това. В предишната лекция приведох основанието за своето право на тази тема. Вече изминаха 18 години, откакто се занимавам с изучаването на висшата нервна дейност при едно близко и родствено за нас животно, нашия другар – кучето. И можете ли да си представите: онова, което у нас е сложно, при кучето е по-просто, по-лесно се проявява и оценява. Ще се възползвам от този случай, за да ви покажа това, да ви покажа кое се явява сила – съсредоточеността или подвижността? Ще ви предам резултатите в съкратена форма, просто ще ви опиша конкретен случай.

Вземам куче, не му създавам никакви неприятности. Просто го поставям на масата и от време на време го храня – при това, правя с него следния опит. Изработвам в него онова, което е прието да се нарича асоциация; например, въздействам на ухото му с някакъв тон, да предположим – 10 секунди, и винаги след него го храня. По такъв начин, след няколко повторения, у кучето се образува връзка, асоциация между този тон и храната. Преди тези опити не храним кучето и по такъв начин тази връзка се образува много бързо. Щом нашият тон зазвучи, кучето започва да показва безпокойство, облизва се, от устата му се отделя слюнка. С една дума, у кучето се появява същата реакция, която обичайно се появява преди ядене. По-просто казано, заедно със звука у кучето се появява мисъл за ядене, след което остават няколко секунди, докато му дадат да яде.

Какво се случва при това с различните животни? Ето какво. Колкото пъти да повтаряте опита, животните от една и съща порода се отнасят точно така, както описах. При всяка поява на звука кучето демонстрира тази хранителна реакция; и нещата остават такива през всичкото време – и месец, и два, и година. Е, може да се каже, че това е делова порода куче. Яденето е сериозна работа и животното се стреми към нея, подготвя се. Така стоят нещата при сериозните кучета. Тези кучета могат да бъдат забелязани дори и в живота; те са спокойни, несуетни, солидни животни.

А при други кучета, колкото повече повтаряте този опит, толкова повече те стават апатични, сънливи – и то до такава степен, че вие пъхате храната в устата на кучето и едва тогава то показва хранителна реакция, след което започва да се храни. И цялата работа е във вашия звук, защото – ако не пуснете този звук или го пуснете само за секунда – такова състояние не се поражда, такава сънливост не настъпва. Ще видите, че за някои кучета мисълта за храна, дори и с продължителност от само една минута, се оказва непоносима, те се нуждаят от почивка. Уморяват се и започват да спят, отказвайки се от такова важно дело, каквото е храненето. Ясно е, че имаме два типа нервна система: единият – здрава, солидна, работоспособна, и другият – рехава, отпусната, много бързо уморяваща се. И не трябва да се съмняваме, че първият тип се явява по-силен, по-приспособим към живота.

Пренесете това върху човека и вие ще се убедите, че силата не е в подвижността, не е в разпиляността на мисълта, а в съсредоточеността, в устойчивостта. Следователно, подвижността на ума е недостатък, а не достойнство.

Господа! Вторият подход на ума е стремежът на мисълта да дойде до непосредствено общуване с действителността, преминавайки всички прегради и сигнали, които стоят между действителността и опознаващия я ум. В науката не може да се мине без методика, без посредници и умът винаги трябва да се ориентира в методиката, за да не се получи така, че тя да изкриви действителността. Ние знаем, че съдбата на всички наши работи зависи от правилната методика. Невярната методика предава неправилно сигналите на действителността и вие получавате неточни, грешни, фалшиви факти. Разбира се, за научния ум методиката е първият посредник. След него идва друг посредник. Това е думата.

Думата е също сигнал, тя може да бъде подходяща или неподходяща, точна или неточна. Аз мога да ви представя много ярък пример. Учените-естествоизпитатели, които са работили достатъчно много сами, които в много отношения са се обръщали непосредствено към действителността, такива учени изпитват изключително затруднение, ако трябва да четат лекции за неща, които самите те не са извършили. И така, ето колко голяма е разликата между онова, което вие сте свършили сами, и онова, което знаете според някакво словесно описание, според предаденото от други. Толкова е рязка границата, че се стига до неловката ситуация да се чете за нещо, което човек не е видял сам, не е свършил сам. Такава забележка идва, между впрочем, и от Хелмхолц. Да погледнем как се държи в това отношение умът на руската интелигенция.

Ще започна със случай, който ми е добре известен. Чета лекции по физиология, наука практическа. Сега вече е станало общо следното изискване: такива експериментални науки да се четат демонстративно, да се поднасят под формата на опити, факти. Така постъпват останалите, така върша своята работа и аз. Всички мои лекции се състоят от демонстрации. И какво мислите, че се случва! Не съм видял никакво особено пристрастие от страна на студентите към тази дейност, която им показвам. Колкото пъти съм се обръщал към своите слушатели, толкова пъти съм им казвал: Не ви чета физиология, показвам ви я. Ако ви я четях, вие бихте могли да не ме слушате, бихте могли да прочетете в книга за онова, което ме прави по-добър от другите! Но аз ви показвам факти, които няма да видите в книгата, а за да не отиде времето напразно, дайте си малко труд. Отделете пет минути време и си отбележете след лекцията – за запаметяване – онова, което сте видели.” И оставах въпиещ глас в пустиня. Едва ли някога и един е последвал моя съвет. В това се убеждавах хиляди пъти от разговорите по време на изпити и т.н.

Вие виждате доколко руският ум не е привързан към фактите. Той обича повече думите и оперира с тях. Че ние наистина живеем с думите, това го доказват такива факти. Физиологията – като наука – се опира на други научни дисциплини. На всяка крачка на физиолога му се налага да се обръща към елементи от физиката, от химията. И, представете си, моят дълъг преподавателски опит ми е показал, че младите хора, пристъпили към изучаването на физиологията, т.е. преминали през средното училище, нямат никаква представа за самите елементи на физиката, на химията. Не могат да ви обяснят факта, с който започва нашия живот, не могат да обяснят разумно по какъв начин майчиното млеко се влива в устата на бебето, не разбират механизма на кърменето.

А този механизъм е крайно прост: цялата същина е в разликата между налягането на атмосферния въздух и налягането в устната кухина на детето. Същият този закон, на Бойл-Мариот, лежи в основата на дишането. А ето, съвършено същото явление осъществява сърцето, когато получава кръв през венозната система. Но този въпрос, за смукателното действие на гръдната клетка, е най-убийственият въпрос по време на изпит – не само за студентите, но и за лекарите. (Смях сред аудиторията.) Това не е забавно, това е ужасно! Това е присъда над руската мисъл, тя знае само думи и не иска да се докосне до действителността. Във всеки случай, това е обща, характерна черта на руския ум. Ще илюстрирам това с още по-ярък случай. Преди няколко години професор Манасеин (Вячеслав Авксентиевич Манасеин, 1841–1901, руски лекар и публицист, водил ожесточена борба с ненаучните подходи в областта на лечението, включително рекламните измами и знахарството – бел. моя, И.К.), редактор на Врач”, ми изпрати статия, получена от приятел, когото познава като много сериозен човек. Но доколкото тази статия е специална, той ме помоли да споделя мнението си. Работата се наричаше: Новата движеща сила в кръвообращението”. И какво? Този занимаващ се с изследвания човек едва към 40-те си години е разбрал това свойствено смукателно действие на гръдната клетка и е бил толкова поразен, щото да си помисли, че то представлява цяло откритие. Странна работа! Човек цял живот се учи, но едва в 40-те си години да постигне това елементарно знание.

Ето така вие виждате, господа, че руската мисъл изобщо не използва критическия метод, т.е. по никакъв начин не проверява смисъла на думите, не отива зад кулисите на словата, не обича да се вглежда в реалната действителност. Ние се занимаваме с колекциониране на думи, а не с изучаването на живота. Приведох ви примери, отнасящи се до студенти и лекари, Но защо тези примери да се отнасят само за студентите, за лекарите. Та това е обща, характерна черта на руския ум. Ако един ум пише разни алгебрични формули и не умее да ги приложи в живота, не разбира тяхното значение, то защо мислите, че той говори думи и ги разбира?

Вземете руската публика, която присъства на различни дебати. За нея е нещо обичайно еднакво страстно да ръкопляска и на говорещия за”, и на говорещия против”. Нима това свидетелства за разбиране? Нали истината е една, нали действителността не може да бъде в едно и също време и бяла, и черна. Спомням си едно лекарско събрание, на което председателстваше Сергей Петрович Боткин. Представиха се двама докладчици, заемайки един спрямо друг противоположни позиции. И двамата говориха добре, и двамата бяха унищожително критични, а публиката аплодираше и единия, и другия. И си спомням, че тогава председателят каза: Виждам, че публиката още не е узряла, за да реши този въпрос. Затова го свалям от дневния ред.” Нали е ясно, че действителността е една. Тогава какво одобрявате в единия и в другия случай? Красивата словесна гимнастика, фойерверките от думи!?

Вземете друг факт, който стъписва днес. Това е разпространимостта на слухове. Сериозен човек съобщава нещо сериозно. Съобщава не думи, а факти. Но в такъв случай той е длъжен да даде гаранции, че зад думите му действително стоят факти. А това го няма. Разбира се, ние знаем, че всеки има слабост да произвежда сензации, всеки обича да прибави нещо, но – все пак – в един или друг момент е необходима и критика, проверка. А това у нас не се и изисква. Ние главно се интересуваме от думи и оперираме с тях, малко проявявайки грижа за това, каква е реалността.

Да преминем към следващото качество на ума. Това е свободата, абсолютната свобода на мисълта, свобода, достигаща буквално до абсурдни положения, до това да се покаже смелост и да се отхвърли онова, което в науката е установено като неоспоримо. Ако аз не допусна такава смелост, такава свобода, аз никога няма да видя новото. Има ли я у нас тази свобода? Трябва да кажа: не. Помня моите студентски години. Да се говори против общото настроение беше невъзможно. Вас ви изхвърляха от мястото, назоваваха ви едва ли не шпионин. Но у нас това не бе само в моите млади години. Нима нашите представители в Държавната Дума не са врагове един на друг? Те не са политически противници, а именно врагове. Достатъчно е някой да започне да говори неща, противоположни на вашите мисли, веднага се предполагат някакви мръсни мотиви, подкуп и т.н. Каква е тази свобода?

И ето, към предходния пример ще ви дам още един. Ние винаги повтаряме думата свобода” с възторг, но – когато нещата дойдат до реалността – се получава пълно пренебрегване и преследване на свободата.

Следващото качество на ума е привързаността на мисълта към онази идея, върху която сте се спрели. Ако няма привързаност, няма и енергия, няма и успех. Вие трябва да обичате своята идея, за да положите старание за нейното оправдание. Но след това настъпва критически момент. Вие сте родили идеята, тя е ваша, скъпа ви е, но заедно с това трябва да сте безпристрастни. А ако нещо противоречи на идеята ви, длъжни сте да я принесете в жертва, длъжни сте да се откажете от нея. Значи: привързаност, съединена с абсолютно безпристрастие – такава е следващата черта на ума. Ето защо едно от мъченията на учения човек е постоянното съмнение – когато възниква нова подробност, ново обстоятелство. Вие гледате с тревога: каква е тази нова подробност – за” вас или против” вас. И в продължителни опити се решава въпросът: смърт на вашата идея или нейно оцеляване? Да погледнем какво има при нас в това отношение. Привързаност има. Много са тези, които отстояват определена идея. Но абсолютното безпристрастие – него го няма.

Ние сме глухи за възраженията не само от страна на инакомислещите, но и от страна на реалността. В настоящия, преживяван от нас момент аз не знам дали има смисъл да се привеждат примери.

Следващата, пета черта – това е изчерпателността, детайлността на мисълта. Какво е действителността? Това е въплъщение на различни условия, степени, мерки, тегла, числа. Извън това действителност няма. Вземете астрономията, спомнете си как се случи откриването на Нептун. Когато били преразгледани изчисленията около движението на Уран, било открито, че нещо в числата не достига. Решили, че трябва да има още някаква маса, която да влияе върху движението на Уран. И тази маса се оказала Нептун. Цялата работа се оказала в детайлите на мисълта. Тогава така и говорели – че Льоверие (Юрбен Льоверие,1811–1877, френски математик, проявил сериозно влечение към небесната механика, доказал през 1850 година съществуването на планетата Нептун – бел. моя, И.К.) е открил Нептун с върха на перото.

Същото ще откриете, ако се спуснете и към сложността на живота. Колко пъти някакво миниатюрно явленийце, което вашият поглед едва е уловил, преобръща всичко с главата надолу и се явява начало на ново откритие. Всичката работа е в детайлната оценка на подробностите, на условията. Това е основна черта на ума. Какво да се прави? Какво е положението с тази черта в руския ум? Много лошо. Ние оперираме посредством общи положения, ние не искаме да се запознаем нито с мярката, нито с числото. Ние влагаме цялото си достойнство, за да се занимаваме с пришпорване до крайност, без да се съобразяваме с каквито и да било условия. Това е наша основна черта.

Да вземем пример от сферата на възпитанието. Съществува общо положение – свобода на възпитанието. И вие знаете, че ние стигаме дотам, че формираме училища без каквато и да било дисциплина. Разбира се, това е величайша грешка, недоразумение. Други нации са уловили това отчетливо. При тях и свободата, и дисциплината вървят редом, а при нас – непременно крайности, в угода на общото положение. И сега е съвършено ясно, безспорно е, че свободата и дисциплината са напълно равноправни изисквания. Това, което ние назоваваме свобода, при нас, на физиологичен език, се нарича възбуждане”; онова, което обичайно се назовава дисциплина, физиологически съответства на потискане”. И се оказва, че цялата нервна дейност се състои от тези два процеса: възбуждане и потискане. И ако щете – вторият има дори по-голямо значение. Възбуждането е нещо хаотично, а потискането поставя тази хаотичност в рамки.

Да вземем друг животрептящ пример – нашата социалдемокрация. Тя съдържа известна истина – разбира се, не пълната истина, защото никой не може да претендира за притежаване на абсолютната истина. Пред онези страни, където заводската промишленост започва да натиква като в менгеме огромни маси хора, пред тези страни, разбира се, се изправя големият въпрос: да се съхрани енергията, да се запази животът и здравето на работника. По-нататък, културните класи, интелигенцията обикновено проявяват стремеж към израждане. С цел обновяване, от народните дълбини трябва да се издигат нови сили. И естествено, в тази борба между труда и капитала, държавата трябва да застане в защита на работника.

Но това е съвсем частен в своята конкретика въпрос и той има голямо значение там, където промишлената дейност се е развила силно. А какво е положението у нас? Какво направихме ние от това? Докарахме тази идея до диктатура на пролетариата. Мозъкът, главата поставихме надолу, а краката – горе. Това, което формира културата, умствената сила на нацията, е обезценено, а онова, което засега все още се явява грубата сила, която може да се замени и от машината, е изтикано на преден план. И всичко това, разбира се, е обречено на гибел – като сляпо отрицание на действителността.

Ние имаме пословица: Онова, което за руснака е отлично, за немеца е смърт” – пословица, в която се съдържа едва ли не самохвалство за нашето дивачество. А аз мисля, че много по-справедливо би било да се каже обратното: Онова, което за немеца е отлично, за руснака е смърт.” Вярвам, че социал-демократите немци ще придобият още нова сила, а ние, заради нашата руска социал-демокрация, може би ще приключим с нашето политическо съществуване.

Още преди революцията руските люде примираха от вълнение. Как може! Французите да имат революция, а ние – не! Е и какво: подготвяхме ли се за революцията, изучихме ли я? Не, не направихме това. Едва сега, със задна дата, се нахвърлихме на книгите и четем. Мисля, че с това трябваше да се занимаем по-рано. Но преди ние само боравехме с общи понятия, с думи: че ето на – случват се революции, че при французите се случила такава революция, че към нея се поставя епитетът Велика”, а у нас – няма революция. И едва сега започнахме да изучаваме френската революция, да се запознаваме с нея.

Но аз ще кажа, че за нас би било много по-полезно да четем не историята на френската революция, а историята за края на Полша. Ние бихме били много повече поразени от сходството на това, което става сега у нас, с историята на Полша, отколкото от сходството с френската революция.

В днешно време този пункт вече стана достояние и на лабораторните опити. Това е поучително. Тази устременост към общи положения, това отдалечено от действителността обобщаване, с което се гордеем и на което се осланяме, е примитивно свойство на нервната дейност. Аз вече ви говорих за това, как образуваме различните връзки, асоциациите между дразнителите от външния свят и хранителните реакции на животното. И ето, ако образуваме такава връзка въз основа на звука от органна тръба, в експерименталното начало ще въздействат и други звуци, и те ще предизвикват хранителна реакция. Получава се обобщение. Това е основният факт. И трябва да мине известно време, вие ще трябва да приложите специални мерки, за да може само един определен звук да остане като въздействащ. Организирате нещата така, че при опити с други звуци животното не получава храна, и благодарение на този факт създавате диференциация.

Интересното в случая е това, че при такива обстоятелства животните се различават отчетливо помежду си. Едно куче задържа въпросната генерализация много дълго и трудно се настройва към делова и целесъобразна специализация. При други кучета това се извършва бързо. Или, да речем, друга комбинация от опити. Ако вземете и добавите към този звук и още някакво въздействие върху кучето – например, започнете да разчесвате козината му и, ако по време на такова съвместно въздействие на звука и разчесването не му давате храна, то какво би произлязло от това?

И по този пункт кучетата се разделят на две категории. При едни кучета ще се случи следното.Тъй като по време на въздействието само със звук вие го храните, а при въздействие и със звук и с разчесване не го храните, то у него бързо се оформя различаване на двете положения. При дразнение само със звук то ще показва хранителна реакция, но когато към звука прибавите и разчесване, то ще остава спокойно. А знаете ли какво се получава при други кучета? При тях не само че не се оформя такова делово различаване, а обратно – оформя се хранителна реакция и спрямо споменатото добавъчно дразнение, т.е. спрямо самостоятелното разчесване, което нито като единствен дразнител, нито в комбинация със звука, никога не се придружава с храна. Виждате – каква бъркотия, какво отсъствие на деловитост, каква неприспособимост. Ето я цената на това обобщение. Ясно е, че то не е достойнство, не е сила.

Следващото свойство на ума е стремежът на научната мисъл към простота. Простота и яснота – това е идеалът на познанието. Вие знаете, че в техниката най-простото решение на една задача е и най-ценното. Сложното достижение не струва нищо. Точно по същия начин ние добре знаем, че основният признак на гениалния ум е простотата. Как ние, руснаците, се отнасяме към това свойство? На каква почит е у нас този прийом, ще покажат следващите факти.

По време на своите лекции аз се стремя да бъда разбран от всички. Не мога да чета, ако знам, че мисълта ми влиза в съзнанието на моите студенти не така, както аз сам я разбирам. Затова първото ми условие към слушателите ми е: да ме прекъсват, ако нещо не им е ясно – дори и по средата на думата. В противен случай не бих имал никакъв интерес да чета. Давам право да ме прекъсват на всяка дума, но не мога да постигна това. Разбира се, отчитам различните причини, които могат да направят моето предложение неприемливо. Страхуват се за не бъдат възприети като високомерни и т.н. Аз им давам пълна гаранция, че това няма да има никакво значение по време на изпитите. И спазвам думата си.

Защо не се ползват от това право! Разбират? Не. И въпреки всичко мълчат, отнасяйки се равнодушно към своето неразбиране. Няма стремеж предметът да се усвои напълно, да го вземат в ръцете си. Имам примери, още по-стъписващи от този. През лабораторията ми са преминали много хора на различна възраст, с различна компетентност, от различни националности. И ето факт, който неизменно се повтаряше: отношението на тези гости към всичко, което те виждаха, бе подчертано различно. Руснакът – не знам защо – не се стреми да разбере онова, което вижда. Той не задава въпроси, за да овладее предмета – нещо, което чужденецът никога няма да допусне. Чужденецът никога няма да се въздържи да не зададе въпрос. При мен са идвали едновременно и руснаци, и чужденци. И докато руснакът само повтаря своето Да, да…”, без в действителност да разбира каквото и да било, чужденецът задължително ще разпитва до корена на нещата. И това преминава като червена нишка през всичко.

Могат да се посочат и много други факти в това отношение. На мен ми се наложи да изследвам исторически моя предшественик в катедрата по физиология, професор Велански. Той е бил, собствено, не физиолог, а контрабанден философ. Знам със сигурност от професор Ростиславов, че по свое време този Велански е произвеждал изключителен фурор. Неговата аудитория е била винаги препълнена до краен предел с хора от различни възрасти, съсловия и пол. И какво? И от Ростиславов съм чувал, че аудиторията се възторгвала, не разбирайки нищо. А и у самия Велански открих оплакване от това, че слушателите при него са много, изпълнени с желание, страстни, но никой нищо не разбира. Тогава аз реших да прочета неговите лекции и се убедих, че там няма и нищо за разбиране – до такава степен това бе безплодна натурфилософия. А публиката се възторгвала.

Въобще, у нашата публика има някакво влечение към мъглявото и тъмното. Помня, в някакво научно общество се представяше интересен доклад. На изхода можеха да се чуят много гласове: Гениално!” А един ентусиаст директно обявяваше гръмогласно: Гениално, гениално, независимо че нищо не разбрах!” Сякаш мъглявото е проява на гениалност. Как се случи това? Откъде се взе такова отношение към всичко непонятно?

Разбира се, стремежът на ума като действена сила е да прави анализ на действителността, завършващ с просто и ясно нейно представяне. Това е идеал, с него трябва да се гордеем. Но тъй като онова, което се е оказало достъпно за ума, е само троха, песъчинка в сравнение с онова, което е останало неизвестно, то разбираемо е всеки да съпоставя това малко известно с огромното неизвестно. И е естествено, че всеки човек трябва да се съобразява и с едното, и с другото. Не може да разположи целия свой живот само в онова, което е научно установено, защото многото още не е установено. В много отношения се налага да се живее според други основания, ръководейки се от инстинкти, привички и т.н. Всичко това е вярно. Но позволете – нали това е все задният план на мисълта – наша гордост не е незнанието, нашата гордост е в яснотата. А неясното, неизвестното – това е само печална неизбежност. Тя трябва да бъде отчитана, но да се гордеем с нея, да се стремим към нея – това означава да обръщаме всичко с главата надолу.

Следващото свойство на ума е стремежът към истината. Често се случва някои хора да прекарат целия си живот в кабинет, търсейки истината. Но този стремеж се разделя на две действия. Първо е самият стремеж към придобиване на истината, любопитството, любознателността. А после – това е желанието постоянно да се връщаш към постигнатата истина, постоянно да се убеждаваш и наслаждаваш на това, че онуй, което си постигнал, е действително истина, а не мираж. Едното без другото губи смисъл. Ако вие се обърнете към млад учен, към научен ембрион, то отчетливо ще видите, че у него има стремление към истината, но няма стремление към абсолютната гаранция, че това или онова е истина. Той с удоволствие набира резултати и не задава въпроса: А това не е ли грешка?” Докато учения го пленява не толкова това, че нещо е новост, а това че въпросното нещо е твърда истина. А какво е при нас?

У нас преди всичко е първото – стремежът към новостта, любопитството. Достатъчно е да узнаем едно или друго и с това интересът ни свършва. (О-о, всичко това е вече известно.”) Както говорих по време на предишната лекция, истинските поклонници на истината се любуват на старите истини, за тях това е процес на наслаждение. А у нас това е износена, банална истина, тя повече не ни интересува, забравяме я, повече не съществува за нас, не определя нашата позиция. Нима това е вярно?

Да преминем към последната черта на ума. Тъй като постигането на истината е свързано с голям труд и мъки, то – разбираемо – в края на краищата човек живее постоянно в покорност спрямо истината, научава се на дълбоко смирение, защото знае, колко струва тя. Така ли е у нас? У нас няма нищо такова, у нас всичко е по точно обратния начин. Веднага се обръщам към ярки примери. Вземете нашите славянофили. Какво направи Русия за културата по онова време? Какви образци показа тя на света? Но хората вярваха, че Русия ще отвори очите на гнилия Запад. Откъде е тази гордост и увереност? И вие мислите, че животът е променил тези наши виждания? Ни най-малко! Нима ние сега не четем едва ли не всеки ден, че сме авангард на човечеството! И не доказва ли това до каква степен не познаваме действителността, до каква степен живеем във фантазии!

Аз припомних всички черти, които характеризират плодотворния научен ум. Както виждате, при нас нещата стоят така, че по отношение на почти всяка черта ние стоим откъм неизгодната страна. Например, имаме дребния интерес да узнаем едни или други несъществени подробности, но сме равнодушни към безусловността, към неоспоримостта на мисълта. Или от чертата на ума, ангажирана с изследването на детайлите, вместо специализацията вземаме общите положения. Постоянно избираме неизгодната линия и нямаме сила да следваме главната посока. От това става ясно, че в резултат се получават маса несъответствия с окръжаващата ни действителност.

Умът е познание, приспособяване към действителността. Ако аз не виждам действителността, то как ще мога да ù съответствам? В такъв случай винаги ще е налице някакъв неизбежен разпад. Ще приведа няколко примера.

Вземете вярата в нашата революция. Нима тук имаше някакво съответствие с действителността, нима имаше някакво нейно ясно виждане от страна на онези, които тръгнаха да организират революция по време на война? Нима не беше ясно, че сама по себе си войната е страшно и огромно дело? Да даде Бог само него да осъществим. Нима имаше каквито и да било шансове да извършим и двете големи дела едновременно – и войната, и революцията? Нима самият руски народ не е съчинил пословицата за двата заека? Вземете нашата Дума. Как само се събираше тя, как повдигаше в обществото негодуванието срещу правителството. Че при нас на трона седял дегенерат, че правителството било слабо – всичко това ние го знаехме. Но вие произнасяте възпламенителни думи, вие надигате буря от негодувание, вие вълнувате обществото. Вие искате ли това? И ето оказахте се пред два проблема – и пред война, и пред революция, които вие едновременно не бихте могли да разрешите. И вие сами загинахте. Нима това е виждане на действителността?

Вземете друг случай. Социалистическите групи знаеха какво правят, когато се заеха с реформата на армията. Те винаги се оказваха сломявани от въоръжената сила и считаха за свой дълг да унищожат тази сила. Тази идея – армията да бъде разрушена – може и да не е била наша, но от гледната точка на социалистите в нея имаше видима целесъобразност. Но как можаха да тръгнат по този път нашите военни? Как попаднаха в разни комисии, които изработваха правата на войника? Нима това бе някакво съответствие с действителността? Кой не разбира, че военното дело е страховито дело, че то може да бъде осъществено само при изключителни условия. Вземат ви за такова дело, където във всяка минута вашият живот виси на косъм. Само с помощта на неординерни условия, със строга дисциплина може да се постигне това, щото човек да се държи в определено настроение и да върши работата си. Ако вие се заемете с размишления за правата, за свободата, то каква войска ще може да се получи? И отгоре на това, нашите военни люде участваха в развращаването на войската, разрушаваха дисциплината.

Могат да се приведат много примери. Ще дам още един. Ето, Бресткият случай, когато господин Троцки направи своя трик, когато заяви за необходимостта и от прекратяването на войната, и от демобилизацията на армията. Нима това не бе акт на величайша слепота? Какво бихте могли да очаквате от противника, водещ страховита, напрегната война с целия свят? По какъв друг начин би могъл да реагира той по отношение на това, че ние сами сме се направили безсилни? Бе напълно очевидно, че ще се окажем в ръцете на нашия враг. Обаче аз слушах от блестящия представител на нашата първа политическа партия, че това е и остроумно, и целесъобразно. Дотолкова ние притежаваме правилно виждане на действителността.

Нарисуваната от мен характеристика на руския ум е мрачна и аз съзнавам това, горчиво го съзнавам. Вие ще кажете, че съм сгъстил краските, че съм песимистично настроен. Няма да оспорвам това. Картината е мрачна, но и това, което преживява Русия, е също крайно мрачно. А аз заявих от самото начало, че ние не можем да кажем: всичко това се случи без нашето участие. Вие питате: с каква цел ви изнесох тази лекция, какъв е нейният смисъл. Какво… наслаждавам се на нещастието на руския народ? Не, тук има житейска равносметка. Първо, това е дълг за нашето достойнство – да осъзнаем онова, което е. А другото – ето какво е.

Е добре, може би, ние ще се лишим от политическа независимост, ще попаднем под гнета на един, втори, трети. Но – така или иначе – ще продължаваме да живеем! Следователно, заради бъдещето е полезно да имаме представа за самите себе си. За нас е важно отчетливо да осъзнаем какво представляваме. Вие разбирате, че ако аз съм се родил със сърдечен порок и не знам това, ще започна да се държа като здрав човек и той, порокът, скоро ще ми напомни за себе си. Ще приключа своя живот рано и по трагичен начин. Ако бъда обаче прегледан от лекар, който ми каже, че имам порок на сърцето, то – ако започна да се приспособявам – ще мога да доживея и до 50 години. Следователно, винаги е полезно да се знае какъв съм собствено.

А освен това има и една отрадна гледна точка. Нали умът на животните и човека е специален инструмент на развитието. Него все повече и повече го засягат житейските влияния, а благодарение на тях, по по-съвършен от всичко друго начин, се развива както организмът на отделния човек, така и нациите. Следователно, въпреки че имаме дефекти, те могат да бъдат коригирани. Това е научен факт. А тогава и моята характеристика няма да бъде някаква абсолютна присъда над нашия народ. Може да имаме и надежди, и някои шансове. Аз казвам, че това вече се основава на научни факти. Вие можете да имате нервна система с много слабо развитие на важния процес на задържане – този, който въдворява порядък, мярка. И вие ще станете свидетел на всички последствия от такова слабо развитие. Но след определена практика, тренировка, пред очите ни става усъвършенстване на нервната система – при това, много голямо. Следователно, независимо от онова, което се е случило, все пак не трябва да губим надежда.

 

Част V или "Опит за резюме"

Предлагам опит за резюме.

Евгений Волков: Когато човек или група хора получават изгода от опитите за реализация на своите приказни (нереалистични) и смъртно опасни вярвания, това действа върху съзнанието им като хероин.

1. Ние – и всеки поотделно, и нациите, и човечеството като цяло – се явяваме микроскопични частици от огромния и сложен свят, съществуващ независимо от нас.

2. Този свят (и ние, като негови песъчинки) се подчинява(ме) на закономерности и ограничения. Това позволява успешен завършек само на онези действия или на онова поведение, които (което) се съгласува(т) с въпросните закономерности и ограничения. Едновременно с това светът – и ние самите като негова част – сме в значителна степен хаотични и непредсказуеми, което обективно изисква от нас, хората, както повишаване на собствената познавателна организираност, така и развиване на гъвкаво мислене и поведение.

3. Грешките в представите (или знанията) за тези закономерности и ограничения, предизвикани от отсъствието на организираност, критичност и гъвкавост в мисленето могат да се проявят бързо или бавно, но последствията от такива грешки са фатално неизбежни и катастрофални, ако хората не поправят изредените пороци на мисленето.

4. Човекът е такова същество, което е способно да гледа на света единствено през призмата на груби (в основната им част), обобщени филтри-модели, които някой му е подсказал или той сам си е измислил. По такъв начин ние имаме възможност да видим в реалността само онова, което вече се намира в нашите, най-често примитивни и изкривени, модели, в които сме повярвали. Ако не изчистваме тези модели от грешките, ако не ги проверяваме постоянно чрез критически анализ и чрез фактите – тоест, с течение на времето не преминаваме към модели, които съответстват по-точно на реалността, а не на нашите произволни желания (с други думи, не прилагаме научен подход към всичко, което правим или желаем да правим) – то ще дойдем неизбежно до влошаване на своя живот, благодарение на безкритичното си отношение към любимите си вълшебни приказки и любимите си трилъри. С някои уговорки, безкритичността може да бъде приравнена към наркоманията: както на наркомана му е трудно да скъса със своята зависимост, така и на много хора критическият поглед към техните собствени вярвания им изглежда ужасяващ, въпреки че това е единственият път към по-трезвото възприемане на света и себе си. Ако критическото мислене не се усвоява и не се прилага последователно, то неминуема ще бъде индивидуалната, груповата, националната или глобалната ръкотворна катастрофа-самоубийство.

5. По силата на казаното дотук, ние (хората), от една страна, имаме достъп до познанието на обективния свят и до относително адекватното наше устройване в него, но, от друга страна, сме принудени да си пробиваме път към истината и към нейното плодотворно използване, провирайки се през плътния слой на своите илюзии, заблуждения и всевъзможни други грешки – ПРЕЗ ВСИЧКИ ТЯХ, ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ.

6. За времето на своето съществуване на земята видът homo sapiens, в лицето на своите любознателни, настойчиви и критично-креативно мислещи представители (трябва да се признае – малък процент от общия брой), е успял да изработи (посредством науката) както изключително ефективни модели за пробив към истината през дебелите пластове на собствените си ограничения и фантазии, така и модели за конструктивно прилагане на придобитите знания за подобряване и подреждане на своя живот (посредством инженерството: техническо и социално).

7. Всички позитивни (прогресивни) достижения по подобряването на материалните и социалните условия на живота, с които човечеството може да се гордее към днешния ден, практически изцяло – така или иначе – се явяват резултат от критическото (любопитстващо и творческо) мислене и последователното прилагане на инженерния подход – да, и на постоянния напрегнат качествен труд в конструктивно направление на огромни маси хора. (За ролята на труда пиша отделен текст.)

8. В съответствие с всичко дотук, ако нещо в някоя страна (фирма, семейство, в индивидуалния живот) не върви така добре, както се иска, а дори и съвсем се плъзга към лошото, то има само две главни причини за подобни неприятности – причини, за които хората сами носят отговорност, в пълна степен:

8.1. Не са успели (не са съумели, не са се напрегнали, не са се потрудили, не са поискали) да получат необходимите знания и да изработят достатъчно действени технологии за решаване на някакъв НОВ или нерешен преди проблем, за което се изискват допълнителни усилия от НОВИ научни и инженерни/социо-инженерни разработки и допълнително време (един последен пример – епидемията ебола). Този пункт включва в себе си и недооценяването или отричането на новите или старите нерешени проблеми.

8.2. Последователно и неизменно се прилага отдавна съществуващото знание, както и внедреното от технологиите досадно познато решение на СТАРИ проблеми, ПОЛУЧИЛИ ВЕЧЕ УДОВЛЕТВОРИТЕЛНО ЗА НЯКОГО РЕШЕНИЕ или, с други думи: повтарят се отдавна известни, вече СТАРИ грешки, вместо те да се признаят именно за грешки и да последва отказ от тях. А ТОВА ПРЕЧИ ДА СЕ РЕШАВАТ И СТАРИ, И НОВИ ПРОБЛЕМИ. Този пункт включва в себе си и недостатъчност на усилията за движение по посока на по-доброто устройване на живота, и преобладаване на вяра във всякакви илюзии (добри приказки и черни ужасии).

Последните под-точки (8.1. и 8.2.) могат да бъдат перифразирани накратко така: Ако от време на време тук-там един или друг човек (стих от песен в съветския сериал Следствието се води от експерти) не се опира върху последователното критическо (сиреч, научно) мислене и не се труди с максимална производителност и любов към самия труд над последователно инженерно отработени и технологично построени решения на жизнено важни проблеми, а се ръководи от фантазии-наркотици (лъжливи вярвания) и хаби своите сили и ресурси за каквото и да било друго, с изключение на това, щото да осигурява добра основа на благополучен живот, то всякакви успехи на подобен индивид (група, организация, страна) ще бъдат само поглъщания на доза опиум по късия път към гробището. Когато човек или група хора получават изгода от опитите за реализация на своите приказни (нереалистични) и смъртно опасни вярвания, това действа върху съзнанието им като хероин.

Оказва се, че Русия, вече в продължение на няколко столетия, е във властта на хора, имащи в основата на мисленето си крайно неадекватни представи за себе си и за света в неговата цялост – хора, игнориращи собствените си грешки и отказващи да се учат от науката (от критическото мислене) и от инженерията като единствено надеждни средства за развитие и просперитет. Първото десетилетие на настоящия век хвърли сега действащите любители на приказки във властта на мощна доза хероин под формата на високи цени на въглеводородите, което окончателно срути техните скромни остатъци от способност за смислени съждения. По всички направления се забранява критиката, убива се науката и образованието, в качеството на ориентири се предлагат средновековни религиозни догмати и принципи на политика от нивото на пещерните векове. Сега хероинът (високата цена на нефта) стремително се изпарява и започва разрушаване с признаци на гангрена. При отказа на основната маса от руския народ да се бори с тази социално-политическа гангрена, гибелта на Русия, в този вид, в който тя съществува днес, в близката перспектива от няколко години е неизбежна.

Какво да се прави, за да не се повтори гибелната руска глупост и как да се лекуваме от нея при разкриването на нейните признаци – за това съм готов да разкажа в някои по-нататъшни текстове.

Допълнение.

Веднага, след като публикувах този текст, в сериозния вестник Ведомости” се появи редакционна бележка със заглавие Да догоним Зимбабве и с подзаглавие Главният проблем на руското ръководство е в неспособността му да признава грешките си”.

 

Новите рекорди на рублата по отношение на долара и еврото вчера съвпаднаха с новите славословия по адрес на президента Владимир Путин. Поредният заместник-министър (не онзи, който преди дни предлагаше Европейският съюз да се откаже от санкциите, а друг) каза, че по света се наблюдава проблем на издребняване в мащабите на лидерите и в западния свят няма политик, равен на руския президент.

Това са две страни на един медал.

В последно време Путин стана привърженик на своеобразна икономическа теория за ползата от девалвация: и на срещата на върха G20 в Брисбен, и след това в интервю за ТАСС руският Президент разказа как доходите за бюджета се увеличават, ако за 1 долар се плащат не 32 рубли, а 45 или 47-48 – нещо, което помага да се решат социалните проблеми и финансирането на отбраната. Вчера плащахме за 1 долар 52 рубли – значи, още по-добре. Тук дори е някак неудобно да се напомня за инфлацията, за покупателната възможност и за подобни неща. Ако разсъжденията на Путин се доведат до логически край, то идеал за паричната политика трябва да бъде Зимбабве, където – без да се гледа на двете деноминации – в началото на 2009 година за един американски долар се даваха 4 трилиона зимбабвийски долара, а третата деноминация не спаси нищо и се наложи употребата на националната валута да бъде отменено и да се позволи ползването на чуждестранна. Фактически управляващият от 1980 година (от 1987 година – като президент) Робърт Мугабе, който със своите действия доведе икономиката до катастрофа, и досега е на власт (той е на 90 години). За това му е достатъчно да контролира експорта на ресурси и да финансира силовите служби. И, естествено, подчинените на Мугабе редовно заявяват, че няма равен на него политик по света.

Ние все още сме далеч от Зимбабве, но започнахме придвижването.

Ако се говори сериозно, то главният проблем на руското ръководство е в неспособността му да признава грешките си. Икономиката е сериозно болна и курсът на рублата се явява един от индикаторите, който крещи за болестта. Какво обещава едно признаване на болестта? Обръщане към лекари, горчиви лекарства, неприятни убождания и други такива процедури. Ръководството на Русия отказва да признае болестта и я праща в още по-голяма дълбочина.

Защо е така? Защото то, несменяемо на протежение на 14 години, носи отговорността за състоянието на икономиката. Признаването на болестта в икономиката и в собствените действия/бездействия, които са довели до нея, може да снижи значително доверието на населението.

Да, слабата рубла е изгодна за бюджета: Путин настоява за популистки разходи, които трябва да поддържат неговия рейтинг. Да се откаже от тях – това би означавало да признае грешките и да получи недоволство. Да не се откаже – означава натиск върху слабата икономика и рубла. Гражданите страдат и в единия, и в другия случай, но във втория грешките ще се повторят.

Във Фейсбук срещнах следната сполучлива формулировка: “Това е вечен проблем, свързан с факта, че хората правят това, което умеят, а не онова, което е нужно.

(Следва продължение)