Тук като че ли нещата са напълно ясни... 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Заблуда ли е рекламата?
Posted by: Чавдар Марев (IP Logged)
Date: August 19, 2004 07:36PM

ИНТЕРЕСНО МИ Е КАКВО МИСЛЯТ УЧАСТНИЦИТЕ В ФОРУМА, ДАЛИ РЕКЛАМАТА, КОЯТО ВЕЧЕ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ИЗКУСТВО Е ЗАБЛУДА ИЛИ НЕ?


Re: Заблуда ли е рекламата?
Posted by: Шон (IP Logged)
Date: August 20, 2004 05:46PM

Уважаеми господин Марев,

Както може да се види от сайта на Кръг “Нова Магнаура”, Вие сте член на това сдружение. А от биографичните Ви данни се вижда, че се занимавате с търговска дейност. Вероятно именно поради тази причина сте поставил въпроса си във Форум “Заблудите в търговията”, а не в неговия брат-близнак “Заблудите в изкуството”. В такъв случай, не бихте ли споделил Вие пръв какво мислите за рекламата?
Аз лично нямам съмнения: тя определено е изкуство. Дори – изкуство, с много наука в себе си.
В Манифеста на Вашия Кръг е поставен важен ориентир – предложено е под “заблуждение” да се разбира "всяка представа, която не съответства на действителността". Мисля, че тук се крие и отговорът на въпроса Ви: когато рекламата внушава на публиката несъществуващи качества, тя е пряк инструмент за въвличане в заблуда.
Преди време мой познат художник, който се занимава с рекламна дейност, сподели в миг на откровение, че неговата гилдия е много виновна за масовото тиражиране на заблуди чрез рекламата. При това, поясни той, става въпрос за професионално рафинирани заблуди.
Убеден съм, че този художник не би повторил мислите си публично. Вероятно, защото ще бъде отлъчен от средата, която го храни. След този кратък разговор с него много пъти съм се питал: “Дали той спи спокойно при мисълта, че с таланта си помага да се вливат още повече заблуди в обществото?” “Дали, когато дава пари на децата си, е готов да им каже: ‘Ето, мили мои, малко парички, които татко ви спечели като помогна на едни чичковци и лелички да излъжат други чичковци и лелички’?”
Някой може да предложи да допуснем, че художниците (и всички, които се занимават с реклама) първо проучват качествата на онова, в чиято реклама се включват. Нека в такъв случай всички колективно да предположим това! И да не изпитваме никакви притеснения.

Re: Заблуда ли е рекламата?
Date: January 12, 2005 07:01PM

Зависи от рекламатаи подхода на поднасянето й.Но като цяло рекламите те убеждават в дадена кауза.И сами по себе си не са нито добро,нито зло.Що се отнася за търговията е вид заблуда.Мнението си изказах във форумът за ,,Заблудите в политиката,,.



Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.