Много труден въпрос! Ако хората не знаят отговора, как биха могли да се предпазват от заблудите, когато ги срещат? А ако го знаят, то защо заблудените са толкова много по света? 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Психология и технология на заблудата
Posted by: Нина Николаева (IP Logged)
Date: December 30, 2004 12:57PM

След дълъг разговор с г-н Кожухаров, в мен беше провокирана мисълта, да направя опит, за изясняване на въпроса ЗАЩО се поддаваме на заблуди? ЗАЩО се опитваме не само да въвеждаме другите в заблуждение, но и да се самозаблуждаваме?

Изхождайки от дефиницията в Манифеста, че под „заблуждение” ще разбираме: „всяка представа, която не съответства на действителността”, можем лесно да установим, че заблуждение има и в природата. Хамелионът, нощните пеперуди с големи „очи” на крилата... примери от този порядък могат да се дадат много. При животните това е механизъм за оцеляване. Дребните видове променят цвета си, заблуждавайки хищника, че са част от пейзажа, издуват се и за да изглеждат по-големи, окраската им напомня очи... Все с цел да бъде заблуден онзи, който може да им навреди. Растения-хищници издават миризма на загнило, с цел да привлекат насекомите, с които се хранят. Пак необходимостта да оцелеят! Защо създадени тези механизми у едни видове, не са предизвикали създаване на противоположните у измамените, и те милиони години се поддават на заблудата? И защо „венецът на природата” ХОМО САПИЕНС не е измислил нищо ново, а в развитието си е изтънчил методите на измама, усъвършенствал ги е, използва всички достижения на цивилизацията, с основна цел – да въведе в заблуждение другите (и нерядко себе си)?

Не бих казала, че имам отговора в джоба си. Това би било най-голямата самозаблуда за мене и заблуда в която ще въвлека околните. Просто мисля. Дали пък това не са го наследили гените ни? Дали в някоя молекула, която учените ще открият, не се крие отговорът и в бъдеще при раждане ще имунизират децата вместо против шарка и тетанус, против заблуди?

Може би пак въпросът за оцеляването – на личността, а от там и на групата, на властта и придобивките от нея, на бизнеса и т.н. все човешки форми на съществуване, е в дъното на всичко.

Изхождайки от известната поговорка, че повече умове – по-добре, предлагам тази тема на вниманието Ви.

Re: Психология и технология на заблудата
Date: January 05, 2005 01:40PM

Здравейте г-жо Николаева.Много добър въпрос.Той обаче идва от по големия въпрос-откъде се е взело злото във Вселенски мащаб.В Универса също има заблуди-взривове,асимилации,смърт на звезди и галактики.Кому са нужни тия ,,бомби,,и ,,пиратки,,.Аз дадох днес,частично и преди отговор на вашия въпрос.Няма никакъв Дявол който се бил уж възгордял и дигнал на бунт против Бог някакъв.Не е докарвал и злото.Как така се е възгордял-нали уж бил съвършен ангел,свят,чист.Какво е искал-като уж е имал нужното.И що за ,,малокъсоумица,,да води война срещу нещо свръхсилно и огромно.Той не е бил луд,глупав-знаел е ,че няма шанс и не може да заема господството на Бога.Всички религии не могат да отговорят вярно,разумно,логично на тоя въпрос и тия мои доводи.Еволюцията също с хилядите абсурдни философи.Отговорът е прост и вие сте близо до истината.Така сме били ,,направени,, , ,,родени,, , ,,програмирани,,.От кого ли-писах вече тук.Няма да се потретвам.Вижте това което написах днес-5 януари сряда между 9 и 11.30.С уважение-Николай.Нео Левски.

Re: Психология и технология на заблудата
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: January 05, 2005 03:04PM

Уважаеми господин Колев,

Не е нормално да изпълвате понятието заблуда с тълкувания или проявление от рода на "взривове, асимилации, смърт на звезди и галактики". Така Вие може лесно да се окажете в положението на човек, който се опитва да отговори на непоставен въпрос.
В същото време, мисля, че сте напълно прав, третирайки “заблудата” като частен случай на проява на злото изобщо. Въпреки и леко встрани от поставения от Нина въпрос, разсъжденията на тема “Произход на злото” във всички случаи са изключително интересни – най-малкото, за да бъдат извадени под светлината на прожектора онези абсурдни внушения, с които си служат монотеистичните доктрини. А те (въпросните внушения) са действително опасни, защото приучват хората към безкритично мислене, което, за съжаление, е почвата, върху която виреят всевъзможните заблуди.

Дали да не оформим нов Суб-форум: "Какъв е произходът на злото?"

Re: Психология и технология на заблудата
Date: January 05, 2005 03:43PM

Може да се оформи такъв форум.Иначе сте прав за -,,взривовете,,.Ще спомена за прословутите-,,космически миражи,,и ще ги сравня с ,,халюцинациите,,при хората.Господин Кожухаров писах ви на личната поща 3 кратки писъмца-получихте ли ги?Там и ви се извиних ,че не можахме да се видим.Все пак диалогът продължава тук.С уважение г-н Колев



Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.