Много труден въпрос! Ако хората не знаят отговора, как биха могли да се предпазват от заблудите, когато ги срещат? А ако го знаят, то защо заблудените са толкова много по света? 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Коя е столицата на Израел?
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: March 29, 2005 01:14AM

Уважаеми господин Кожухаров,

Тук в този суб форум /защо не използвате българското "под"/ към един от съучредителите на Нова Магнаура бяха отправени сериозни обвинения в непризицно пресъздаване на действителността. Доколкото успях да проследя дискусията, Вие се съгласихте с това. Последствия обаче не се забелязват. Въпросният съучредител не благоволи да отговори. Вие също. Което трябва да се разбира като неглежиране на въпросните обвинения.
Извинявайте, но това Ви приближава към практикуваният в българския политически живот морал - с удоволствие се говори за прегрешенията на другите, а собствените се приемат за нормални.

Наред с всичко останало, рискувате да попаднете в едно с тези, които не успяха тук да съзрат въпросната непрецизност.

Настоящата Ви позиция рискува да превърне Нова Магнаура в място за интелектуален ексхибиционизъм, насърчаващо словоблудството.


Re: Коя е столицата на Израел?
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: April 10, 2005 01:46AM

Уважаема Карла,

Преди да отговоря на поставените от Вас въпроси държа да Ви поднеса извиненията си относно невъзможността ми да сторя това своевременно. Бих Ви бил признателен, ако приемете, че в закъснението ми няма дори и най-малка доза неглижиране на повдигнатите от господин Моис Амар въпроси. Просто бях изключително зает.

По повод въпроса Ви за използването на българското "под-" като представка към "форум". Този въпрос може да има своето продължение: "Защо е използвана и думата 'форум'?"
Едва ли бих могъл да споделя в една кратко съобщение онова, което мисля по въпроса за чуждиците в един език, но конкретно в случая "форум" се явява по-лаконичен изказ на иначе по-пространното (примерно) "средище на обществена и политическа дейност". Подобно обстоятелство би могло да е причината, поради която латинската дума "форум" е придобила вече достатъчна гражданственост. Едно нейно съчетаване със славянската представка "под-" ("подфорум") носи привкус на неорганично свързване. Ето защо съединението на латинското "суб" с "форум" изглежда по-естествено. Все по тази причина (си мисля) са придобили право на живот думи като "субдоминанта" (а не "поддоминанта"), "субординация" (а не "подординация") и така нататък.
Между другото, една участничка в Средището на обществена и политическа дейност на Кръга употребява думата "съб-форум". Избирателно ли към нея не сте отправила критика? Или просто не сте прочела нейни послания? "Съб-форум" е често употребявана от нея дума.

Относно въпроса за "сериозните обвинения" от страна господин Моис Амар във връзка с "непрецизно пресъздаване на действителността", ще припомня мимоходом, че самият господин Моис Амар сподели около някои от аспектите на проведения диалог, че те имали характера на "махленски спор". Той дори изказа съжаление, че ме "е въвлякъл" в него.
По същество – след проведен разговор с господин Арон Амар бяха коригирани някои коментирани пунктове от неговата биографична справка. Държа да знаете, че допуснатите грешки са по моя вина.

Относно изказаните от Вас опасения за "приближаване към практикувания в българския политически живот морал", при който "с удоволствие се говори за прегрешенията на другите, а собствените се приемат за нормални", трябва да призная, че по принцип Вие сте напълно права. Паралелно с това, държа да Ви уверя, че тази опасност ми е известна, което е и причината (поне лично аз) да се опитвам да намалявам евентуалното "приближаване". Безспорно, в това ми помага всяко бдително око (да речем, като Вашето), за което съм Ви допълнително признателен и задължен.

Карла, имам затруднения относно разтълмяването на последното Ви изречение, свързано с опасността "Нова Магнаура" да се превърне "в място за интелектуален ексхибиционизъм, насърчаващо словоблудството". Надявам се да проявите добрина и да поясните по-обстоятелствено притесненията си.




Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.