Много труден въпрос! Ако хората не знаят отговора, как биха могли да се предпазват от заблудите, когато ги срещат? А ако го знаят, то защо заблудените са толкова много по света? 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Goto Page: 12Next
Current Page: 1 of 2
До г-н Кузманов
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: September 01, 2005 04:57PM

Уважаеми господин Кузманов,



Вие твърдите, че цената на ел.енергията на блокове от 1-4 в АЕЦ "Козлодуй" е 1,4 стотинки.

Ако приемем твърдението Ви за вярно как да си обясним, споменаваните очаквани цени на "Белене" от 3,5 евроцента нагоре.

На какво се дължи тази разлика?

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: September 02, 2005 03:21PM

Уважаема Карла,

Това не е отговор на господин Кузманов. Успях да се свържа с него и разбрах, че до около 15 септември той няма да има възможност да отговори на Вашия въпрос – просто компютърните технологии не са достигнали до това място, на което той се намира сега.
Господин Кузманов Ви моли за разбиране.


Re: До г-н Кузманов
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: September 07, 2005 01:33AM

Уважаеми господин Кожухаров,

Днес България отбелязва 120 години от Съединението.

В тази връзка, като Ви благодаря за посредничеството, бихте ли помолили г-н Кузманов, да поясни партийните си пристрастия. Дали не принадлежи към "партията с феноменални способности да работи против България", която в лицето на своя основател Д.Благоев се обявява против Съединението?

И защо в представената към материала биография е спестил тези подробности, а се представя единствено като "професионалист". От позициите му преди 1989 г. би трябвало да принадлежи към т.нар. "висша номенклатура" на БКП.

С уважение

Карла

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: September 08, 2005 01:26AM

Уважаема Карла,

Доколкото се обръщате към мен за посредничество – имате думата ми, ще Ви съдействам. Държа обаче да знаете, че присъствието на господин Кузманов в този сайт се дължи на личната моя молба да сподели мнението си за ядрената ни централа. А отправих тази молба, защото предварително бях получил достатъчно позитивни отзиви за него от страна на хора с различни политически възгледи.

Желанието Ви да си изясните партийните пристрастия на господин Кузманов ще оставя да бъде удовлетворено от самия него. Тук ще си позволя смелостта да споделя с Вас някои мои принципни несъгласия с начина Ви на разсъждение изобщо.

Нека приемем, Карла, че Вашето определение за бившата Българска комунистическа партия е коректно и че тя е действително "партията с феноменални способности да работи против България". Какъв извод би следвало да се направи според Вас от това? Вие го правите многократно, той се запомня лесно, защото е СВРЪХ-елементарен: "Всеки, който е имал някаква, каквато и да било, връзка с тази партия, е отговорен за нещо", в случая за позицията, която нейният основател Димитър Благоев е имал по отношение на Съединението.

Между другото, дали бихте си направила труда, Карла, да се справите с достатъчно известните факти, че против Съединението (в онзи вид, в който се е очертавало, че то ще се осъществи) далеч не се е изказвал само Димитър Благоев? Дали знаете, че на тази позиция е стоял Иван Вазов, Константин Величков, Михаил Маджаров... И редица други видни общественици. На тях им е била известна непреклонната позиция на Австро-Унгария, а тя е била следната: "Ние бихме приели едно съединение на Княжеството с Източна Румелия, НО БЕЗ МАКЕДОНИЯ".

Сега ще Ви предложа някои исторически справки, както и цитати от НЕ-социалистически партийни документи.

"В началото на 80-те години на ХІХ век политически дейци около редакцията на вестник 'Марица', създават партия, известна под името Народна, Съединистка (наричана от противниците и лъжесъединистка). (...) Партията изразява интересите на заможните слоеве на търговско-промишлената и банкерска буржоазия, на едрите и средни земевладелци. Но тя се ползва с широко влияние и сред широките обществени кръгове в областта заради своето русофилство, активната си дейност при отстояването на автономията на Източна Румелия и развитието и като българска държава (...).
Едва през лятото на 1883 година в Пловдив се избира Централно бюро, приема се устав и партийни начала, които най-общо се формулират така: '1. Борба за запазване на законите и правата на областта срещу всяко посегателство и прилагането им в най-благоприятен смисъл за българските интереси. 2. Поддържане на добри отношения с Русия'. Вестник 'Съединение' става партиен орган, макар че вестниците 'Марица' (1878-1885) и 'Народний глас' (1979-1885) също продължават да отстояват партийните интереси.
Идеята за националното обединение заема съществено място в идеологията и практиката на Народната партия. Тя я разглежда като въпрос от жизнена важност за нацията и затова полага системни грижи за състоянието на въоръжените сили, за повдигане културното и просветното равнище на поробените българи в Македония и Одринско, за идейната и дипломатическа подготовка на Съединението. Когато през 1884 година Народната партия поема властта, съобразявайки се с политиката на Русия, страха от риска и неизбежните смутове, тя временно се отказва от съединистката идея, като обявява, че моментът е неподходящ. (...)
Неодобрителната позиция, която Русия заема към Съединението, предизвиква раздвоение и объркване сред партийните дейци" ["Програми, програмни документи и устави на буржоазните партии в България 1879-1918", съставители Веска Николова и Димитър Саздов, София 1992, с.51-52].

Из редакционна статия във вестник "Народний глас", Пловдив, 19 февруарий, 1883 година:
"Борбата на партиите не требова нито да ни учудва, нито да ни плаши, тя е неизбежна и нужна. (...) Но колкото и ожесточена да бъде тая борба, тя не може и не требова да ни разделява в чувствата на признателност към Русия (...).
(...)
Нищо няма да разслаби връзките, които съединяват българский народ с руский; нищо няма да отклони българинът от стремлението за обединението на българското отечество."

Из статия във вестник "Съединение", брой 2, 10 април, 1886 година:
"Нашите сили, нашите жертви трябваха особено за ония краища, дето Българите се изтезават в робско мъченичество. Румелия беше една готова печалба. Не така е с освобождението на Българите в Македония и в Одринско. Съединението на Румелия с България беше един узрял плод, който стигаше да дигнем ръката си и да го откъснем.
(...)
Виновниците на безисходното положение, в което ни тикнаха, съзнават греховете си и, за да ги прикрият, стараят се да подигат и създават всевъзможни изкуствени и нелепи вражди. След като ни отчуждиха симпатиите на Россия, те устремиха всичките си усилия, за да докажат, че ни е била най-голямата неприятелка, че във всичките си добрини, които ни е направила, крила е ехидни замисли, че ни е освободила от Турците, за да ни завоевае тя един ден. (...)
Апостолите на кръстоносний поход против Россия и патроните им, които ги покровителствуват и богато им заплащат за проповедите им от народната хазна няма и защо да жалят, че нищо не се е сполучило, защото те гледат на България като на една жертва на амбициите и прищевките си. (...) Благодарение на тях, ние видяхме какво значи да нямаме за себе си приятелството на Русия. Зер искат да изпитаме един ден какво значи неприятелството и?
За добро или за зло, историята ни е свързана неразривно с Русия. Ние не можем да се откажем от тия връзки, както не можем да се откажем от миналото си, от народността си. Всяка политика, която не иска да разчита с тях, ще бъде късогледа, невъзможна. Ние трябваше да се възползваме от тия връзки, за да довършим народното си дело. Това като постигнехме, по сила на самото си културно развитие, по силата на политическата си и народна мощ, ние се освобождавахме от несгодите на всяко влияние, което ще падне по естествената причина, че няма да имаме нужда от него и запазвахме самостоятелността си от всяки страх. Едно искрено приятелство щеше да бъде естествената връзка, която да ни свързва с Русия. Тоя беше единствений път, по който можехме да успеем да съставим една България, която да достига до естествените си предели, силна, самостоятелна, ненуждающа се в чужда помощ, свободна от вънкашни намеси и влияния. (...) Ние не вярвахме, че Русия ще опятни великото дело на последната война и ще помисли от освободената с толкова жертви България от турско иго да направи една своя губерния. Не вярваме обаче, че в същото време Русия ще даде съдействието си да се уголеми и укрепи една България, която ще и бъде неприятелка."

Последните фрагменти могат да бъдат прочетени в техния пълен текст в цитираната по-горе книга върху страници 53-62.

Карла, бих искал да подчертая изрично, че приведох тези текстове воден единствено от желанието да Ви покажа как са разсъждавали определен кръг политически мъже, които във всяко друго отношение са били противници на бъдещата партия на Димитър Благоев.
Защо написах "бъдещата партия"? Защото "партията с феноменални способности да работи против България" още не е съществувала. Тя е създадена близо шест години след Съединението. В този смисъл, Вашето твърдение, по силата на което "в лицето на своя основател тя се е обявила против Съединението", създава такива внушения, че, ако аз реша да се възползвам от един силно олекотен вариант на вашето мислене, би трябвало най-малкото да се изпълня с подозрението, че Вие подкрепяте идеята да се отложи спирането на ІІІ и ІV блок в ядрената ни централа в Козлодуй, просто защото сте била член на "Подкрепа", а чрез устата на своя лидер, д-р Тренчев, "Подкрепа" е на точно това мнение. (При това на Вас Ви е отнета (всъщност, Вие сте си отнела) предварително каквато и да била възможност да припомняте, че сте изпитала разочарование от "Подкрепа", че сте я напуснала, че становището на "Подкрепа" по отношение на "Козлодуй" е обявено след Вашето напускане, просто защото за Вас физическото време очевидно няма значение. За Вас дори само докосването до някоя организация с "феноменални възможности" има фатален ефект за вечни времена.)

Карла, тук искам да Ви задам следния много простичък въпрос: "Дали някой във Вашето родословие (включително и преди създаването на партията на Димитър Благоев) е имал някакво роднинство с членове или бъдещи членове на тази партия (а поради тази причина – естествено, и неотразимо, и с вас)?"
Бихте ли могла да си позволите интелектуалния лукс и духовна смелост да отговорите на този въпрос? Бихте ли могла да бъдете искрена, точна и обстоятелствена? Ако сте семейна, бихте ли могла да споделите дали някой роднина на Вашия партньор в живота не е бил случайно представител на "висшата номенклатура на БКП"? Ще Ви бъда и тук искрено признателен, ако можете да си позволите искреност, точност и обстоятелственост. След това ще коментираме причастността на господин Кузманов към все същата въпросна номенклатура.

А междувременно какво да правим с Дядо Вазов? И какво да сторим с всичкото онова предателско русофилско, което е носел в себе си, поради което е бил категорично свързан с "феноменална способност да работи против България". Та той е написал: "Кат Русия няма друга!", "Здравствуйте братушки!"
Карла, не се ли чувствате омърсена и омерзена от просмукалото се у Вас чрез перото на този долнопробен чужд агент с писателско дарование? Не мислите ли, че трябва да бъдат изправени до стената и да бъдат мигновено разстреляни всички, които продължават да го наричат "Народен поет"? Не трябва ли да бъде сринат Народният театър в София, за да не остане дори и споменът, че някъде е имало постройка, която е носела неговото име? (Името на този...)
Карла, дали сте идвала някога в Пловдив? Там централната библиотека се нарича "Иван Вазов". Не мислите ли...

Много лесно се мисли в двумерно математическо пространство. А още по-лесно – в едномерно.

С уважение,

Илия Кожухаров


Re: До г-н Кузманов
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: September 08, 2005 07:16PM

Уважаеми господин Кожухаров,

С риск да ме въвлечете в нов спор ще се опитам да Ви отговоря.

Искам само да си обясня защо г-н Кузманов проявява избирателна гражданска активност. Патриотизмът, който си е присвоил като характеристика, не позволява подобна селективност, си мисля и търся обяснение.
Той говори "за обезродяване" в последните десетина години. Защо само за тях?
В пространното му изложение липсват много години. /1992-1995-7/
Защо? Пропуск или преднамереност?

Тежка квалификация. Впрочем използването на самия термин "обезродяване" е много симптоматично, но това е друга тема. А в колко мерно пространство е протекъл мисловния процес на г-н Кузманов е във Вашите компетенции да прецените.


Тези въпроси за Вазов не ги приемам. Аз нямам проблеми с него.
Само ще отбележа, че филиите и фобиите нямат място в междудържавни отношения.
Случаят с Д.Благоев е по-различен, защото неговата позиция е резултат от т.нар класов подход. Прилагайки го той стига до извода, че Съединението не решава проблема на работническата класа и следователно не е необходимо.
Тук "обезродяването" е идеологически обосновано. И по тази причина се възпроизвежда в един дълъг исторически период.

"Докосването" до каквото и да е било може да се оценява само от гледна точка на настоящето. Дали е било епизод, призвание, трайно убеждение, дали рецидивира или е отминало окончателно можем да оценяваме само от настощето състояние, от настоящите действия. "Принадлежи", ако не бъркам е в сегашно време.

Но нека да не затрупваме г-н Кузманов. Нека се съсредоточи върху посочената разлика и просто да маркира отговора на втория въпрос.

И да не забравяме, че въпросите са отправени към него.




Карла

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Козма Кузманов (IP Logged)
Date: October 22, 2005 06:42PM

Уважаема Карла,

Съжалявам за голямото закъснение, с което отговарям на отправените към мен въпроси в кореспонденцията Ви с доцент Кожухаров от 01.06. и 08.09. и моля за извинение!

Сега по първия въпрос.
Разликата в цената на произвежданата електроенергия от първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" и прогнозната цена за АЕЦ "Белене" се дължи главно на два фактора, които, убеден съм, са Ви известни:
– почти изтеклите проектни срокове на експлоатация и съответно малките суми за изхабяване (или както е прието да се казва "амортизация"), включени в цената на електроенергията;
– инфлацията, характерна за съвременните глобани икономически процеси, с която инфлация и Вие ежедневно се сблъсквате; и която обуславя не само разликата в цените, за която говорим, но и разликите в цените на хляба, зеленчуците и всичко насъщно от времето преди 7-8 години и сега.

По втория въпрос.
Относно съпричастността ми към бившата партийна номенклатура, мога да споделя с Вас следното.
Да, бил съм в списъците на партийните комитети на предприятията и районите, където съм работил, така както бяха всички мои колеги от началник цех нагоре, както бяха голяма част от работещите на възлови места в учрежденията, преподавателите във висшите училища и така нататък.

С тези отговори, надявам се, задоволявам интереса, любопитството (или пък нещо друго), което се излъчва от тона на писмата Ви. С това приключвам и индиректната дискусия с Вас, тъй като нито "любезността", с която я водите, нито отсътвието на ясна Ваша позиция ме убеждават в полезността й. Бедата е тази, че докато ние с Вас се обясняваме кой каква гражданска позиция е избрал, на българите, за разлика от народите на другите страни от бившия Източен блок, им наложиха да плащат потребената електроенергия по-скъпо и от французи, и от германци.

Желая Ви здраве. И дано непримиримостта, с която се противопоставяте на гражданската ми активност, Ви помогне да формирате своя относно бъдещето на българската енергетика и толкова нужната на обикновения българин глътка въздух.


Re: До г-н Кузманов
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: October 24, 2005 12:20PM

Господин Кузманов,

Благодаря Ви за пожеланията. От своя страна също Ви желая лично щастие.
Остават няколко въпроса:

- какво означава "струва" според Вас.
- защо сте спестили тези обяснения във всичките си публикации по темата.

При горното е обяснимо защо искате да затворите дискусията. Ако Ви харесва позата на обиден така да бъде, но би трябвало да се извините на всички, на които сте "спестили" тази допълнителна информация.

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Костадин (IP Logged)
Date: October 27, 2005 03:14PM

Само да поясня:

- Амортизацията на 3 и 4 блок (като части от цялата АЕЦ) е на потрешна база, а от там и цялата себестойност е сгрешена. Не са взети под внимание много разходи при производството, експлоатацията и особено извеждането от експлоатация на блоковете. Дори и само разликата от реалния и фиксирания курс на долара към лева по времето на строежа ако се преизчисли ще се получи отчайваща картина. Много ще е интересно ако се появят на бял свят документи, които показват как се е изчислявала НСС на инвестицията, какви лихвени проценти за какви периоди от време са използвани и т.н. Защото ако се е смятало при 86 ст. за долар и при годишна лихва от 1.5 % (а то така си е било) то тогава и до 0.1 ст. на киловат може да се докара цената...

- Да се твърди, че нещо ЩЕ поскъпва задължително, защото имало инфлация на този свят е крещяща демонстрация на икономически кретенизъм. Нещата не поскъпват, защото има инфлация, а точно обратното – има инфлация, КОГАТО нещата поскъпват. Тоест не инфлацията причинява по-високи цени, а точно обратното – инфлацията ОТЧИТА повишаването на цените. Не е нужно да си икомонист, за да знаеш това. Съществува и обратна функция – дефлация, т.е. спадане на цените. Защо тя не е включена в “изчисленията”? Последният въпрос е толкова тъп, че го задавам, за да покажа абсурдността на “обяснението” за разликата в цените.



И все пак не ми е ясно къде в България може да се построи депо за ОЯГ.


Re: До г-н Кузманов
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: October 27, 2005 04:48PM

Уважаеми Костадин,

Длъжен съм да Ви предупредя, че Ви грози опасността да бъде обявен за болен, луд, революционер и пр.. Писанията Ви се носят на "специалисти" и приятели и те несъмнено ще се произенесат по подобен начин. Така практикува И.Кожухаров, с което снема от себе си задължението да отговаря.

А може и да е прав. Може ли нормален човек да иска обяснение, как така обвиняваш някого в "партиен слугинаж", а в Нова Магнаура подобни персони съвсем не са прецедент. Нормалният човек ще поиска лична среща, в която да му се изяснят обстоятелствата. Така де, не всичко е за пред хора.
На всичко отгоре ще Ви бъде съобщено, че г-н Кузманов има както всички ни житейски проблеми и задаването на неудобни въпроси е повече от неприлично.

Проблемът тук, според мен, е в прекалено амбициозно формулираните цели, които предявяват неизпълними изисквания преди всичко към участниците в Кръга, все пак всички сме хора и имаме и обикновени житейски ангажименти, от които не можем, а навярно и не бива да се избавяме, когато те трудно се съгласуват със заявените ни намерения. Но как да го признаеш !

Да се коментират доводите на Кузманов откъм съдържателната им страна е безмислено, но си позволявам да обърна внимание върху следната негова формулировка - "инфлацията, характерна за съвременните глобални процеси". За какво е набъркал тук "глобалните" процеси само той си знае, но зад него прозира поредния опит да се бяга от отговорност, инфлацията е детерминирана от вън и нищо не може да се направи. Така отговаря и за своето си пребиваване при Виденов, което трябва да забравим. Каквото било било. Вина няма.
Да питаме защо тези глобални процеси подминават Козлодуй е излишно, защото е "прекалено сложно за обяснение".

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: October 28, 2005 04:21AM

Този текст не е отговор на написаното от така наречената "Карла" на 27-10-05 14:48. По разбираеми причини той не е предназначен и за онези, които се домогват до "нейния" тип поведение.

До преди около две седмици с "Карла" имахме обилна кореспонденция извън Форума. За всеки, който би се изненадал от това (нали "Карла" не е посочила никакъв електронен адрес), ще поясня, че "Карла" не е никаква Карла, а лицето Моис Давид Амар. Като доказателство ще приложа писмото, което получих на 29-03-05 14:44. Ето го дословно:

"Господин Кожухаров,
Тази новопоявила Карла съм аз. Не че се отмятам от казаното, но ми стана някак си неудобно от Вас.
М. Амар"

(По това време Моис Амар е все още способен да изпитва неудобство.)

На това място някой може да възрази като допусне, че въпросният текст би могъл да бъде изпратен от всеки аномимен писач. В моя компютър обаче, в Properties на въпросното послание, стои следният фрагмент: From: Mois Amar <MAmar@NSI.bg> To: Iliya Kozhouharov <contact@newmagnaura.org>.
Тук моля всеки, който желае, да провери с какъв електронен адрес са били придружавани онези послания във Форума, които преди края на март са били подписвани от Моис Амар.
Разбира се, не мога да не допусна, че тези ми доказателства могат и да не се приемат от някого като абсолютно сигурни. Ето защо, ще посоча в добавка, че на 12-04-05 09:44 получих от Моис-Карла неговите (нейните) телефони. При проявено желание за някоя и друга справка бих могъл да предоставя, да речем, служебния.

Та... както споменах, преди около две седмици разговарях по телефона с господин Моис Амар (за мен той е просто Моис – познавам го от дете). Казах му, че съм премного разочарован от хашлашкото му поведение, за да продължавам да поддържам каквито и да било контакти с него.

Една справка. В писмото си от 12-04-05 09:44 Моис ми бе написал следното:

"Господин Кожухаров,
Завиждам Ви на хладнокръвието и умението да запазите добрия тон. Мнозина биха отвърнали на моите нападки с ответен огън. Надявам се сте разбрали, че повече опитвам да разбера ситуациата отколкото да Ви отправям обвинения. (...)"

Накрая бе добавил:

"Ако идвате в София (...), за мен ще бъде удоволствие да се видим."

Е, от две седмици Моис вече знае, че няма да може да изживее удоволствието си. (Не допускам, това да го е хвърлило в безутешно страдание. И затова съм спокоен, че не съм извършил някакво непоправимо зло.)

Моис Амар има проблем. И то голям. Той е владелец на един безупречно действащ според него критерий, използването на който позволява на всеки да се ориентира в сложния свят, в който живеем. Но за негова огромна нерадост, аз не споделям категоричното действие на Критерия му. Ето как на 09-04-05 12:01 той ме осветли по въпроса:

"Господин Кожухаров, ще си позволя да Ви предложа един допълнителен критерий. Универсален.
Има една Партия, която има феноменални способности да работи против България. В цялата си история тя няма едно добро дело. Като се започне от
обявяването й против Съединението – до ден днешен. Предлагам Ви винаги да се
замисляте, когато хора, близки до нея, се подредят под флага на България, да
изостряте сетивата си и разума си."

На 04-10-05 23:02 написах на Моис между другото и следното:

"Драги Моисе,

(...) Ти, който отваряш дума за леля Берта, твоята майка, защо се държиш така, сякаш не знаеш добре, каква е била тя? А нейната сестра? А нейният брат? Би ли споделил, дали в домашна среда се държиш с всички тях така, както (според твърденията в писанията ти) се полага спрямо онези злодеи, които са работили упорито за докарването на комунистическия режим в България, а впоследствие и за неговото укрепване? Между другото, от теб ли именно трябва да чувам всичко това, след като ти си живял в семейство, което е принадлежало към партията, която казваше на моя баща: 'Върви мри бе, гад!' Казваш, че съпругата ти била напуснала работа, по времето на правителството на Жан Виденов – 'защото не можела да гледа и да съучаства в това, което правели хората на Виденов'. Не знам къде е работела твоята съпруга по онова време. Но можеш ли да ми кажеш, защо така не съм научил ти да си се отрекъл публично от семейната си среда по времето на другаря Тодор Живков? Бил си достатъчно зрял, а и достатъчно просветен (познавал си икономическата материя, гръбнака на политиката)? Толкова ли не си проумял на каква идеология са служили родителите ти и роднините ти? (...)

Говориш ми за 'компромисите с основни ценности' и ме осветляваш за това, че те 'винаги се наказвали'. Това ме кара да те попитам още веднъж: 'Къде е била твоята безкомпромисност преди 89-а година? В какво се изразява тя сега по отношение на роднините ти, партизани и ятаци?' (...)

Моисе, мисля, че ти лелееш мечти за революции. Правиш си портрет на човек от барикадите. Позволяваше си да ме иронизираш, сравнявайки някакви мои съмнения с Лениновата подозрителност. Но ти сам се рисуваш като двойник на другаря Ленин, на другаря Сталин, на другаря Димитров, на другарите на майка ти, на леля ти, на вуйчо ти – партизани и ятаци.

За съжаление, аз не обичам революциите. Защото обикновено са изпълнени с много грешки. Като типичен революционер, ти ги допускаш, признаваш ги, след което продължаваш да ги правиш. С което превръщаш предходните си признания в бутафории. Между другото, в случая едно усещане за бутафорност се натрапва и поради това, че бойките викове идват от човек, който се е скрил в храста под чуждо име!? Защо ли?
(...)

Илия Кожухаров"

Някои хора наричат подобно поведение двуличие? А ако на други не им достигат доказателствата, ще им дам още поводи за размисъл.

Неколкократно господин Моис Амар е имал повод да разбере, че не проявявам склонност да се успоредя с неговото благоразположение към бившия премиер-министър на България, Иван Костов, благоразположение което Моис е показвал във Форума. Писал съм му, че имам своите задръжки, защото помня господин Костов от времето, когато той се появи в Координационния съвет на Съюза на демократичните сили в Пловдив като заместител на един починал в навечерието на изборите през 1990 година кандидат за народен представител.

Ето какво ми пише Моис по повод на Иван Костов – но (защо ли?) лично, а не публично (07-09-05 10:50):

"Уважаеми господин Кожухаров,

Мога да Ви уверя, че съзнавам крайноста си в оценките. (...)

За Костов няма нужда да ми припомняте, защото ми е бил асистент по въпросната политическа икономия, освен това съм следил публикациите му преди и след 1989 г., както и политическите му изяви.

Мога да Ви дам един драстичен пример за отклонение на въпросния Костов от идеологията, която изповядвам.

Още в деня на изборите през 1997 г. Иван Костов се появи с небеизвестния шеф на Трон Красимир Стойчев. Още тогава разбрах, какво ще се случи.

По това време работех в Балканкар и можах от вътре да видя морала на т.нар. СДС-ари. Това бяха просто едни крадливи копелета, които нямаха нищо друго в главата си освен собственото си благополучие. И логично закопаха собствената си партия, което само по себе си не е драматично, но заедно с това убиха и десния проект за България.

При това ясно съзнавам, че това не беше инцидент, а съзнателно провеждана от центъра политика - всички кандитатури за началнически постове бяха одобрявани от местните сини структури.

Така дясното, беше убито от алчноста, защото това което по някаква причина е простено на комунистите беше недопустимо за тях. Когато алчностата доминира, убежденията остават на заден план, ако ги е имало.
И мога да Ви дам фрапиращ пример за отклонение.

Проблемът с донорството. СДС прие мълчаливото съгласие, което по същество е ляво решение и на практика представляваше национализация на тленните останки на нацията. Мога да продължавам – здравната каса, социалното осигуряване и т.н. И всичко в името на народа.

Така че, Костов е много грешен. Но това не летимира неговите критици за почтени хора, още по-малко за патриоти.

Няма да забравя маневрите на Костов преди продажбата на 2-канал на телевизията. Ограничаването на рекламите целеше да се налеят пари в Нова
телевия, която се считаше за близка до него. (...)"

(Наложително пояснение. Когато съм поставял въпроса: "Какво разбира Моис под 'дясно' в политиката?", отговорът (11-09-05 15:01) е бил: "Трябва веднага да призная, че не съм достатъчно теоретично подготвен, за да водя дебат с Вас за дясното и лявото". Това не му е пречело обаче в две-три стъпки да достигне до извода, че "политическият център е равностоен на конформизъм" (типичен черно-бял поглед на революционер!) и още – че колкото и да не знае какво е дясно, знае, че "дясната идея била погребана". Как в такъв случай човек да гледа сериозно на такъв десен трубадур? Какво знае той за основата на дясното, за неговата дълбинна мотивация, ЗА НЕГОВАТА ГЕНЕАЛОГИЯ?)

Защо написах всичко това?
Защото, опитвайки се да ме иронизира, Моис-Карла е написал(а): "Така де, не всичко е за пред хора".

Той-тя очевидно знае какво е "за пред хората" и какво за пред мен лично? И в собствените си очи, вероятно си представя, че умело практикува този двоен стандарт.

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: October 28, 2005 12:24PM

Хайде да опитаме по-простичко.

За кого гласувахте г-н Кожухаров?

Дължите ми този отговор, защото аз споделих същото публично по Ваше не много деликатно искане.

Това с публикуването на чужда кореспонденция е откровено ченгеджийски похват, само че не върши работа. Не се искаше прекалена интелигентност за да се разбере кой се "крие" зад този псевдоним, а някои хора съм предупредил лично за да не изпадат в недоумения.

Затъвате господин Кожухаров, все по-надълбоко.

Опитите Ви за профанизиране на отсрещната страна, тендензиозни тълкувания и отказ от отговор на въпроси чрез прекомерно обременяване с думи не се съгласува със заявените Ви намерения. Епитетите Ви ги спестявам.

Re: До Карламар
Posted by: Костадин (IP Logged)
Date: October 31, 2005 10:52AM

Карла, за инфлацията и амортизациите ще им трябва много, много време, за да се подготвят и то не, за да ме изкарат такъв или онакъв, а за да замажат нааканата версия за разликата в цените... След тези глупости няма защита. Да обясниш повишението на цените с инфлацията е все едно да обясниш повишението на цените с ... повишението на цените. Всъщност в НМ тези техники се използват за какво ли не, но в икономиката не става така. Кузмановите няколко изречения могат да се използват като виц в лекциите по "Управление на проекти". Но така се получава винаги, когато хора, които не са продали и едно кило въглища през живота си на недирижиран пазар, седнат да определят продажните цени на електроенергята...
А реакцията на смешника ми е през оная работа - аз и без друго не ги чета подробно неговите многословни нарцисчета. Пък и силно се съмнявам, че около него витаят някакви експерти с дипломи различни от типа "партиздат". От хилядите олигавени думи ефектът е само един - отегчение. То и по тази причина неговите ученици слушат чалга, а във форума сме само двама-трима и то да си чешем крастата, а не да се отървем от някоя и друга заблуда.

Разкриване на лична кореспонденция, разкриване на самоличности, обвинения на базата на политически пристрастия - абсолютно ченгеджийски манталитет. От целуване на черно-бели портрети и рапортуване хората се променят трайно. От писане на рапорти за снощния запой у Иванови, за вицовете на Петров, за оплакването на Георгиев, за странната липса на Николов и т.н. човек започва да вярва (упс, кофти думичка) във вината на някого, щом той се казва едикакси и харесва едикойси. Демонстрация на тотална липса на въображение. Чалга в мисленето. Но и посмешище за околните.
Обаче изобщо не съм изненадан. Не съм и очаквал друго.
Боза. Ти му пишеш няколко реда чисто спонтанно, а той ти се готви 7 месеца с отговора... за да стане вкисната боза! Извинявай, не те видях, драги....ох, колко съм силен в намеците си, ох... Мазна отврат!

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: October 31, 2005 12:25PM

Г-н Кожухаров "има проблем". Той притежава "Универсален критерий" за добро и зло - отношението към Костов. Всеки,който е против Костов е добър и обратно. . Ако перефразираме една иронична дефиниция за права линия от миналото в светлината на неприязанта му към Костов, тя ще изглежда така - "всяка линия, която не се пресича с тази на Костов е права".
Другият му проблем е, че е започнал начинанието си на роднинско-приятелски принцип и се надява, че те някой ден сами ще разберат колко Му пречат и сами ще си отидат.
Комбинацията на горното го води до абсурдни ситуации и твърдения, които смята, че може да преодолее с ерудиция. Вродената му толерантност придобива гротескни измерения.Затова единственият му изход е да приеме позата на обиден.
Какво друго му остава ,след като не може да намери сили да се разграничи от предумишлената лъжа, на която е дал трибуна.

Re: До Карла
Posted by: Костадин (IP Logged)
Date: October 31, 2005 05:50PM

Честно казано не искам да обсъждам Кожухаров. Нито го познавам, нито ме интересува. Не съм впечатлен от важността, която се опитва сам да си придаде. До колкото разбрах вие се познавате, така че да оставим това. Да е жив и здрав и да си я кара както си знае. Съмнявам се, че е обиден, но и това не ме интересува.

Въпросът е за АЕЦ и за стъкмяването на разни цени. Оставям на страна шеговитите "обяснениея" и отклонявам въпроса в друга посока.
В изчисленията по принцип не може да се говори за истина или лъжа. Говори се за прогнози. Но протнозите са най-малко две - оптимистична и песимистична. И в двата варианта се получават някакви изходни данни за изчисляването на прогнозна себестойност. В зависимост от целите на изчислението може да се наклонят везните я в едната, я в другата крайност. Това са съвсем нормални неща. Все пак става въпрос за много сложна за предвиждане ситуация, която предстои да се промени из основи в следващите 20-30 години. Да приемем, че центовете са горе-долу вярно сметнати. Но на кой му пука от това? Цената на една стока е важна единствено като съпоставка. Тоест ако знаем цената на произведената от Белене енергия, но не знаем цената на произведената от Мелене, то тогава нищо не знаем. А токът в Мелене може и да не е радиоактивен.
Втренчвайки вниманието на хората във важността на атомната енергетика се затварят всички пролуки, през които можеше да мине някоя свежа идея за алтернативните източници на енергия. В България има толкова слънчеви дни, че ако усъвършенстваме соларните технологии, ще си имаме напълно независеща от доставчици наша еленергия. За водата и за вятъра се отнася същото. Сероводородът от Черно море може да се превърне в ток. Но използването на тези енергоизточници ще направи България една наистина енергийно независима държава, а това, както веднъж вече казах, е недопустимо за световните хегемони.
И не на последно място, загубите по ел. преносната мрежа са горе долу колкото е капацитета на 3 и 4 блок. Модернизирането на мрежата е една огромна възможност за откриване на хиляди работни места и наливане на реални пари в икономиката на страната. Но тогава няма да можем да изхарчим няколко милиарда за закупуване на оборудване от чужди компании, защото почти всичко по мрежата се произвежда у нас, а български елинженери са строили мрежи по цял свят.
Та, както казах, смятането на прогнозни себестойности е трудна работа. Може така, а може и иначе. Но твърдението, че без АЕЦ сме загинали откъм еленергия е долна лъжа. Инвеститорът на бъдещото Белене сме аз, ти, Кожухаров и всички българи и е задължително да ни питат, след като ще харчат парите ни (дори още полошо - ние ще вземем заем, за да го похарчим), дали сме съгласни да изберем този инвестиционен проект пред останалите.

Тоест трябва да има поне още един проект.

Къде е?

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: October 31, 2005 07:04PM

Във връзка с казаното от Вас предложих мераклиите да строят АЕЦ да си направят акционерно дружество, да си вземат всички разрешителни и да си построят две АЕЦ, но без държавни гаранции, без гарантирани цени.

Не, те искат да ни правят добро и само те да измерват това добро. А ако им се противопоставиш значи си безродник. На това припява Нова Магнаура.

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Козма Кузманов (IP Logged)
Date: November 29, 2005 07:42PM

Независимо от това, че разположеният по-долу текст ще се вижда с някои реквизити на моя компютър и моя електронен адрес, той принадлежи на господин Козма Кузманов и предлага някои уточнения към размишленията на Костадин от 27.10.
Илия Кожухаров

"Позволявам си да споделя някои положения по болната тема за българската ядрена енергетика, защото – независимо от признатите у нас и в чужбина факти – има хора, които назовават „черното” „бяло” и представят състоянието на ІІІ и ІV блок на АЕЦ Козлодуй като “отчайваща картина”. Може би, така им се иска, но на фона на тази негативна позиция, за пореден път през миналата седмица авторитетни европейски и международни институции предупредиха Българското правителство, българската общественост и Европейската комисия за сериозните щети, които България и другите балкански страни ще претърпят от преждежременното им затваряне (по чисто конюктюрни политически причини).

Международната агенция по ядрена енергия обяви в специален доклад, че преките загуби от спирането на ІІІ и ІV блок на АЕЦ Козлодуй ще възлязят на 980 000 000 евро годишно. Г-н Джефри Ван Орден, докладчикът за България пред Европейския парламент, както и Комисията по външна политика, поискаха от Европейската комисия да ревизира решението си за спиране на тези мощности, защото освен загубите за страната, ще се наруши енергийният баланс на Балканите. Накрая, пак през миналата седмица, словашкият президент, г-н Гашпарович, обясни в реч пред народните ни представители как този акт ще доведе до сериозно увеличение на цените на електроенергията и че реформите, насочени към приемането ни в Европейския съюз, трябва да бъдат само в интерес на българския народ.

Очевидно, при аргументите на тези високостоящи международни институции и политически фигури, които съвсем не можем да обвиним в някакви пристрастия, няма нужда от повторение на всичко, което не само аз, но и много защитници на АЕЦ Козлодуй, многократно са писали и казвали. Бедата е в това, че на цяла поредица български правителства от 1993 г. насам липсваше политическа смелост, такт и достойнство да защитят интересите на българите.

Що се касае до послeдното пояснение (какво е “икономически кретенизъм”), ще оставя авторът да спори с фирмата “Делойт и Туш”, разработила финансовата част на доклада за АЕЦ ”Белене” и явяваща се автор на разчетите за себестойността на електроенергията, която ще произвежда електроцентралата. До тогава, да се надяваме (все пак), че разумът и справедливия политически подход на Българското правителство и сановниците от Европейската комисия ще позволят работата на ІІІ и ІV блок, за да имат българите шанса да посрещнат петролната криза с по-евтина електроенергия. А Правителството – изграждането на АЕЦ “Белене” с повече финансова свобода."


Re: До г-н Кузманов
Posted by: Сава Сомов (IP Logged)
Date: November 29, 2005 08:17PM

Г-н Кузманов,

Прекалявате ! След глупостите, които написахте, никой освен Кожухаров не Ви подкрепи. Престанете! Даже и в марксистката теория цената на една стока се определя не от разходите за нейното производство, а от тези за нейното възпроизводство. Това е трябвало да научите в пуца за номенклатурчици АОНСУ. Вече Ви е късно. Не знам дали сте кретен, но определено Ви липсва чувство за вина, срам и свян. Хората от Вашето поколение използваха думата "гьонсурат".
Можете просто да изписвате името си и ще ясно какво искате да кажете.

Бог да Ви прости ,ако може !

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Даниела (IP Logged)
Date: December 01, 2005 03:57PM

Здравейте,

Запознах се подробно с дискусиите във форума относно българската ядрена енергетика и мненията, които се разменят за или против нея. Учудващото за мен е квалификациите, които се правят за определени личности (в случая визирам писмото на г-н Сомов срещу г-н Кузманов). Мисля, че това е недопустимо за интелигентни хора, които се опитват да разменят идеи по един или друг въпрос.

За или против АЕЦ? Въпросът е доста комплексен. Факт е, че повечето държави, в това число САЩ, Англия и др., възраждат своята атомна енергетика. Дали АЕЦ "Козлодуй" е безопасна? - Да, и това са го доказали редица проверки на международни организации, които можете да бъдете сигурни, че само една от тях, ако беше подложила на съмнение безопасността на Централата, досега тя да беше затворена. Това, че българските правителства решиха да отсъпват и да се съгласяват с всички предложения и условия, направени от страни-членки на ЕС, които имат полза от страна-износител, България да се превърне в страна-вносител, е въпрос на липсата на държавническо поведение и мислене. И това не се отнася само за ядрената енергетика.

Аз категорично подкрепям тезите на г-н Кузманов, защото малко или много се интересувам от цялостната политика, водена от българските правителства след 1989 година. Спомням си как пишех домашни работи на свещи, което родителите ми трудно можеха да обяснят на какво се дължи или по-точно аз не разбирах нещата, които ми обясняваха. Надявам се, да не ми се налага аз да обяснявам на децата си, защо София се е превърнала в "дискотека" в 21 век.
За разлика от българските политици, можете да бъдете сигурни, че европейските парламентаристи ще проявят благоразумие и далновидност за отлагане спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като енергийната криза няма да засегне само България, но и съседните страни на Балканите.
АЕЦ "Белене" ще я има, въпрос на време. Нека да подкрепим нещо, което е в интерес на държавата и на самите нас. Стига с позициите срещу всеки и всичко! Нека бъдем българи и да се гордеем с това!

Поздрави,
Дани

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Сава Сомов (IP Logged)
Date: December 03, 2005 01:38AM

Уважаема Дани,

Моля Ви, да обърнете внимание, че обвиненията към господин Кузманов в "икономически кретенизъм", ако не бъркам от Костадин, бяха отправени по повод неговото обяснение за твърдението му, че ел.енергията от Козлодуй струва 1,4 стотинки, а той за да го отхвърли се позовава на одитори дали мнение по цената на Белене. Откривате ли връзка?
А твърдението му за тези 1,4 ст. е меко казано невярно. Прочетете внимателно всичко написано по този повод. По логиката на този господин, ако Вие живеете в апартамент, за която родителите Ви са платили някога 6000 лв,6 лева след деноминацията, Вие би трябвало, ако се явите на пазара да поискате за нея само толкова. Няма да го направите, предполагам. Няма да го направи и Кузманов, а защо го прави в "Козлодуй", ами защото не е негов.
Когато се позоваваш на едно число би трябвало да информираш публиката за това как си достигнал до него. Останалото се нарича лъжа. А човек, който лъже .......
Позволявам си да Ви обърна внимание, че не срещнах тук мнение против атомната енергетика по принцип. В замяна Кузманов прави обратното, той е "за" по принцип и смята за допустимо да представя действителността както намери за добре.
Мога ли да Ви помоля да се опитате да си обясните причината за "дискотеката", ще си позволя да Ви обърна внимание, че в този период производството на ел.енергия беше в максимума си., както и да предложите решение за АЕЦ Козлодуй към този момент, както и за преди това, например в навечерието на подписването на договора за присъединяване, когато се организира прословутия "референдум". Допускаме, че от Вас зависи решението на правителството !

И, ако не прекалявам, как решихте, че "Белене" е в полза на България ?

С уважение

С.Сомов

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: December 04, 2005 03:12PM

Г-н Кузманов,

Не мога да не констатирам видимия напредък в разпределянето на отговорността по сегашното състояние на АЕЦ Козлодуй. За пръв път включвате и управлението на Беров и Виденов, но някак си все още така размито. Бихте ли ни разяснили Вашите действия по този повод в качеството си на шеф на НЕК при Виденов? Тези обвинения отнасят ли се и за Вас?
Бихте ли обяснили как достигнахте до тези 980 000 000 евро преки загуби. Ако това число е вярно възвращаемостта на вложенията в атомната енергетика излиза от две до три години. Това вярно ли е или пак ни залъгвате?

Карла

Re: До г-н Кузманов
Posted by: г-н К.Кузманов (IP Logged)
Date: December 23, 2005 04:34PM

Г-н Сомов, а може би Костадин,

Ползвам двойно обръщение, защото езикът и стилът в кореспонденциите на двамата е досущ един и същ.

Да Ви са честити настъпващите Коледни и Новогодишни празници!

Очевидно съм Ви разсърдил с позицията си, за да се наложи в коментарите си да ползвате толкова "изискани" квалификации по мой адрес. Съжалявам, но колкото и "цветисти" да са езиковите Ви напъни не можете да очерните ползата от АЕЦ Козлодуй не само пред българския народ, но и пред света.
Нямам намерение да влизам в дискусия с Вас, защото освен че сте от хората, за които черното е винаги бяло и обратно, нямате и грам доблест да си покажете лицето.

За много години!
К.Кузманов


Re: До г-н Кузманов
Posted by: Сава Сомов (IP Logged)
Date: January 18, 2006 01:35AM

000000

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Сава Сомов (IP Logged)
Date: January 18, 2006 01:43AM

Г-н Кузманов, а може би Кожухаров

Не Ви липсва последователност в отказа да разговаряте по същество. Позволявам си да Ви препоръчам да се насочите към дискусията за религиите, там шаманските Ви хватки ще бъдат интересни.
А любопитството Ви може да бъде задоволено от добре школования Ви покровител с помощта на специфичните методи на една професия, които той доказа, че владее.

С.С.

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Костадин (IP Logged)
Date: March 09, 2006 12:13PM

Не съм Сомов. Отегчително глупаво е всеки път, когато някой ви каже истината в очите, вие да настоявате, че това е дело на един и същи човек, някакъв ваш политически враг или нещо още по-тъпо. Давайте го по-разнообразно, де...
Чудя се как е възможно големи мъже, бащи, а може би и дядовци, да се кланят на идеологеми, да държат в портфейлите си снимки на атомни централи, да се вричат във вечна вярност на мирния атом… Вижте това: “не можете да очерните ползата от АЕЦ Козлодуй не само пред българския народ, но и пред света” – каза Кузмич и се оттегли с достойнство, като продължи да се преструва, че вярва на глупостите, които му набиваха в промития мозък неговите партийни водачи. Какво очерняне, бе, Кузмич? Водката ли ви се свърши там, какво стана...
Това е скрита камера, Кузмич! Имаше избори. Престани да се хилиш тъпо и да се правиш, че всичко е нормално. Вече взехте властта, не е нужно да продължавате истерията. Дори нещо повече – време е вече самите вие да излезете с прокламация за опасността от експлоатацията на 3 и 4 блок, щото ако народа вземе да продължи безмозъчната псевдопатриотична подкрепа в защита на тези ТЕХНОЛОГИЧНО опасни 2 блока ... вашата власт е заложена на масата.
А за Белене - пак казвам, може и да е добре, но може и да не е. Дайте другият инвестиционен проект и да сравняваме. Щото като ми кажат, че нещо си там нямало алтернатива веднага губя интерес.
Когато си в лодката...
...

Не можете да смятате. Доказателство – АЕЦ и стъкмистиката около цената на кВ. На всички конкретни въпроси за точни сметки и изходни данни отговаряте с “не можете да очерните ползата от АЕЦ Козлодуй не само пред българския народ, но и пред света “. Като в оня виц ... "А вие защо биете негрите..."
Не можете да говорите. Доказателство – многословието и празнословието във вашите постове. И липсата на красноречие. Макар че един образ тъдява си мисли, че като изпраска две страници цитати и ще шашне аудиторията, доколкото я има. Грешка. Много по-вероятно е да каже куп глупости. Както и става...
Не можете да прецените кога двама души са напълно различни и дори не се познават, а вероятно и никога няма да се срещнат. Доказателство – постоянно ви се привиждат някакви раздвоения на личността ми.

Що за хора сте вие, бре, магнаурци?
Партийните секретари ли ви награбиха пак?
Тежко ви и горко...

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Сава Сомов (IP Logged)
Date: March 11, 2006 11:22PM

Уважаеми Костадин,

Учудвам се, че отговаряте на Кузманов и неговия покровител Кожухаров. Не се хабете, те са хора без сантименти. Цинизмът е тяхното Аз. И навярно се забавляват от безплодните ни усилия. Белене най-вероятно ще бъде построен. И с тяхна помош ще бъде реализирано поредното загробване на нещастния български данакоплатец. А са и отявлени комунисти та и от Бога нямат страх.
Не мога да не споделя обаче погнусата си от Кожухаров. Той,който се е "посветил" на борбата със заблудите безучастно и съучастничестки наблюдава откровените лъжи на Кузманов.
На това се вика ОБИКНОВЕН ЦИНИЗЪМ.

Сава Сомов

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Костадин (IP Logged)
Date: March 14, 2006 11:47AM

Господин Сомов, според мен АЕЦ Белене няма да стане. Не по икономически, нито по политически причини - просто е нещо твърде голямо за мижитурки като К&К и съпартийците им. Няма го СССР, няма кой да разменя ядрени реактори за консерви. Пък то няма и консерви... Мащабите на едно такова съоръжение далеч надхвърлят тяхното, на K&K, въображение. Те затова и са в групата на клакьорите.

Защото АЕЦ Белене може и да не стане, но нищо не пречи да се откраднат няколко милиона за проучвания, процедури, консултации... Ей това много го могат комунистите и по тази причина имат нужда от "професионалисти" като К&К. Просто те са най-евтиният вариант за разпространение на несъстоятелни, понякога отчайващо глупави, твърдения, на базата на които да се извърши поредната кражба. Тъй като са убедени в правотата си, а това е важно, когато искаш да прокараш някоя тъпотия, те не взимат пари, а се излагат като кифладжии (почти) безплатно. Знаете ли, г-н Сомов, колко е скъпо в днешно време да наемеш някой истиски експерт да работи за глупава кауза? Много е скъпо! Затова Партията трябва да се примирява и да залага на К&К... На нейния електорат толкова им стига.

K&K може и да са безбожници, но това няма да ги оправдае; и те ще отговарят като всички. Или са толкова нагли, че се надяват да минат с номера "не видях знака..."? Поне тук, в НМ, пробутват тази версия.

А възможно ли е да са толкова тъпи, че наистина да не са видяли знака?

Всеки с дертовете си...

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Николай Божидаров (IP Logged)
Date: March 14, 2006 03:24PM

Уважаеми г-н Сомов ,
уважаеми Костадине,

очевидно е (поне за мен), че Вие сте хора със самостоятелно и прозорливо мислене...
Затова Ви моля да прочетете моите идеи в темата "Наложителни промени в Конституцията, ЗНП, ППЗНП" и да споделите (при желание от Ваша страна) мислите и чувствата си в тази "посока"...Ще ми е колкото интересно, толкова и забавно...Все пак всеки здравомислещ човек има "някакъв поглед" спрямо т.нар. ОБРАЗОВАНИЕ в БГ...

Оставам с надежда и нетърпеливо очакване...

Надявам се на "участието" и на г-н Митев...

Ваш : Н.Божидаров


Re: До г-н Кузманов
Posted by: Костадин (IP Logged)
Date: March 16, 2006 12:34PM

Мисля си, г-н Божидаров, че не напразно използвате формата "т. нар. ОБРАЗОВАНИЕ". Ако мога да направя някаква абстрактна съпоставка между темите за АЕЦ и "т. нар. ОБРАЗОВАНИЕ" то тя ще е на база на очакваната всепомитаща експлозия и последващата унищожителна радиация (в случая с "т. нар. ОБРАЗОВАНИЕ" може би е по-удачно да използвам израза унищожителна глупост).

Мисля си също така, след като прочетох предложенията Ви, че е по-удачно да поработите върху идеите за целите на българското образование. Лично аз не знам дали изобщо са формулирани някакви цели, но ми се струва, че образованието в момента е... безцелно. Образование от типа “юруш”...
А опитите да се създаде стратегия без да има поставени цели са безсмислени.

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Н.Божидаров (IP Logged)
Date: March 16, 2006 05:18PM

Благодаря Ви за искренността, Костадине !!!

Re: До г-н Кузманов
Posted by: Сава Сомов (IP Logged)
Date: March 16, 2006 11:55PM

Може и да сте прав за Белене. Това, което сте маркирали е минимума, за който работят заинтересованите, за които пък работят K&K. Другата цел на безсрамните кожухаровци е подготовка на обществото за поредното увеличаване цените на тока.
А не бива да забравяме и обвързването с Русия.
Тези наши патриоти и демократи изпитват странна любов към тази криминална страна, където в следствие на тъпото управление 1% от населението е болно от СПИН, а благата се държат от шепа разбойници.

На какво ли учи децата ни този антизаблудител?

Goto Page: 12Next
Current Page: 1 of 2


Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.