Банка за идеи. Разпространено е мнението, че обществото целенасочено бива въвличано и държано във всевъзможни заблуждения. Тук можете да споделите идеите си за начините, посредством които потърпевшите могат да се противопоставят на това. 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Как да различаваме заблудите?
Posted by: Атевиел (IP Logged)
Date: December 20, 2004 09:44PM

Вероятно не би могло да се дадат някакви универсални точни наставления по въпроса,а може би само аз не мога.И в двата случая,ще изразя някакво мое мнение,което ми назрява в ума в този момент..

Всъщност,като се замисля така наречените "заблуди" могат да бъдат разпознавани успешно,водейки се от онова вътрешно чувство,като избирателното четене на информация!
Обективността е най-сигурното средство срещу заблудите.Срещу заблудите,които идват от вън и срещу собственната ни тенденция да се самозаблуждаваме.
Самозаблудата е защитният механизъм на психиката срещу чувството за вина и отговорност.
Хем се самозаблуждаваме,хем се заблуждаваме един друг..Какъв объркан свят!

Но,не е ли причината за всичката заблуда неспособността ни да бъдем искрени?
И духовната ни слепота и ограничена субективност.

Дори,още по-най-сигурното средство срещу заблудите е,разбира се,премахването
им.Но това е лекът за цялото човечество,след като индивидите съставляващи го
постигнат гореспоменатата искреност и обективност,които заедно идват и
пораждат Съзнателното съществуване/живеене.

Заобиколени сме от всякакви заблуди и начинът да се предпазим е да се научим най-първо да не се самозаблуждаваме,чрез себепознание.

Re: Как да различаваме заблудите?
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: December 20, 2004 11:57PM

Уважаема Атевиел,

Този форум, "Как да се води войната с могъщите заблудители", бе предложен от един предишен участник, който в някои пориви на вдъхновение (или просто на гняв) предлагаше едва ли не да хванем оръжието и на минутата да избием всички заблудители от въпросната категория. Инсталирах форума и му предоставих възможността за първи текст. Революционерът обаче изчезна. Така че, ето на, сега Вие се включвате с въвеждащо послание.

Наистина, темата, която сте предложила, стои малко встрани от първоначалния замисъл. (Въпреки че би могла да се посочи необходимостта, преди да бъде коментирана борбата с могъщите заблудители, да бъдат изяснени пътищата за разпознаване на заблудите.) И все пак, ако държим да се придържаме към дефинираното намерение, дали, Атевиел, бихте предложила някакъв първоначален списък на така обозначените "могъщи заблудители"? Излишно е да проблематизираме евентуалната негова първоначална непълнота или спорност – винаги можем да нанасяме корекции и да правим допълнения.

Сега, надявам се, ще приемете някои коментари около публикувания Ваш текст.

Изпитвам безпокойство, защото мисля, че "вътрешното Ви чувство, наподобяващо едно избирателно четене", не би могло да бъде инструмент при разпознаването на заблудите. Наистина, в някои случаи то ще Ви спести срещата с някои конкретни заблуди, но в други – все по силата на въпросната избирателност, няма да Ви позволи да се запознаете с онези мисли, които биха били "лакмусовата хартия", с която да разпознаете някоя и друга заблуда.

Брилянтно е твърдението Ви, че "обективността е най-сигурното средство срещу заблудите". Но въпросът на въпросите в случая е: "Как да постигаме обективност?" Характер на научна находка има и твърдението Ви, че "самозаблудата е защитният механизъм на психиката срещу чувството за вина и отговорност". Но колко ТЪЖНА НАУЧНА НАХОДКА е тази находка! Наистина: "Какъв объркан свят!"
Склонен съм да се съглася в много висока степен с това, че "причината за (не всичките, но поне голяма част от) заблудите ни е неспособността ни да бъдем искрени". И "духовната ни слепота" и не "ограничената", а ограничаващата ни субективност само помагат в тази насока.
Готов съм да видя в качеството на едно от лекарствата срещу заблудите посоченото от Вас култивиране на стремеж към "искреност и обективност". И, ако за искреността, като че ли е по-лесно да си представим как да я осъществяваме, то по отношение на обективността отново би се наложило да попитам: "А знаем ли как да я достигнем?" И още: "Дали си я представяме по един и същ начин?"

Драга Атевиел, признателен съм Ви за посланието!

Re: Как да различаваме заблудите?
Posted by: Нина Николаева (IP Logged)
Date: December 21, 2004 12:50AM

Аз от своя страна бих задала въпрос на Атевиел - какво е обективност? В точните науки има обективни закони и зависимости. Никой вече не може да бъде заблуден по отношение на земното притегляне например. Законът е обективен, защото е извън човешките възможности за въздействие. При установяването на истината може да има много субективни гледни точки. Не реагираме еднакво в областта на човешките взаимоотношения. Психологията, политиката, религията, търговията, с две думи всичко онова, което е в сферите на активност на този сайт, и е част от човешките взаимоотношения, може да се тълкува нееднозначно. Повече ми допадна идеята Ви за ИНФОРМИРАНЕ. И тъй като ние хората, както Вие казвате, събираме информацията избирателно - времето на енциклопедистите отмина, се опитваме тук да обменяме опит, информация и идеи. Вие много поетично и емоционално пишете в своя сайт, а и тук. В древността тази дарба много се е ценяла. Смятали са, че поетите и певците са тези, които възпитават чувствата и могат да подскажат на хората и най-вече на управляващите дори не съвсем лицеприятни истини, т.е. да ги предпазят от заблуди. А заблудите в много случаи са по-приятни от истината.
С две думи, добре дошла!
Нина

Re: Как да различаваме заблудите?
Posted by: Атевиел (IP Logged)
Date: December 21, 2004 02:04AM

Уважаеми Илия,
ако нямате против да си говорим на "ти",въпреки изисканият тон,който формалното обръщение придава на разговорът,особено с по-елегантните думи граничи с поезия!
Аз ще продължа с формалностите и в този постинг,пък Вие ако сте съгласен да ги оставим направо започнете на "ти" в следващият Ви пост към мен. :-)

Хм..ще се опитам да сглобя някакъв начален списък за "могъщите заблудители",както предлагате (и за да се придържаме към темата на форума).
Ще започна с външните заблуди..които са измислени с времето малко или много от всеки един от нас,хората.Такива заблуди са религията най-вече,защото съзнавайки го или не,тя е много силно и дълбоко вплетена в обществото ни и психиката ни,религиозните влияния и символи се срещат навсякъде.Религията е най-голямата заблуда,защото сме я разбрали погрешно или дори изобщо не сме я разбрали,като цяло.Всяка религия,философия или учение,което твърди,че е истинното и отхвърля всички други е субективно.Затова,за да се борим с най-голямата заблуда -Религията-
трябва да излезем извън догмите и стереотипите,извън субективността на заучената религиозна фанатичност и да погледнем на света Обективно.Не от ъгъла,гледната точка на някоя религия,а осъзнавайки,че Бог е Един и,че всички сме хора независимо от етническата или полова принадлежност.Ето един чудесен пример за съзнателността от Ф.Едингър:
"Да бъдеш наблюдаващият субект е само част от процеса на съзнателността,другата половина е да бъдеш наблюдаваният обект."
Обективност е точно това,да осъзнаем,че другите освен обекти (от наша гледна точка),са и субекти (от тяхна).И също така да "се погледнем от страни",виждайки собствените си недостатъци например.Информацията,която получаваме от това цялостно наблюдение на нещата оформя обективният поглед..
Друга силна заблуда сред хората са привидностите,заблудата на образите и маските,които носим.Тази всеобща тенденция сред хората да се идентифицират напълно с телата си и да не виждат почти нищо друго и в/от останалите хора.Но това също е свързано с тази толкова измъчваща ни (макара и да не го осъзнаваме) несъзнателност,безсъзнателност или липса на съзнателност.Ние дори не знаем,че сме някакви духовни,ментални личности зад физическият ни облик.Това е най-грубата духовна слепота,която попада и в категорията на големите заблуди,които тегнат над човечеството.
Сега като споменах за тези две "могъщи заблуди",които оковават умовете ни-религията и тази наша материалност и повърхностност,с която гледаме на
взаимоотношенията ни (от чиято непълноценност възникват голямата част от проблемите ни в общуването изобщо) -ще спомена,че те са заблуди и самозаблуди едновременно,защото религията ни я натрапват от малки,но нямаме извинение за менталното ни бездействие след като "порастнем",същото и за повърхността и късогледството ни,така да се каже..
Оставям списъкът отворен за допълване и разширяване в последствие от който иска да се включи!

За мен,религията,която разделя и Бог и хората,е голяма заблуда и причина за много от нещастията ни,разбира се,религията сама по себе си не е виновна,а начинът по който я тълкуваме и как да кажа,практикуваме ние,хората.Същото и за
духовното ни невежество,в смисъл несъзнателността ни,животинското в хората,машиналното...живеем физически активно и умствено заспало и пасивно.
Като роботи.Ужасно!

А относно последният Ви въпрос,драги Илия,си мисля,че предвид това,че Източникът на Всичко е Един,то и Обективността следва да е една за всички,които я постигнат,излизайки напълно от субективността..

С уважение:
Аз

Re: Как да различаваме заблудите?
Posted by: Атевиел (IP Logged)
Date: December 21, 2004 02:43AM

Здравей,Нина!
Приятно ми е да се запознаем и благодаря за посрещането :-)
На въпроса "Какво е обиктивността?" описах как я виждам в постинга до Илия..и мисля,че макар и може би не докрай изчерпателно,съм очертала правилна насока за разбирането на това понятие на практика.

Законите във Вселената наистина са твърдо обективни,предвид че са еднакви за всички,аз съм напълно съгласна с Вас! (може би левитациите на Дейвид Блейн не толкова опровергават природните закони,колкото тези,които сме си поставили като ограничения на собственият ни ум.)
А аз най-вече като говоря за обективността имам предвид за нашата обективност,като индивиди,като съзнания,като субекти..защото всички ние виждаме света през призмите на толкова много заблуди,които сме си насъбрали като най-допадащи ни и от това произлизат всичките проблеми и нещастия в живота ни и на човечеството като цяло!Това,което виждам в хората навсякъде е едно отрицание,едно безразличие,егоизъм и неспособност за общуване с другите...от което идват всички интриги,които хората плетат по между си на всякакво ниво (от междуличностни до междунационални) и най-вече липсата на общуване със самите себе си,самозаблуждаването и страхът от искреността,в която обикновено е истината.

Сещам се за Здравко от Биг Брадър в изповедалнята,когато искаше да каже на жената,която чака дете от нея,че я обича.Той седеше,гледаше нагоре,настрани,в тавана,увърташе,кълчеше си езика..докато на края сподели,че винаги му е било много трудно да казва "обичам те" и това винаги го карало да се чувства неудобно.
Неудобно от какво? се запитах и отговорът е:от себе си. А защо се срамува от себе си? защото не може да бъде искрен! той се страхува да признае пред себе си собствените си чувства... и резултатър е едно сконфузено,неясно и неискренно "обичам те".А какво остава за вината например! Ами какво -просто! Прехвърляме я на другите.
И все такива неща,които всичките са резултат от нашата мрачна,първична несъзнателност.

Да,информацията е много важна...особено за първоначалното създаване на представата ни за Вселената и нещата,такива каквито са.За земното притегляне,звездите,галактиките...един мой познат веднъж ми каза,че светещите неща по небето нощем са..планети!! все пак,за постигане на максимална обективност,правилната и действителна представа за света е нужна...в този смисъл,поговорката на рави Шапиро в края на сайта е много подходяща!

А заблудите винаги са по приятни от истината,защото пасивността е по лесна от активността и невежеството е блаженство,защото мързеливците могат да спят цял живот и да не си правят труда за нищо,освен да умрат на края.

С уважение г-жо Николаева:

:-)

Re: Как да различаваме заблудите?
Posted by: Нина Николаева (IP Logged)
Date: December 21, 2004 04:48PM

Атевиел, защо хулите себе си?
Фактът, че съществува такъв сайт, такъв форум и ВИЕ сте тук, показва, че не всички са толкова мрачни, очуждени и неискрени. Да, в света има много и различни хора. Много и различни заблуди. Голяма част от заблудите наистина сами си ги създаваме. Но не Ви ли се струва, че човек може да бъде заблуден само тогава, когато иска да го заблудят. Така е възникнала религията, ако щете и търговията и политиката. Някой има нужда - нещо или някой я задоволява. Виж - това е от порядъка на обективните закони. Днес четох във вестниците, че ще глобят Алианц и още няколко застрахователни дружества, за заблуждаваща реклама. Още като излезе рекламата, че може да се направи застраховка гражданска огтоворност за 19 лева при нормативно утвърдена за най-ниския клас автомобили 90 лева, аз, като икономист си казах - браво! Решили са да предлагат разсрочено плащане! Но за масата неикономисти това сигурно е било заблуждаващо, защото човек, притежаващ скапан 30 годишен соцавтомобил, който дори с нови гуми не може да се продаде за 200 лева, никак, ама никак не желае да даде 90 лева. И е готов да ВЯРВА, че може да мине и с 19. Прочетохте ли в сайта статията на г-н Кожухаров относно ВЯРВАМ = не зная? Интересно е! Прочетете я!
До следващо писане.
Нина Николаева

Re: Как да различаваме заблудите?
Posted by: Атевиел (IP Logged)
Date: December 21, 2004 06:16PM

Права сте,Нина,наистина не всички хора са неискрени и незаинтересовани,но по-голямата част са..и това,честно казано,ме ужасява,най-малкото разочарова ужасно..постоянно.
Но,хора като нас в този сайт и други подобни движения се стремят да променят безразличната нагласа и самозаблуждението на масите...което начинание ми се иска да имаше по-осезаем ефект върху обществото,а не да си остават затворени кръгове и клубове за малкото интересуващи се от нещата отвъд привидностите и заблудите.
Това за глобяването на споменатите фирми и дружества е хубаво предполагам,а самите реклами винаги присъства елемент на заблуда,те рекламите нали са за това-да преувеличат малко приложенията и качествата на продукта,за да привлекат хората да си го купуват..това всеки го знае или поне така си мисля.Друг подобен пример с финансова заблуда по телевизията е рекламата на "Кредо",защото далеч не са толкова широко достъпни условията за получаване на кредита,колкото ги показва Кънчев...Е,такъв е светът,който сме си създали и начинът да се предпазваме от подобни заблуди е просто да не вярваме на картинките на опаковките! ;-)

П.П. Ще потърся темата на г-н Кожухаров,която препоръчвате и ще я прочета!

До прочитане!

Re: Как да различаваме заблудите?
Posted by: Нина Николаева (IP Logged)
Date: December 22, 2004 05:16PM

Прекрасно напипвате темите! Разбирате ли, защо има раздел търговия? Това с Кредо ми е известно, но можете в раздел търговия да подхванете темата. Сигурно ще има отзвук!
Нина

Re: Как да различаваме заблудите?
Posted by: Атевиел (IP Logged)
Date: December 22, 2004 11:53PM

Да, заблудите са навсякъде и отделянето им на раздели прави класифицирането и откроявнето им по-ясно. Забелязах вече настоятелността, с която се придържате в този форум към конкретните теми на разделите. Нещо, с което аз не съм свикнала, но с което разбира се ще опитвам да се съобразявам. Колкото до започването на тема за рекламни и финансови заблуди в раздел търговия, вероятно няма да го направя, защото с този вид заблуди, мисля повечето хора сме достатъчно добре запознати..
Ще се срещаме из форума!

Поздрави:

Атевиел



Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.