Банка за идеи. Разпространено е мнението, че обществото целенасочено бива въвличано и държано във всевъзможни заблуждения. Тук можете да споделите идеите си за начините, посредством които потърпевшите могат да се противопоставят на това. 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Теодор (IP Logged)
Date: December 22, 2004 03:26PM

Здравейте,

Нека сравним два сайта...

[www.newmagnaura.org]
Параметри: отличен дизайн (с изключение на форума), три езика, маса влиятелни членове (от академичните среди, от бизнес средите, политици и т.н.), много качесвен форум (качество на публикациите - обем, брой, изискан и културен тон и т.н.), скъпа поддръжка (оригинален домейн, хост, макет и т.н.)

[www.geocities.com]
Параметри: слаб дизайн, един език (и той неграмотен), един член (със средно образование), никакъв форум, безплатна поддръжка (безплатна регистрация на хост и име в yahoo, липса на темплейт и т.н.)

Какво посочва ОБАЧЕ търсещата машина www.gbg.bg?

Кръг "Нова Магнаура"
брой посещения: 92 от 03.10.2003

Учебници за ВУЗ
брой посещения: 822 от 12.11.2004

Обърнете внимание на плътността на посещенията! Справедливо ли е това? Къде и как се заблуждавате?

--------------------------------------
Простете за агресивността, с която влизам във вашия форум.


Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Нина Николаева (IP Logged)
Date: December 22, 2004 05:11PM

Уважаеми Теодор,
Съветвам Ви да прочетете Манифеста и другите материали в този сайт. Създателите му (за съжаление нямам честта да съм межзду тях) предварително са знаели всичко това, за което говорите. Не случайно в Манифеста се казва: "Един от големите проблеми, с който дейността на Кръга неминуемо ще се сблъска, е свързан с въпроса за подхода при осъществяването на идеята за предпазване от заблуждения. Тук няма някакъв богат избор – могат да се ползват единствено инструментите на просветителството. Безусловно, може да се възрази, че тези инструменти са доказали през вековете своята твърде слаба ефективност. Независимо от това обаче, човечеството не е открило по-добри. Точно поради това правото да се изваждат на светло практикуваните технологии за въвеждане в заблуждения прекратява своето действие там, където започва правото на всеки да не допусне резултатите от каквато и да било подобна просветителска активност да попаднат в неговия личен свят. Освен това, не трябва да се забравя, че като цяло хората обичат своите заблуждения (колкото и абсурдно да изглежда това). Затова ги охраняват твърде ревниво и от най-малката опасност, която ги застрашава. Все поради тази причина членовете на Кръга си дават сметка, че и над техните усилия може да се разпростре така нареченият “Синдром Касандра” – синдром, напомнящ за известната гръцка жрица, която е предупреждавала за смъртната опасност, надвиснала над Троя, в едно време, когато очевидно не е имало достатъчно глави, които да чуят нейните предупреждения."
Но фактът, че и Вие вече сте тук, че отчитате разликата в стила, в грамотността и прочие, говори, че все пак НЯКОЙ ЧУВА това, което тук се говори. Добрият тон никога не е бил на мода сред широките маси, но дори случайното сблъскване с него оставя белег. Всички които сме тук се надяваме, че макар и тих, слабичък гласът ни постепенно ще укрепне. Ще става по-звучен, ще го чуват все повече хора.
Колкото до цитирания от Вас сайт, много е страшно, че неграмотността е толкова привлекателна. Помогнете с каквото можете, да стане грамотният глас по-чуваем! Тук бих сложила усмивка:)
Нина Николаева


Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: December 22, 2004 09:05PM

Драги Теодоре,

Не може и дума да става за каквото и да било извинение за какъвто и да било агресивен тон – тон като тон, провокиран от по-темпераментен натюрел, придружен на свой ред (както ми се струва) от висока доза искреност. Аз, всъщност, съм Ви благодарен за думите и констатациите в тях.

Колкото до разликите в резултатите, показвани от търсещата машина www.gbg.bg – нито аз, нито моите съмишленици не се заблуждаваме в нищо. Все поради това (а и като не искаме да се заблуждаваме) сме поставили на индексната страница на сайта WEB COUNTER – така всеки би могъл да влезе и да види какво е реалното посещение във всеки един момент.

Накрая, нека още веднъж да Ви благодаря за споделените мисли. И бъдете добре дошъл сред нас.


Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Атевиел (IP Logged)
Date: December 23, 2004 01:35AM

Здравей Теодор,

Защо не отвориш тема във връзка със съдържанието на сайта ти в раздел
"Заблудите в образованието" :-)

Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Борислав Боровски (IP Logged)
Date: December 30, 2004 02:28PM

Здравейте,

Когато видях за какво става въпрос във вашия сайт – просто онемях! Но не поради беден речник, както казват някои публични личности.
Имам един познат, който в подобни ситуации казва – “Почвам ви поТрЕт”. Та и аз ще последвам примера му...

Атевиел, и аз това ще го попитам. Но все пак одобрявам заглавието на темата, в която е писал, затова “почвам” точно тук.

Г-н Кожухаров, благодаря за писмото.
Благородни са мотивите (или поне така изглежда), но е доста слабо изпълнението на детайлно дефинираните цели и задачи. Защо това е така, ще коментирам по-долу.
От 22.12 има известно увеличение на трафика през вашия сайт (поне индексната му страница). Т.е. с Теодорчо напред! Така ли? Първият му постинг тук е от същата дата. На тази дата вие отбелязвате рекорд – 119 посещения за деня. Не забравяйте, че технически стимулираният трафик не означава нищо. Има други далеч по-ефективни средства за популяризиране на сайт, идеи и т.н. :)

Нинче, хората наистина обичат и защитават заблужденията си. Вие самата сте пример за това. Какви са тези “тихи и слабички” гласове, “грамотни” гласове, “ще укрепнат” и т.н., Вие(ти) сте едно нищо, Нина! Няма какво да укрепне у вас (у теб лично)... Не се заблуждавайте.
Това е първата слабост на вашия сайт – С КАДРИ КАТО НИНА ДО НИКЪДЕ НЕ СЕ СТИГА.
Основната нейна заблуда е, че приема за привлекателна неграмотността на моя сайт. Ако беше привлекателен само с това, много ваши колеги (преподаватели) в УНСС нямаше да имат проблеми. И аз тук слагам усмивка :)

Теодорчо, обръщам реда и ви(те) оставям последен, за да ти обърна най-голямо внимание!
“Агресивността” винаги я прощавам, имитацията по-трудно. Нали се сещаш за какво ти говоря (обръщам внимание обаче)?
По линия на фактите, които пускате:
1.Имената. Освен че моето е безплатно, щото нямам спонсори от управляващата партия, то не означава нищо. Б11бг – някакъв диод ли е или транзистор!? В сравнение с това НоваМагнаура.Организация поставя доста претенции. Видимо някои от тук пребиваващите са се самозабравили дотолкова, че да се мислят за наследници на Кирил и Методий май. Та аз бих попитал кой кой е? Кой тук претендира за приноса на Кирил, Методий или някой от Старата Магнаура. Организация!? вервам всички знаете какво е. Попитах няколко човека в любимия ви(ти) клуб какво мислят за името на сайта ви. Повечето от тях отговориха – “неква секта”. Вероятно и аз съм помислил така, когато съм го срещнал преди година в новините на Гювеча. Та го узнавам чак след писмото на г-н Кожухаров. ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!
2.Първото изчерпателно обяснява липсата на търсене от споменатата търсачка, а и други търсачки вероятно. Просто по отношение на името е направена доста наивна грешка. Тази материя ми е позната, но ако някой иска съвети, то ще трябва да си плаща.
3.“Отличният дизайн” винаги продава добре. Тук сме на едно мнение.
4.“Масата влиятелни членове” и “обилното” им поливане от един или друг спонсор – НЕ (това не винаги продава добре). Дано този сайт да не се превърне в поредното доказателство за това.
Имам още няколко въпроса към вас(теб):
-Между макет и темплейт във вашите разбирания разлика има ли? :)
-Откъде знаете, че съм със средно образование?
-От коя Матрица пишете? Ако се срещнем в София, мога да ви дам няколко урока по проблемите, които ви интересуват. Разбира се, не безплатно.

Дано съм отговорил на вашите въпроси:
“Справедливо ли е това? Къде и как се заблуждавате?”
Ако не съм, ще пробвам пак :)


... и вземете сложете един Invision Power Board, та да не се кьоравиме най-малкото.

------------------------послепис ли беше това?
Ако искате още критични мнения за вашия сайт, ако искате реално увеличение на посещенията във вашия форум и други такива, просто кажете. Веднага ще осигуря клиентела. Този път безплатно! Магията на Интернет е, че всеки е по-свободен да изрази мнението си. Свободен е и да се изложи, разбира се. Преценете плюсовете и минусите на това и кажете.

Ще участвам с удоволствие във вашия форум. Няма да се сърдя, ако ми осигурите редактор за поправяне на правописните грешки :)
Ако няма повод да си говорим по Нова година, то щастливо посрещане на празниците. Ако има повод, ще ви го пожелая за втори път :)


Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: December 31, 2004 03:33PM

Уважаеми господин Боровски,

Няма да скрия, че бях твърде неприятно изненадан от Вашето послание.
На 21.12., в частен порядък, Ви написах следното писмо:
“Uvazhaemi kolega Borovski,
Imam zatrudneniya pri vlizaneto vav Vashiya sajt. Nyamam predstava na kakvo mogat da se dalzhat te. Ot malkoto, obache, koeto uspyah da procheta, ostanah s vpechatlenieto, che mozhem da namerim obshti tochki vav vaprosite, koito ni valnuvat.
Vav vrazka s tova Vi predlagam da vlezete v sajta na Krag "Nova Magnaura" i cled kato se zapoznaete s tselite na Kraga, kakto i s edni ili drugi publikatsii, koito Vi se storyat interesni, da spodelite mnenieto si za nachinanieto, kakto i vizhdaneto si za edno eventualno badeshto partnyorstvo.
S uvazhenie,
Iliya Kozhouharov”

Мотивите ми за това писмо (поне за мен самия) бяха пределно ясни и не подлежащи на каквото и да било съмнение: от малкото фрагменти, до които ме допусна сайтът Ви, останах с впечатлението, че Вие сте човек, изпълнен с достатъчно воля за извеждането на една или друга истина на повърхността, че можете (както пишете) “да жертвате дори завършването на висшето си образование”, но да покажете нечия душевна (а и професионална) нечистоплътност, особено опасна, когато е облечена в тогата на университетския или академичен преподавател. Все поради тази причина, господин Боровски (питам се, дали бих могъл да продължавам да се обръщав към Вас с "колега Боровски"?), в писмото си посочвам като евентуално възможно някакво “бъдещо партньорство”.

Какво получавам в отговор?

Признанието Ви, че “мотивите били благородни (или поне така изглеждало)”, но че “е доста слабо изпълнението на детайлно дефинираните цели и задачи”.
Допускам, че тези Ваши думи се отнасят до създаването на Кръга и, респективно, на сайта, а не до моето писмо до Вас (въпреки, че непосредствено следват именно благодарността Ви за него и може с това да подведат). Какво да сторим обаче, господин Боровски – толкова са моите сили и силите на тези, които са написали по нещо в сайта. И поради това сме могли да извадим от себе си единствено онова, което сме показали. (Все поради тази причина нашият сайт е посещаван неимоверно по-малко от Вашия.)
Апропо, дали по този повод да не си припомним самосъжалителните окайвания на Ксантипа, съпругата на Сократ, която проклинала съдбата за това, че се е разпоредила да има за съпруг възможно най-глупавия мъж. Разбира се, може да бъде отсъдено, че от нивото на нейната камбанария тя всъщност е била права.

Господин Боровски, коментирате трафика на нашия сайт. Държа да знаете, че това не е най-вълнуващият ме проблем сега. Говорите за някакъв рекорд на някаква дата (119 посещения). От Вас научавам за него. Нещо повече, допускам, че има някаква грешка – поне според регистриращата машина на WebCounter пиковата посещаемост в нашия сайт за един ден е установена на 3 октомври, 2003 година и възлиза на скромните 26 посещения.
Очевидно високо благороден е поривът Ви, с който ме съветвате “да не забравям, че технически стимулираният трафик не означава нищо”. Ето защо, още на минутата тържествено Ви обещавам, че ще си взема бележка, ще променя мисленето си, което досега (без съмнение) е било в плен на възможно най-жестока заблуда: винаги съм мислил, че именно технически стимулираният трафик е с най-висок ранг на значение.
Още по-благородно от Ваша страна е това, че ме информирате за съществуването на “далеч по-ефективни средства за популяризиране на сайт, идеи и т.н.” И по този въпрос ще започна задълбочено изучаване на съответните практики, освен ако Вие сам не решите да ми спестите време и не ме ограмотите.

Господин Боровски, не мога да не Ви обърна внимание, че думите Ви по отношение на госпожа Николаева показват една недопустима склонност към грубианско отношение. Изпитвам безпокойство при мисълта, че то може да е породено и от някакви комплекси – от това би могло да се предположи, че много трудно би могло да се преодолее. Все пак, едно извинение от Ваша страна не би следвало да е някаква непреодолима бариера.
Между другото, мислите, които сте изстрелял по неин адрес, носят в себе си и някои недомислия. Като отваряте очите (някому) за това, че хората обичали своите заблуди, какво искате да кажете – че всяка, издигнала се до това откритие персона, просто трябва да се задоволи с изричането на въпросното разкритие? Апропо, и в Манифеста на Кръга, а и в някои текстове, които са публикувани в сайта до този момент, са констатирани подобни положения. (Вие, обаче, вероятно не сте се запознал с тях. Иначе, най-малкото щяхте да се поизгаврите – а това, вижда се, можете да го правите с лекота – с онези, които Ви били казали, че в случая ставало дума за “неква секта”.)
Господин Боровски, след като хората обичат своите заблуди, защо сте тръгнал да им отваряте очите за абсурдите, които се съдържат в нечии университетски учебници?
И още – споменатият “тих и слаб глас”, за който говори госпожа Николаева (и който за Вас е достатъчен повод да я категоризирате по един недостоен начин), е една реминисценция на споделена в друг Суб-форум мисъл, изказана от Зигмунд Фройд. Дословният текст бе: "Гласът на разума е тих, но той не се успокоява, докато не бъде чут". Да разбирам ли, че и по отношение на доктор Фройд бихте казал: “Какви са тези ‘тихи и слабички’ гласове, Вие(ти) сте едно нищо, доктор Фройд!”?

Господин Боровски, държа да знаете, че не познавам участника във Форума под името Теодор. Освен това, държа да знаете, че Кръг “Нова Магнаура” също като Вас няма никави спонсори от никаква (не само управляваща, но и не-управляваща) партия, фондация и каквато и да било друга организация.
Усещам симптом на една подразнила се психика (имам предвид Вашата психика) от това, че “Нова Магнаура” поставяла “доста претенции”. “Доста” ли Ви дразни или “претенции”? И ако някаква организация не предявява претенции, за какво мислите, че би трябвало да съществува? Вие с Вашия сайт нима не предявявате "доста претенции"?

Апропо, кое Ви кара да обозначавате като “самозабравяне” това, че “някои от пребиваващите тук се мислят за наследници на Кирил и Методий”? Аз се чувствам много горд от това, че мога да се себевъзприемам като техен наследник – включително и заради далновидното предупреждение, което Кирил ни е отправил, казвайки (вероятно в момент на отчаяние): “Боже, опази българското племе от простотията му и от дивотията му, най-паче”. Дали бихте приел и Вие, господин Боровски, да си припомняте от време на време това молитвено пожелание на нашия велик предшественик, Кирил Философ?

Благородно ни препоръчвате: “ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!” Кой би трябвало да се замисли в случая? Вие, може би, не сте забелязал каква великолепна характеристика сте си направил, описвайки реакциите на онези със становището: “неква секта”, към които с видима охота сте присъединил и себе си (“Вероятно и аз съм помислил така...”). Никакво “вероятно”, господин Боровски, няма място за вероятности, “със сигурност” и Вие така сте помислил. И това издава много по-точно неосведомеността Ви по редица положения. Впрочем, давате ли си сметка, колко комедиографски увисва предложението Ви да ни раздавате съвети относно името, които обаче (видите ли) трябвало да Ви бъдат заплатени?! Дали ще имате нещо против да Ви припомня казаното от Кирил Философ?

Ще прескоча въпросите, които директно сте задал към споменатия Теодор, защото е по-редно той да Ви отговори.

Ще отбележа обаче, че дълбоко грешите, когато говорите за “обилно поливане” на дейността ни “от един или друг спонсор”. Ако се получи така, че в някакво бъдеще (и независимо от разменените сега стрели като начало) се окаже възможно ние да си партнираме, Вие ще разберете, колко неистина се съдържа в тези Ваши думи. Между другото, много е важно човек да култивира в себе си някакъв, поне минимален, стремеж към доказателство на словата си.

Предлагате “услугите си” по увеличението на посещенията в нашия сайт и по-специално във форума. Но, поне аз, веднага се питам: “Откъде ли пък би могъл да се появи този Ваш изблик на благородни чувства, след като преди това сте изсипал твърде много и твърде непремерени лоши думи за идеята ни, за ‘кадрите ни’, за ‘слабото изпълнение на детайлно поставените цели’ и така нататък?” Дали е нормално да ни предлагате тази си услуга? Защо да влизат повече хора в сайта ни и да се сблъскват със “слаби изпълнения”, господин Боровски?

Накрая искам да изкажа пълното си съгласие с блестящата Ви мисъл-находка – всеки в Интернет “е свободен и да се изложи”. Той много лесно може и да оскърби (някого). Но ЗАЩО?

ЗАЩО, господин Боровски?


Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Борислав Боровски (IP Logged)
Date: December 31, 2004 05:47PM

Здравейте господин Кожухаров,

1. Между постинга на “колегата” Теодор и този на Нинчето има доста единомислие (синхрон).

***
Теодор 22-12-04 13:26
"един език (и той неграмотен)"
"Обърнете внимание на плътността на посещенията! Справедливо ли е това?"

Нина Николаева (отговор) 22-12-04 15:11 ДВА ЧАСА ПО-КЪСНО!?
"Колкото до цитирания от Вас сайт, много е страшно, че неграмотността е толкова привлекателна"

Ако не познавате Теодор, то би трябвало да не познавате и Нина Николаева (добре)!? Разбира се, ако не познавате Теодорчо, не отговаряйте вместо него. Но не отговаряйте и вместо Нина Николаева (вероятно не е малка). С нетърпение очаквам нейния отговор. Поне да разясни моята неграмотност, коментирана преди острия ми постинг към нея. Нали знаете, че мога да съм и по-неграмотен, и по-груб с тези, които ме предизвикват. Посетили сте сайта ми...

2.По отношение на брояча – нещата са ясни. Погледнете дневните посещения от последните две седмици. И не аз поставих въпроса за посещенията. Не ставайте смешен.

***
Теодор
“Обърнете внимание на плътността на посещенията”
Нина Николаева
“Колкото до цитирания от Вас сайт, много е страшно, че неграмотността е толкова привлекателна”
Илия Кожухаров
“Колкото до разликите в резултатите, показвани от търсещата машина www.gbg.bg – нито аз, нито моите съмишленици не се заблуждаваме в нищо. Все поради това (а и като не искаме да се заблуждаваме) сме поставили на индексната страница на сайта WEB COUNTER – така всеки би могъл да влезе и да види какво е реалното посещение във всеки един момент.”
***

3.По отношение на спонсорите -

Теодор
“скъпа поддръжка (оригинален домейн, хост, макет и т.н.)”

Защо не му отговорихте? Както на мен :)

Илия Кожухаров
“Освен това, държа да знаете, че Кръг “Нова Магнаура” също като Вас няма никави спонсори от никаква (не само управляваща, но и не-управляваща) партия, фондация и каквато и да било друга организация.”

А някъде из сайта прочетох:
“Кръгът "Нова Магнаура започна своето съществувание на 19 януари 2003 година с 18 (21) души и нулеви финансови и материални ресурси. Всички РАЗХОДИ по акуширането при раждането на Кръга бяха поети от Николай Арабаджов.”

Извинявам се за объркването на спонсори и акушери :)

Аз наистина съм “изпълнен с достатъчно воля за извеждането на една или друга истина на повърхността” и затова пак казвам, че с удоволствие ще участвам във вашия форум.

По отношение на “клиентелата” във вашия форум – догодина! Да има и тогава теми за разговор и размисъл.
По отношение на партньорството – след като се успокоим и преценим трезво
Кой крив и Кой прав :)

Очаквам отговора на Нина Николаева!

Весело посрещане на Новата година!
С най-добри чувства: Борислав Боровски


Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: January 01, 2005 02:06PM

За много години господин Боровски,

И аз – с най-добри чувства – Ви желая всичко най-добро през междувременно начената вече Нова година!

А сега – на темата.
Шекспир има една пиеса-фарс, озаглавена “Комедия от грешки”. Там с двама близнаци (при това с еднакви имена) – Антифол от Ефес и Антифол от Сиракуза, и техните слуги, също близнаци (при това, и те с еднакви имена) – Дромио от Ефес и Дромио от Сиракуза, се разиграват (както би могло веднага да се предположи) серия от сцени, породени от всевъзможни недоразумения. В случая, все пак е добре, че става въпрос за комедия. Понякога има и “трагедии от грешки” – да речем, “Ромео и Жулиета”, за да бъде даден само един пример.
Много бих искал (а и така ми се струва, че ще излезе) в нашия случай да се окаже, че сме забъркали нещо за двама нови Антифолофци и двама нови Дромиовци.

Първо. Относно сходството в репликите на Теодор и Нина.
Мисля, че това би следвало да се приеме просто като един факт, без да се търси някакъв съвместно организиран заговор срещу Вас. Нещо повече, ако инжектираме малко психология в случая (ерго, ако се опитаме да се направим на психолози), бихме могли спокойно да си помислим, че един човек (в случая Нина) е казал нещо по адрес на Вашия сайт не защото е имал предвид именно него (тя може изобщо да не е прочела и едно Ваше изречение), а защото е искал да каже нещо обобщаващо. Вгледайте се, моля Ви, в нейното изречение, което сам цитирате: “...много е страшно, че неграмотността е толкова привлекателна”. Допускам, че Вие сте все още твърде наскърбен, но Ви моля само да си представите следната сценка:
Срещат се двама колеги преподаватели. Единият се оплаква от това, че, след като е преглеждал поредните тестове на учениците си, е трябвало да напише двойки на 90% от тях. При това, другият (който може изобщо да не познава нито един ученик на първия, може да не е видял нито един от въпросните тестове, може да преподава съвършено различна дисциплина от тази на своя колега) – та, другият кимва с глава в знак на съгласие и произнася: “Много е страшно, че неграмотността е толкова привлекателна”.
Е, задава се въпросът: “Какво оскърбително може да има в репликата на втория учител по отношение (примерно) на ученика Иванчо на първия?”

Предугаждам как и сега може да чуя Вашата повеля: “Не отговаряйте вместо Нина Николаева”. Забележете обаче, че аз не отговорих вместо нея, а само Ви обърнах внимание върху тона Ви, върху словесните Ви изрази.

Искам да Ви посоча и още нещо по този пункт (цитирам дословно): “Ако не познавате Теодор, то би трябвало да не познавате и Нина Николаева (добре)!?” По силата на кое правило, на кой закон, на коя логика би трябвало казаното от Вас да е вярно? В най-добрия случай, това е едно ни повече ни по-малко странно допускане. А истината е следната: участникът с име Теодор не го познавам, а с госпожа Николаева (междувременно) се запознах на 30.12. в 10.15 сутринта в Бургас. Сега по силата на Вашето твърдение би трябвало да приема, че по същото време съм се запознал и с Теодор? (Ето тук, си помислям отново за Шекспир.)

Колкото до това, че можете да бъдете “и по-неграмотен, и по-груб с тези, които Ви предизвикват”, това във втората си половина е разбираемо в някаква степен, но по отношение на първата предизвиква сериозния въпрос у мен: “Колега Боровски, как бихте могъл да станете ‘по-неграмотен’, когато някой Ви предизвика?” Може би сте искал да кажете нещо друго? (Впрочем, в житейските “Комедии от грешки” обикновено се оказва, че хората не се разбират поради това, че поголовно искат да кажат нещо, което обаче поради някакви странни причини не казват.)

Второ. Относно абсурдно раздутия въпрос за броенето на посещенията. Не ми е ясно, как мога да “стана смешен”, посочвайки, че онези данни, които проследявам (без като цяло този въпрос да ме вълнува особено) са данните на WEB COUNTER. Казвам Ви самата истина – никакви други броячи не съм следил, дори и в този момент не знам какво показват.

Трето. Какво мислите, че би трябвало да отговарям на Теодор, след като неговото становище за “скъпата поддръжка” е вярно. Става дума за нещо действително много скъпо, защото се прави напълно доброволно, без нито една стотинка хонорар, но за сметка на отделеното време от страна на хора, които биха спечелили някакви суми, ако, вместо да отдават своя труд безвъзмездно, биха решили да припечелят някъде другаде някой лев. Това (поне за мен) е много скъпа поддръжка, колега Боровски.
В същото време, на фона на споделеното от Вас за Вас (“нямам спонсори от управляващата партия”), последвано от внушеното от Вас за нас (това за “’обилното’ ни поливане от един или друг спонсор”), не можех да не Ви кажа това, което Ви казах. Отново искам да Ви повторя: Кръгът не е получил нито една стотинка от никакъв спонсор.
Колкото до “акуширането”, както абсолютно правилно сте прочел, всички разходи бяха поети от господин Арабаджов, но обърнете внимание, колега Боровски – той е един от учредителите. И великодушно заяви, че ще заплати наема на залата за учредителното събрание, последвалия го тържествен обяд, съдебните такси по регистрацията, а след време – и по отпечатването на бланки и пликове на Кръга. Таксите за хостинг и прочие технически нужди ги погасяваме от членския внос.

Четвърто (а то мисля, че е най-важното). Колега Боровски, независимо от разменените хапливи реплики, аз продължавам да мисля, че идеята, реализацията на която сте наченал, има много допирни точки с това, което се опитваме (според силите си) да правим и ние. Ето защо Ви предлагам следното: помислете дали не би било добре някакъв Ваш текст, който се докосва осезаемо до панорамния проблем за инфилтрирането на заблуди в човешкото съзнание, да бъде публикуван в нашия сайт (разбира се, придружен от биографични данни за Вас самия).
В предишното си послание (мисля сериозно) бяхте споменал, че бихте бил доволен, ако бъде осигурен технически и граматически коректор за Ваши текстове. Имате думата ми, че това ще бъде сторено. И, разбира се, няма да Ви струва нищо.

С най-добри чувства,
Илия Кожухаров


Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Борислав Боровски (IP Logged)
Date: January 01, 2005 06:27PM

За много години, господин Кожухаров! Живи, здрави и силни в борбата със заблудите!
Пожеланието важи за всички участници в този форум :)

Хубаво е, че сте се запознали с госпожа Николаева в Бургас. Карахте ли кънки? Аз не успях да се запозная с Теодор, въпреки че опитах. Можеше да направим един CS.

По отношение на поставените въпроси:
- В много форуми неграмотността се използва за ирония. Този не е от тях, разбира се.
- Ето извадката от брояча за месец декември:
339, 04-Dec-04 6 0 6 -50.00%
340, 05-Dec-04 4 1 5 -20.00%
341, 06-Dec-04 9 0 9 +80.00%
342, 07-Dec-04 15 4 19 +111.11%
343, 08-Dec-04 7 2 9 -111.11%
344, 09-Dec-04 8 3 11 +22.22%
345, 10-Dec-04 17 6 23 +109.09%
346, 11-Dec-04 11 17 28 +21.74%
347, 12-Dec-04 6 37 43 +53.57%
348, 13-Dec-04 19 15 34 -26.47%
349, 14-Dec-04 16 1 17 -100.00%
350, 15-Dec-04 18 18 36 +111.76%
351, 16-Dec-04 11 2 13 -176.92%
352, 17-Dec-04 9 26 35 +169.23%
353, 18-Dec-04 12 17 29 -20.69%
354, 19-Dec-04 14 48 62 +113.79%
355, 20-Dec-04 11 17 28 -121.43%
356, 21-Dec-04 9 19 28 0.00%
357, 22-Dec-04 17 ********** 102 119 +325.00%
358, 23-Dec-04 12 9 21 -466.67%
359, 24-Dec-04 11 39 50 +138.10%
360, 25-Dec-04 14 11 25 -100.00%
361, 26-Dec-04 7 53 60 +140.00%
362, 27-Dec-04 10 1 11 -445.45%
363, 28-Dec-04 26 44 70 +536.36%
364, 29-Dec-04 22 33 55 -27.27%
365, 30-Dec-04 16 10 26 -111.54%
366, 31-Dec-04 21 21 42 +61.54%
Сигурно таблицата не е добре форматирана, това е от шрифта. Поставил съм звездички на 22 декември. Там всички презареждания на началната страница са 119, а уникалните по критерия на брояча – 102. Това е своеобразен рекорд за месец декември 2004. Това имах предвид.
- Съгласен съм с това, което казвате за времето, емоциите и алтернативните занимания. Те са “скъпи” по своему.

- “статия” - Сайтът ми съществува от 2001 година и оттогава не е поддържан. Имах някои идеи, но не остана време. Имах няколко подобни на вашата оферти - вестник “Капитал”, списание “Образование и Кариера”. Периодически ме припалваха отново, както и вие от преди няколко дни...

Още оттогава у мен останаха няколко въпроса. Поставям ви ВТОРИЯ най-често възникващ у мен въпрос:
Каква е връзката между биографията ми и поведението на вашите колеги от УНСС (описано в съдържанието на двете ми странички)?

Учил съм в няколко ВУЗ (технически, икономически).
Работил съм от строителен работник (общаче във Велико Търново) до управителче на бензиностанция (OMV в София).
Имам интереси в областта на математиката. Слаб съм в областта на музиката, литературата, изобразителното изкуство...

Преди години предложих на един журналист да не пише обширен материал за мен (миналото ми), както той искаше (!?), а да прочете посочените от мен учебници в библиотеката и да реши дали лъжа или не. Евентуално да събере още мнения от студенти или специалисти по конкретните книги. След това да напише една статия от свое име ЗА ТЯХ, ЗА КНИГИТЕ, не за мен.

Та, ще се радвам да видя статия във вашия сайт, посветена на моите две страници. Не знам дали в тези учебници става въпрос за предумишлени заблуди, дали става въпрос за непредумишлени (просто некомпетентност на автора). Не знам дали целите ни съвпадат достатъчно!?

Засега оставям проблема за “статията” отворен. Не мога да дам категорично мнение.

Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: January 02, 2005 04:08PM

Уважаеми колега Боровски,

Предложението, което Ви отправих, по никакъв начин не може да се сравни с онова, което сте получил, примерно, от вестник "Капитал". Естествено, в нашия сайт измеренията са неимоверно по-скромни.

Междувременно, вчера успях за първи път да влеза без технически проблеми във Вашия сайт и да се запозная с текстовете там. Мисля, че най-голямата разлика между Вашия сайт и този, който се опитваме да изградим тук, се свежда до стила. В този смисъл, считам, че моето предложение (да направите един нов материал, третиращ инфилтрирането на заблуди в човешкото съзнание, разбира се – в средата, в която се чувствате силен) е достатъчно подходящо от всяка гледна точка. Ако Вие започнете подготовката на подобен текст, около който периодично бихме могли да обменяме мисли (в частен порядък, а не публично във Форума тук), то след определено време би могъл да се получи материал, подходящ за публикация. Така, онова, което би могло да се нарече "критика" на избрания през 2001 година от Вас стил, ще може да се осъществи в движение, при това – по възможно най-естествения и безболезнен начин.

Между другото, държа да знаете, че както моята дъщеря, така и деца на мои близки, са завършили Университета за национално и световно стопанство. В този смисъл, без да съм си поставял някаква специална цел, имам известна представа за едни или други практики там. Така например, по някое време чувах различни оплаквания по адрес на някакъв професор по математика с фамилия (дано не бъркам) Каназирски. За един друг "колега" от Вашия Университет (чиято дисциплина мисля, че беше "мениджмънт") бях научил, че най-безцеремонно е заявявал на студентите си нещо от рода: "Тъй като живеем в условията на пазарно стопанство и тъй като аз нямам никаква полза да помагам на бъдещата си конкуренция, ще можете да си вземете изпита по еди-какво-си единствено, ако си купите моя учебник, който няма да намерите нито по книжарниците, нито в библиотеките – с други думи, трябва да сторите това директно от мен". Разбира се, цената му е била подобаващо солена. Но човекът очевидно си е бил научил урока за монопола. Впрочем, мисля, че този урок е най-елементарният урок измежду изобщо възможните. И за неговото научаване не е необходим нито някакъв висш разум, нито някакво висше образование. Достатъчно е единствено вслушване в гласа на едно хипертрофирано его.
Все по същата логика, един преподавател от Художествената академия в София бе заявил откровено-цинично на своите (вероятно изумени) студенти: "Не си въобразявайте, че аз мога да имам някаква полза да ви уча на нещата, които знам и мога. Ако успеете да откраднете от мен нещичко, докато се разминаваме по коридорите тук – това ще ви бъде ползата".
Един друг "просветител", в една друга Академия, заставяше студентите си да купуват негов двутомен учебник като на всеки том поставяше автограф, включващ благопожелания и, задължително, собственоръчно изписаното име на купувача. Както лесно може да бъде предположено, въпросният просветител отбелязваше в списъка си съответното студентско име, а, когато дойдеше изпитът, този списък бе най-отгоре на масата му. Разбира се, не успяваха онези, които поради някакви причини не можеха да покажат на изпита драгоценния личен автограф на този "колега". Нещо повече, не успяваха и онези, чиите пари бяха стигнали за автограф само само върху единия том. Около този случай, обаче, имаше едно куриозно положение. Учебникът не беше по дисциплината, която водеше въпросната академична персона, а по друга, по която тя никога не бе държала изпит за преподавател.
Ето и още нещо интригуващо по този случай: преди 10 ноември, 1989 година, тази личност (личност ли?) се беше поставила в услуга на политическата полиция в България (по нейни донесения и нейно свидетелство няколко души бяха осъдени в един политически процес, след което бяха надлежно пратени в затвора – някои от тях, при строг режим на изтърпяване на наказанието). След падането на комунистическия режим обаче тя ("личността") реши да се преформатира като дълбоко религиозна душа. И в този си порив стигна дотам, че на една научна конференция излезе с Библия в ръка (досущ като някой евангелизиращ пастир) и след като си прочете научните слова разтвори Библията, за да процитира следния стих: "И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори". (На това място аудиторията изживя обилен прилив на информация, защото изобщо не бе подозирала, че някой някъде е писал подобно нещо.) Остана неясно обаче, защо този новопокръстен не прочете онзи епизод от евангелската притча, в която персонажът И(и)сус разгонва търговците от храма. Може би не бе достигнал в изучаването на новите си партийни документи до тези по-далечни страници.)

Колега Боровски,
Разказите за подобни "преподаватели" могат да бъдат многобройни. Но в този форум, като част от настоящия сайт (все пак!) има поставен определен фокус – може да се говори за всичко, стига то да е разгледано през призмата на заблуждението, респективно самозаблуждението. Това е едно второ (и както ми се струва – по-важно основание) да повторя предложението си към Вас: започнете да обмисляте текст, който да отговаря на стила и фокуса в дейността на Кръг "Нова Магнаура".
А иначе, убеден съм, че имате енергията на един истински "сърдит млад човек".


Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Нина Николаева (IP Logged)
Date: January 03, 2005 11:36AM

Два дни човек да не влезе във форума, и хоп - става интересно! Не смятам да обяснявам на г-н Боровски, коя съм и какви са компетентностите ми.
Благодаря, за защитата, г-н Кожухаров.
Бих желала само да отбележа, че част от човешката грамотност е изкуството да общуваш. Гневът не е най-добрият съветник. Приемам новото послание на г-н Боровски и като лично извинение.
Колкото до изведените в сайта му примери, те чудесно биха се вписали в субфорума за заблудите в учебниците. И аз се ядосвам, когато чета недоразумения и вопиюща некомпетентност в тях.
Не познавам въпросните книги и не мога да ги коментирам. Като оставим настрана посочените от г-н Боровски технически неточности, които могат да са плод и на лош набор на текста, се опасявам, че цитираното е малко. Изведено от контекста всичко може да звучи , като недоразумение. При по-спокойна работа, без емоция, сигурно би могло да се изведат и други, много по-добри находки.

Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Борислав Боровски (IP Logged)
Date: January 03, 2005 02:20PM

Уважаеми дами и господа,

Видно е, че всички тук сме съгласни с едно – има разлика в стиловете ни!
От “културата” (според Теодорчо и Нинчето) до липсата на достатъчно конкретност (според мен). Видно е още, че имаме СЕРИОЗНИ разлики в целите.

Илия Кожухаров 02-01-05 14:08
“ ... започнете да обмисляте текст, който да отговаря на стила и фокуса в дейността на Кръг ... ”

Какво печеля от това, господин Кожухаров? Какво печеля според вас? Защо трябва да приема предложението ви?

Нина Николаева 03-01-05 09:36
“Бих желала само да отбележа, че част от човешката грамотност е изкуството да общуваш. Гневът не е най-добрият съветник. Приемам новото послание на г-н Боровски и като лично извинение.”

Нина, първият гняв беше ваш! За какво друго общуване може да става въпрос!? Естествено няма да коментирам психологическите аспекти на това, както се опита да направи господин Кожухаров. Написаното от вас се отнася най-вече за вас самата.

Нина Николаева 03-01-05 09:36
“Не познавам въпросните книги и не мога да ги коментирам. Като оставим настрана посочените от г-н Боровски технически неточности, които могат да са плод и на лош набор на текста, се опасявам, че цитираното е малко. Изведено от контекста всичко може да звучи , като недоразумение.”

Не сте ги чела, а аз точно затова препоръчах да се погледнат. Може, разбира се, да нямате време и желание за подобно занимание. Но това не пречи на негативния коментар (предположение) към мен. Та и аз да продължа в същия дух... Не ви познавам, не си казвате и компетенциите (може да ги нямате, може да се срамувате от тях), но аз допускам с някаква степен на вероятност, че вие може да сте съпруга или друг близък родственик на Теодор. Мотивът ми бе даден няколко постинга по-нагоре и потвърден от последния ваш постинг до момента.

Нина Николаева 03-01-05 09:36
“При по-спокойна работа, без емоция, сигурно би могло да се изведат и други, много по-добри находки.”
“И аз се ядосвам, когато чета недоразумения и вопиюща некомпетентност в тях.”

Нека кажа, че тук сме на едно мнение.

Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Нина Николаева (IP Logged)
Date: January 04, 2005 02:08AM

Г-н Боровски,
Не разбирам, къде видяхте в моите изказвания гняв. Тук е възприет (би трябвало, да го забележите) добрият тон. Ако и добронамерените съвети Ви дразнят, това вече граничи с патология. Не вярвам, че сте такъв, че не желаете да протегнете ръка, когато Ви протягат такава. Според мен инерцията в гнева Ви е голяма. Опитайте се просто да я озаптите. Да се възползвате от предложението на г-н Кожухаров, за съвместна дейност. И ако Ви вълнува въпросът КАКВО ЩЕ СПЕЧЕЛИТЕ от това - ще Ви кажа. Опит. Опит да общувате на друго ниво - без гняв. Опит да споделяте знанията си с другите. Дали пък неудържимата Ви гневност не е отблъснала журналиста?
А с господина, подел темата, нямам честта нито да се познавам, нито да бъда роднина. Живея в Бургас - това може да бъде видяно, ако си направите труда да прочетете и нещо друго из форумите.
Нямам достъп до обсъжданите от Вас книги, тъй като не съм ги виждала в нашите книжарници. Тук в университетите тези дисциплини се преподават от други преподаватели и те естествено лансират свои учебници. Предполагам, че така е и в другите градове и не можете да се сърдите, че не съм отскокнала до София, за да ги купя, проуча и коментирам. А и Вие сте съгласен, че там сигурно има достатъчно много неща, които при сравняване с друг източник, ще се докаже, че са явна заблуда за учащите се.
Колкото и да сте гневен, не Ви прави чест поведението. И в сайта си проявявате неуважение. Трябва да уважавате опонентите си, за да предизвикате уважение и към себе си. Дори и с най-ситния шрифт да се изразявате грозно и неуважително резултатът е същия - омаловажавате и своите думи.
Опитайте се да не подозирате човечеството в заговор срещу себе си. Животът Ви със сигурност ще стане по-лек.

Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Нина Николаева (IP Logged)
Date: January 04, 2005 01:29PM

Притча за Сократ
Дотичал задъхан един човек при Сократ.
- Сократе, трябва да ти кажа, че твоя приятел...
- Почакай! Спри се. - прекъснал го Сократ - Прецеди ли през трите цедки това, което искаш да ми кажеш?
- За какви цедки ми говориш?
- Първата е цедката за истина. Истина ли е това, което искаш да ми кажеш?
- Ами... не знам - така чух...
- Достатъчно. Втората е цедката на добротата. Мислиш ли, че това, което искаш да ми кажеш е добро, съзидаващо?
- Е... не знам... май не е...
- Я да видим тогава и третата цедка. Нужно ли е да ми кажеш това, което беше решил?
- Мммм... абе не че е нужно...
- Ясно. - казал мъдрецът - Щом в това, което искаше да ми кажеш няма истина и добро, а не е и нужно, не го казвай. Не обременявай с него и мене и себе си.

Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: January 04, 2005 08:03PM

Уважаеми господин Боровски,

Напълно съм готов да приема Вашето право да виждате "СЕРИОЗНИ разлики в целите" на съществуването на двата сайта. В такъв случай, нека приемем, че по някакви случайни и не твърде значими стечения на обстоятелствата траекторията на Вашите интереси и занимания се е пресекла за кратко време с нечии други интереси и занимания. След установяването от Вас на въпросните "СЕРИОЗНИ разлики" тези траектории напълно спокойно биха могли да продължат по един разходящ се начин. Нали, в края на краищата, не сме се венчали един за друг.

Питате ме, защо трябва да приемете моето предложение за подготвянето на някакъв текст от сферата на Вашата активност, но съобразен с целите на Кръга? И още – какво сте щял да спечелите?
Първо. Изобщо не би трябвало да мислите за моето предложение през призмата на глагола "трябва".
Второ. Представям си следното като евентуална Ваша печалба: в хода на самата подготовка (включваща и съответните стилови, граматически и технически корекции) Вие вероятно ще откриете места, където имате пропуски. Освен това, не е невъзможно във все същия подготвителен диалог да констатирате, че някъде аргументацията Ви не е достатъчно силна, нещо което би Ви насочило към търсене на допълнителни доводи в защитата на тезата Ви. Мисля, че това би било от полза за един млад човек, който е решил да играе благородната, но и твърде трудна роля на глашатай на обществената съвест (пък била тя и съвестта на едно малко общество, каквото е студентското тяло на един университет). Все в същата посока могат да се предположат и други подобни ползи.

Но... всичко това са само представи за полза на един 55-годишен човек, които могат и да нямат никаква особена значимост за Вас. В такъв случай – моля, нека продължим по нашите разходящи се траектории.


Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Борислав Боровски (IP Logged)
Date: January 04, 2005 10:56PM

Нина,

Първо, коментирате моя сайт, без да сте го чела. На доверие!?
Второ, четете нещо ....
Сега съм ви накарал да прочетете всичко от моя сайт (и "ситния шрифт"). Това не е малко. Има напредък у вас!

Много често срещам притчи в този форум!? Нека и аз да дам една.
Източник – забравил съм го вече :)
“Безплатен обяд няма!”

Господин Кожухаров, с “второто” съм до голяма степен съгласен.

Илия Кожухаров 04-01-05 18:03
“... нека продължим по нашите разходящи се траектории.”

Ето това е сериозна приказка! Предлагам да преповторим в съкратена форма целите на двата сайта (а и средствата на по-късен етап), за да установим по-точно "раздалечаването". В какви посоки е то? И така ...


[www.geocities.com] (с правописните грешки)
“ С този сайт преследвам няколко цели:
Да покажа, че и аз съм вбесен от некомпетентността на доста преподаватели в гореспоменатия ВУЗ
Да "ориентирам" кандидат-студентите къде отиват
Да предпазя наивни бизнесмени и политици, търсещи компетентността на титлата (проф., д-р на ин и т.н.) при решаване на реални проблеми в деловата си практика”

Моля, опишете вашето с няколко думи. “_______”

По-горе съм предположил ПРАВИЛНО, че ще участвам с удоволствие във вашия форум. (за “придобиването на опит” най-малкото)

С най-добри чувства:
Борислав Боровски


Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Date: January 05, 2005 12:45PM

Много сте ми интересни.Няма да заемам ничия страна.Защо обаче трябва да се води война на всяка цена с могъщите заблудители не е ясно.То не е и необходимо.Съществуват-истини,полуистини,премълчани истини,благородни лъжи,неумишлени лъжи и умишлени лъжи.Изгониха ме от форумът за точни науки в дир бг и защото споделих-че истина е това което съдейства за добро.Мисъл на Буда.И Нина Николаева е права и Борислав Баровски.Айнщайн също.Това са две различни мнения и истини еднакво верни.Поздравления за притчата г-жа Николаева.Също и за мисълта г-н Баровски-,,няма безплатен обяд,,.И да и не.Животът е и дар и борба.Той е сделка-дори дишането според учените от ,,Дискавъри,,чанел.Умираме от убийствените отпадъни продукти на кислорода.Аз познавам много науки и теории и ми е хоби,мания да правя хипотези.Заемал съм какви ли не позиции но сега помъдрях,че може би бе по добре на тоя етап да не бях научавал жестоката истина.Защото живеем във вид ,,Матрица,,с частична свобода и контрол от невидими могъщи сили.Аз съм Нео,един от многото междудругото в реалния свят.Но какво ме топли това...Има хора си живеят много добре и в ,,сънищата ,,си.Все пак не съжалявам ,че видях експериментът,сделката на Световете и на всички времена.Нео Левски.

Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: January 05, 2005 02:43PM

Господин Колев,

Задавате въпрос: "Защо (...) трябва да се води война на всяка цена с могъщите заблудители..." При това, две изречения по-нататък казвате, че сте правил опити да споделяте истини, воден единствено от мисълта, че с това правите добро. В такъв случай, ето Ви го отговорът: "Да се води борба с могъщите заблудители – това означава да се прави добро".
Относно "изгонването" Ви от Форума на точните науки, бих си позволил да Ви обърна внимание, че причината за този акт може да не е била в "съобщаването на истината". (Това обаче е тема на друг разговор.)


Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Date: January 05, 2005 03:52PM

Добре.Имам друг въпрос.Може ли да се пусне тук тема-,,Заблудите в психологията на човек,,?Трябва да се знаят различните видове ,,грешни,,психологии,психики и да се даде и правилната,правилните такива.На нас ни е ,,сбъркана психологията,психиката,,и това е най съществения проблем.Компютърът ми прави пак проблеми и засега не мога да пиша дълги теми.За по нататък може и аз да се прогвам по темата.Ако никой не поеме тая отговорност-аз със сигурност има доста интересни неща които мога да споделя.С уважение Николай-Нео Левски.

Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Date: January 05, 2005 04:05PM

Добро е да дадеш истината.Но когато човек е готов за нея.Иначе е неправилно и не е добро.Умишлено и целенасочено срещу мен се води война и то с грубости-понеже изобличавам лъжите.Това си е цензура-не ме гонят и трият заради престъпления.Във форумът на адвентния сайт чийто адрес дадох и тук може да се види това.Със здраве.

Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: January 06, 2005 01:22AM

Нека първо уточним – за "объркани психики" или за "объркани психологии" ще говорим?
Разбира се, аз отчитам, че теоретично е възможно една "объркана психика" да роди някаква "объркана психология". И все пак, ако не мислим за подобни частни случаи, изглежда ми разумно двете положения да бъдат разделени.

Ако ще бъде първото, то Нина е предложила в Суб-форума “Какво е ‘заблуда’?” достатъчно провокативната тема “Защо?”. Всъщност лично аз възприех тази тема като един по-лаконично дефиниран вариант на една по-обширна тема, която дълго време се изкушавах да открия именно там: “Психология и технология на заблудата”. На практика, онзи, който би излагал виждания в такова русло, би трябвало да си задава два въпроса (и да им отговаря, ако може): “Защо (се) заблуждаваме?” (“Психология на заблудата”) и “Как (се) заблуждаваме?” (Технология на заблудата).
Опитвал съм се да си представя, колко мъжество би се искало някой да признае защо е заблуждавал или защо се е заблуждавал, а също и как е заблуждавал, респективно – как се е заблуждавал. Мисля, че малцината, които биха се престрашили да пишат в такъв контекст, биха извървяли изключително сурова школа за себе си.
Не знам дали Нина би се съгласила да преименуваме нейната “Защо” именно по този начин?

Ако темата ще бъде свързана с “обърканите психологии”, то тя би трябвало да бъде разкрита в Суб-форума “Заблуди в науката”.


Re: Заблудата на Кръг "Нова Магнаура" :)
Posted by: Нина Николаева (IP Logged)
Date: January 06, 2005 11:45AM

Нямам нищо против, г-н Кожухаров.
Лично аз, като всеки човек имам сигурно милиони осъзнати и неосъзнати заблуди. От осъзнатите такива, човек би могъл да се освободи. Лошото е, когато не ги осъзнава. Тогава даже ги брани.
В тези форуми дори само да четеш може да видиш нещо в себе си и поне да се опиташ да го промениш - дори да не го признаеш пред другите.
:)



Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.