Тук е мястото за онези послания, които по преценка на авторите си не се вписват в нито един от следващите надолу Суб-форуми. 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Защо Иракли ще бъде застроен
Posted by: Сава Сомов (IP Logged)
Date: July 02, 2006 02:08AM

Г.н Николов,

Иракли ще бъде застроен и това ще стане с Вашата благословия.
Вашата и тази на Кожухаров.
Вашият принос в подкрепата на простотията няма да компенсира спорадичните Ви и за пред медиите и главно за пред спонсорите изяви за противопоставяне. Няма формула, която да различава простотията на приемлива, ако зад нея стоят наши хора/Кожухаров/ и на такава, която не пречи на нашите.

Мога да Ви поздравя за дефиницията за политическа зрялост, която предполага познаването на биографията на световно неизвестен провинциален политик.

Вие, г-н Николов, ще бъдете пряко отговорен за застрояването на Иракли.

Re: Защо Иракли ще бъде застроен
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: December 08, 2008 02:55PM

Написаното от така наименувалия се "Сава Сомов" (едно от предполагемите партизански имена на Моис Давид Амар) е показателно за измеренията, до които може да доведе практикуването на обикновена човешка злоба.

Тук и сега помествам текста на писмо, което бе изпратено преди няколко седмици от Христо Николов до изключително широк кръг политици, журналисти, представители на Европейската комисия и членове на Европейския парламент, в резултат на което бе организирана и осъществена дискусия по повдигнатите въпроси в Народното събрание. Нека всеки, който се запознае с него, открие евентуални следи от "благословия", "подкрепа на простотията" и "пряка отговорност на г-н Николов" за които говори "Сава Сомов". (Конкретният текст надолу е бил изпратен до д-р Желю Желев.)

ДО

ДОКТОР ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ,
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (1990-1997),
ПРЕЗИДЕНТ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ


Уважаеми доктор Желев,

Обръщам се с настоящето писмо към Вас като към човек, когото дълбоко уважавам и ценя – далеч не на последно място и поради високото Ви чувство за гражданска отговорност, засвидетелствано достатъчно категорично през годините назад.
Въпросът, който ще поставя, е свързан с придобилите скандална известност "замени на държавни земи и гори".

През периода 2003-2008 година неправителствената организация "Зелени Балкани", чието създаване инспирирах и в чието ръководство бях дълги години, както и наскоро сформираното обединение на неправителствени организации "Национална антикорупционна коалиция", чийто съпредседател съм, проведоха многобройни акции срещу това изключително уродливо явление в най-новата българска история. За съжаление, въпреки множеството пресконференции, инициирани от нас, въпреки двете официални писма-декларации до българския Президент и две до Министър-председателя, въпреки ангажирането на евродепутати и други политически дейци, до този момент не сме постигнали значим резултат. В хода на работата, и особено при срещите с различни по ранг политици и представители на медиите, установихме, че независимо от сравнително доброто познаване от тях на отделни факти по въпросното явление, неговите реални размери не се знаят или значително се подценяват. Това ни мотивира да организираме системно проучване на въпроса, за да можем да направим оценка на реалните размери на извършените деяния.

Проучването комбинираше различни източници, сред които: анализ на 60 публикации в медиите, регистрите на Министерството на земеделието и горите, решения на Министерския съвет за промяна на предназначението на определени терени, картата на възстановената земеделска собственост, собствена информация на Зелени Балкани и други сродни организации. Използвахме различни методи, сред които и картографския метод за анализ на ландшафта – "Коринe-ландкавър".

Обект на изследването бяха държавните земи, предоставени за замени в двукилометровата Черноморска ивица, Родопите, Рила и Пирин, като изследването не включи десетократно по-големите площи на общински земи, които са сполетени от същата участ. Бе направено извадково проучване и за разликите на пазарните цени на придобитите земи в района и закупените от частните лица земи във вътрешността на страната.

Не бих искал думите ми да прозвучат като преднамерено режисирана драматизация, но резултатите са ужасяващи:
- В описаните райони между 50 и 90 хил. дка. публични държавни земи са били подарени (заменени) за частни на около 50-60 физически и юридически лица – площ, приблизително равна на 10 000 (десет хиляди) футболни стадиона.
- Загубите за нацията се измерват в границите от 6 до 8 млрд. лв. Тези загуби са формирани въз основа на разликата от пазарните цени на придобитите земи и тези, закупени от частните лица. Много от осъществените замени, маскирани като инвестиционни намерения с обществена полза, вече се продават на свободния пазар на цени от 300 до 2000 пъти по-високи от тези, на които са били придобити. Трудно могат да се изброят загуби от подобни мащаби в най-новата ни политическа история – всички загуби, понесени от обществото ни по силата на безнаказано ширещата се политическа корупция, касовата и масова приватизация, разрухата на селското стопанство, изключително неизгодно осъществени сделки (БГА "Балкан", БТК и други) са по-малки от щетите, натрупани от коментираните замени.
- Действителната загуба обаче не може да бъде изразена дори и в посочените милиарди, тъй като в редица случаи става въпрос за територии с уникално ландшафтно и биологично разнообразие, които не само са сменили собствеността си, но и предназначението си. И сега вече са предвидени за урбанизация. На българското общество ще бъде ограничен достъпът до тези земи. Въпреки че още не са отразени в националния кадастър, по нашето Черноморско крайбрежие има десетки нови частни имения, някои от които са с дължина до 7 км. Много хора са загинали за съхранението на тези територии в границите на България, за да може сега някой да се чувства морално оправомощен да ги подарява и използва като разменна монета за себични щения; а в добавка – и да лишава нацията от тях. (Следва да се знае, че вече започна планомерното ограждане на голяма част от придобитите по коментирания начин имения.)

Активисти на "Зелени Балкани" и на "Националната антикорупционна коалиция" помолиха политолози и историци да коментират измеренията на явлението. Както в българската, така и в европейската история не бе намерен подобен съпоставим аналог – аналог, при който едно управление за толкова кратко време да унищожи и подари едни от най-значимите национални активи. Дори казусът с продажбата на Аляска от Русия трудно може да бъде пропорционално сравняван с нашата практика – като държава ние се лишаваме от територии с природен ландшафт, които имат доказано европейско значение.

По време на учредяването на "Българска антикорупционна коалиция" (08 март т.г.), на която бяхте поканен и Вие, случаят бе обсъден в присъствието на седем български депутати и политици, както и на представители на ОЛАФ. В частен разговор г-н Жак Барнет – висш служител на ОЛАФ, не можа да повярва, че е възможно подобни деяния да се извършват в страна от днешна Европа. Един поглед назад в историята ни би показал, че трудно бихме открили хан, султан или цар който да е подарявал такива огромни държавни територии на частни лица.

За съжаление, въпросното уродливо явление е много добре законово подплатено, поради което и евентуалното възстановяване на националните активи би било едно от най-големите предизвикателства в българската политическа история. Членовете на "Зелени Балкани" и "Антикорупционната коалиция" нямат политическата сила да върнат или компенсират разграбеното, но мога да Ви уверя, че знаем точно какво трябва да се направи, за да останат имената на търгувалите с Родината ни заклеймени в националната памет.

Уважаеми господин Желев,

Писмата и декларациите, които сме изпратили до всички парламентарни сили, останаха без последствие. Това ни кара да допуснем, че не само управляващите, но и лидери на опозицията, са участвали под една или друга форма в коментираните деяния. Доказателство за подобна мисъл бе фактът, че в двата последни вота на недоверие, проблемът не беше дори коментиран.

В настоящето писмо не споменавам много от конкретните резултати от проучването, както и от проведените срещи с европейски посланици и депутати. Във връзка с това Ви моля да приемете молбата ми за среща, на която да споделите мнението си, както и евентуалните си съвети за по-нататъшни действия.

Искрено се надявам Вашият безспорен авторитет, да може да помогне за раздвижване на обществените настроения и за катализиране на една по-остра реакция на нетърпимост по този болезнено важен за нацията и държавата ни въпрос.

С уважение,

Христо Николов,
Директор по развитието на Сдружение с нестопанска цел "Зелени Балкани",
Съпредседател на "Национална антикорупционна коалиция"



Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.