Мнозина считат, че човек непременно трябва да вярва, за да стори дори и най-дребното нещо в живота си. Немалко спекуланти припечелват добре от тази "истина". Възможно ли е хората да бъдат максимално активни в условията на широк интелектуален скепсис? 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Погрешно изтрито и впоследствие възстановено съобщение на Атевиел
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: November 26, 2006 05:24PM

Автор: Ateviel (195.69.111.---)
Дата: 25-11-06 01:21

Често когато се разхождам или просто минавам по софийските улици и видя някой беден и нуждаещ се от най-тривиална помощ човек, се бръквам и подавам с топла и събратска усмивка някоя номинация от наличните ми стотинки. Понякога давам и по един, два лева, в зависимост от това, колко пари имам в себе си. Случвало се е да имам, например един лев на две по 50 стотинки и да дам едната стотинка на някой друг човек.

Разбира се, не си мислете че ходя по улиците и раздавам милостиня на всеки срещнат просяк използващ някой от разнообразните похвати в този занаят за емоционално влияние върху потенциалните дарители като: ромка с упоено бебе, някой нахилен чичка в инвалидна количка и говорещ по мобилен телефон, пък бил той и от 30 лв., или млади момчета и момичета с табели на вратовете, на които са изписани всякакви знайни и незнайни болести от които страдат.

А на деца изобщо не давам – те трябва да разберат, че не могат да живеят от просия цял живот, а да учат и да се развиват като пълноценни личности. Ако някое дете ми поиска „20 стотинки” и не е част от цяла тумба такива придружени от майките им, които ги нахъсват, му купувам сандвич или нещо за ядене. Все пак, всички в нашето общество знаят за целите мрежи от просяци, държани от разни мутряги и `босове`, които печелят лесни пари и в крайна сметка се явяват като частни лица – благотворителни фондации, подхранвани от вашите и моите 20 стотинки. Също и за индивидуални „нуждаещи” се, които са развили просешката тояга като свое професионално поприще, и през деня просят, а вечерта се прибират в къщите си, сносно обзаведени и така нататък (въпреки, че на мен подобни спекулации, за каквито съм чела из пресата, някак ми звучат доста пресилени... но в крайна сметка, не невъзможни?!).

Та, давам на такива хора, които просто си личи, че са искрени и истински в нужда, до такава степен, че просто са принудени да опрат до просията, ако ли не – въжето на шията. Такива хора най-често са възрастни мъже и жени, които поради болест, старост или някоя нелепост в нашата държава са изпаднали от финансовата й система и никой не го е грижа за това, как тези хора ще продължат житейското си битие. Че дори и значителна част от пенсионерите живеят в бедност и крайно тежки условия, а те все пак получават, дори и подигравателно скромна сума пари осигурена ежемесечно до края на житейското им мъчение.

Правя го не заради някакви конкретни филантропски аспирации и философски възгледи, а просто, защото го усещам като желание и вътрешен подтик да помогна, да върна дори част от надеждата в сърцето на някой човек и да предизвикам върху изнуреното му лице усмивката отново, дори само за миг.

Имало е случаи, когато от онези възрастните, най-често жени, които ходят с китки здравец или стари картички, за да прикриват просията си с тях и себе си от срама, който трябва да понесат, принудени от най-прозаични, тривиални и първични нужди. И като си купя картичка или китка и им дам, например 50 ст., те се разплакват... със сълзи изливат, едновременно страданието на душите си от принудително позорното си съществуване и щастието от възвърнатата вяра в доброто у хората. В погледите им можеш да прочетеш всичките мъки и нещастия, които са преживяли и да видиш искрата на надеждата, която проблясва като ярка звезда.

А щастието и духовна съпричастност, които тези погледи ми носят са неописуемо изпълващи душата с любов и усещане за смисъл, което придава особено красиви нюанси на целият свят.

Е, не всички са винаги толкова емоционални, но все пак удовлетворението, от това да зарадваш някой непознат, дори с нещо толкова тривиално, не губи силата си.
В Кайро също имаше много от този вид „търговци”, както и просто неприкрити просяци. Не знам как стоят нещата с тамошните системи в този доходоносен бизнес, особено в горещите туристически сезони, но често давах по паунд, два и на хора там, като ми се насъбереха дребни банкноти. Спомням си конкретно една жена, която беше седнала в края на оживен тротоар из криволичещите улички в центъра на Кайро и беше отпуснала безинтересно поглед в скута си, а в директна близост пред нея имаше наредени върху парче найлон няколко купчинки еднакви малки, хартиени книжчици със зелени арабски надписи. А покрай нея минаваха непрестанно, забързани или залисани пешеходци, на които нито тя обръщаше внимание, нито те. Аз я видях преди да стигна до нея и по пътя си извадих пет паунда от портмонето, това е някъде почти долар и й ги дадох в ръката с усмивка, като нямах намерение да си взимам от книжките на език неразбираем, но тя взе една и ми я подаде с думите „from quran”, вероятно някоя известна сура, както в християнството си имаме известни пасажи от библията, които се повтарят като поговорки или басни.

Дори веднъж, купих парче пица на един доста възрастен дядо, който ми се стори поодрипан и гледаше кръглите, апетитни пици през витрината с желаещ поглед, а аз тъкмо си купувах за обедната почивка едно сочно и с излизаща от него пара парче.

Платих на продавача за още едно парче и му казах да го даде на дядото. А той явно не разбрал точно какво стана, понечи да си го плати, а пък продавача с видима досада му го тикна в ръцете и повтори, че вече е платено. Не харесах грубият жест на продавача, но си замълчах, важното бе че дядото се усмихна.

Докато хапвахме заедно на кръгла маса, от онези външните, за правостоене, си разменихме няколко реплики и мисли и понеже той спомена, че взима пенсия, аз естествено го попитах колко му е пенсията, като очаквах да се оплаче с изгубил надежда поглед от трошичките, които държавата му подхвърля. Голямо бе учудването ми и неловко усещане за миг, когато каза че месечната му пенсия е триста лева, работил бил в инженерните сфери. А моята заплата е 280.

Въпреки всичко, видях в изражението му онази радост и влажен от щастие поглед
от човешката доброта и загриженост, съпричастие и подкрепа. И това бе предостатъчно, за да направи обядът ми прекрасен.

Но, днес ми се случи нещо различно и наистина неочаквано.

Допушвах си последната цигара за днешният работен ден пред сградата, в която работя, защото никъде вътре не се пуши и всички нейни обитатели, желаещи да разнообразят работният си ден с цигара, висят пред входа на тротоарчето.
Та, зяпах си аз разсеяно в очакване на нощната смяна и допушвайки фаса до кошчето-пепелник, видях в близката далечина една издължена, слаба фигура, която се тътреше със забележимо затруднение в моя посока. Беше възрастен мъж, с дълга бяла и не особено гъста брада, с някаква шапка на главата и буквално, увит в някаква дреха, която като че ли се състоеше от дълго парче плат, което е наувил стегнато няколко пъти около себе си, с някакъв също старинен, кафяв панталон. Сега като се замисля, приличаше на планински овчар, защото освен странните, прилични на дрипи одежди, си улесняваше ходенето с дебела пръчка, дялкана, не просто клон. Изглеждаше ми меланхоличен и изстрадал и ми стана жал. Изгасих цигарата и прецених, че докато отида до вътре и взема пари от чантата и изляза, той тъкмо ще се намира някъде около пред входа. Обърнах се с гръб към него устремена към изпълнението на нещо, което носи радост, но в същият момент видях единия колега, който беше дошъл за смяната.

И той започна да разказва за страшни задръствания и да лафим, през което време мъжът вече беше наближил входа. Влизайки двамата навътре – аз да си взема каквото и да си тръгвам, а той да отива на работа, се разминахме с човека и реших, че ще се разминем. Преди да тръгна си казахме няколко лафа с колегата, през това време дойде и другият от смяната и след около пет минути или колкото излязох от сградата и тръгнах по улицата към НДК-то да си хващам рейса. Вървях си със средна бързина и в един момент забелязах, че на двайсетина метра пред мен е същият онзи човек със старите дрехи и тоягата, все така тътрейки се с усилие явно и той към НДК-то. Реших, че ще му дам два лева да си купи хляб или нещо за ядене, изглеждаше така сякаш беше бездомен, но имах пет на цяло. Скочих бързо в един магазин в блок покрай улицата, за да ми развалят. Като излязох, той вече наближаваше булеварда, преди площада на НДК. Наложи се да забързам крачка, за да го хвана преди да пресече улицата и точно на краят на тротоара го стигнах. Държах двата лева в ръката си и иззад гърба му, за да привлека вниманието му казах в негова посока: „Господине..., извинете...”, при което той се поспря съвсем за малко, а аз през това време продължих вече съвсем до него: „...ще може ли да ви дам два лева...” – натъртих леко несигурно, а той хвърли един съвсем бегъл и безразличен поглед към дланта ми, където беше посмачканата банкнота и извръщайки обратно главата си каза, с равен и разсеян глас: „Не ми трябват.” И тръгна да пресича улицата.

За миг се стъписах. Не знаех как да реагирам, бях изненадана с реакция, която изобщо дори и не съм предполагала да очаквам, така студена и мимолетна, и незаинтересована от жеста или от съдържанието му по никакъв начин.

В следващият миг се опитах да настоя да ги вземе, да не се притеснява, а той в гръб измърмори същото и видимо направи усилие да се отдалечи по-бързо от мен, което не беше особено успешно.

Вече бях напълно изумена и втренчена. Единствено успях да се провикна дискретно след него питайки: „Но..., защо?”, и вече неразбираемо защо уточнявайки, че „може да си купи нещо...”.

Той не прояви никаква реакция или каквото и да било.

До мен имаше някаква двойка гаджета – мъжът седеше на парапета на подлеза в началото, а мацката беше права до него и си гукаха нещо. Погледнах ги въпросително или очаквателно на някаква реакция от тяхна страна към разигралата се току-що, буквално до тях кратка форма на общуване... Но те се гледаха влюбено и сякаш изобщо нито бяха обърнали внимание на човека, нито ме забелязваха в момента.

Погледнах отново към човека, който вече беше на отсрещния тротоар, все още неспособна на по-адекватна реакция от втрещенето. Погледнах пак към двойката влюбени, които все така не даваха признаци да обръщат внимание на нищо около тях и си продължих неловко, силно озадачена, изненадана и замислена в моята посока към спирката на автобуса.

Мислех си след това, как ли този човек възприемаше света и обществото... Изгубил вяра и надежда в хората дотолкоз, че да не иска да приеме ничия помощ..., смятащ всеки добронамерен жест за маска на лицемерието и човешкият егоизъм..., премръзнал от ледения дъх на общественото безразличие, дотолкова че самият той се е превърнал в леден къс.

„В какъв прекрасен свят бихме живяли, ако хората не изпитваха желанието да се нараняват взаимно и не мислеха единствено за себе си...”
Фатима

Гледах наскоро по Сиенен за един човек, който през по-голямата част от живота си бил отдаден да помага на хората, най-вече с участието си в хуманитарни мисии и програми. Умрял преждевременно от болест, но с делата си вдъхновил хиляди хора, които се организирали и основали доброволна хуманитарна група, за да продължат делото и мечтата за един по-добър свят. Мотото в живота му било: „Дори да помогнеш само на един човек, все пак поне един човек на този свят ще бъде по-добре!”

Travel to every part of the Universe, without moving.


Re: Погрешно изтрито и впоследствие възстановено съобщение на Атевиел
Posted by: Ateviel (IP Logged)
Date: November 26, 2006 10:30PM

Здравей Илия!

Много стриктни са станали нещата в тези зелени форуми.. много подозрително се отнасяте към пишещите, някой като онзи образ от опреди, Никола ли беше, е превишил нечие търпение и толерантност, изглежда? ;-)



Travel to every part of the Universe, without moving

Re: Погрешно изтрито и впоследствие възстановено съобщение на Атевиел
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: November 28, 2006 01:29AM

Драга Атевиел,

Малко е да кажа, че се радвам на твоята внезапна поява отново!

И най-напред искам да ти поднеса извиненията си – изтриването на твоя текст бе действително по чисто технически причини. А иначе, колкото до "стриктността" в тукашните "зелени форуми", тя е по-скоро външна. И не може да възпре чиято и да било вътрешна нестриктност – тази в мисленето.

Споделила си свое изживяване. И вцепенението, в което то те е оставило. Може да ти се стори странно, но първото нещо, за което си спомних, бе един разказан ми случай, разиграл се в някакъв британски влак. На пръв поглед, той няма нищо общо с твоя разказ.

Преди години мой колега заминал за Великобритания. Потегляйки от Лондон (за някъде си), той се оказал в едно купе с един типичен англичанин: възрастен господин, изискано облечен и – безспорно – мълчалив. Доколкото моят колега изпитвал известни притеснения във връзка с местонахождението на гарата, на която трябвало да слезе, то проявил интерес към целта на пътуването на спътника си, задавайки му директно въпроса: "Извинете, Вие за къде пътувате?" Реакцията на отсрещната страна се изразила в най-недсвусмислено засвидетелствано възмущение, породено от категоричната недопустимост на подобно питане, което от всяка гледна точка можело да се прецени единствено като най-грубо вмешателство в нечий личен свят.

Стъписан, моят колега все пак бързо съобразил да поясни, че е за пръв път във Великобритания, че не е съвсем сигурен къде трябва да слезе... И че всъщност се нуждае от помощ. Реакцията на преобразяване у англичанина била повече от смайваща – на секундата той се превърнал във възможно най-любезното човешко същество: подробно обяснил кога ще се появи гарата, на която колегата ми трябвало да слезе, какво трябва да направи след това, заявил готовността си да отговори и на други въпроси – разбира се, споделил и накъде пътува. Очевидно, бил на върха на удоволствието от това, че се е оказал във възможност да помогне.

Но... единствено след като помощта му е била поискана.


Re: :-)
Posted by: Ateviel (IP Logged)
Date: November 28, 2006 06:05AM

Драги Илия,

Целият разказ ми дойде като моментно вдъхновение да го напиша под емоционалното влияние от мимолетната ми среща с този странник.
Наистина, може би е някакъв вид предразсъдък това да решиш да помогнеш на някой по този начин, само от визуална преценка и по своя инициатива.
Като разказах на майка вечерта, тя ми каза, че човека може да е бил "ексцентричен" във връзка с облеклото му, но на мен все пак ми се струва малко вероятно да е било така. Малко смахнат по-скоро, въпреки че и критерийте ми за "смахнат" са субективни и свързани с предразсъдъци.
Каквото и да е, ме изненада неимоверно.. чак се почувствах неудобно от проявеното съчувствие, което се оказа нежелано.

Интересна е тази случка с твоят приятел, доста описателна англииската социална нагласа относно вътрешната неприкосновеност на индивида.
Но, изведената поуката може и да послужи за оправдание на нечие социално и хуманитарно, да използвам и този термин, бездействие.

Радвам се да те прочета и аз, Илия! Отдавна не сме обменяли мисли с теб :-)
Иначе, хората имат склонноста да се връщат отновно на местата, които са им оставили приятни усещания, спомени и преживявания. (да те възмутя с поредното си глобално и общовалидно исказване ;)



Travel to every part of the Universe, without moving

Re: :-)
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: November 30, 2006 01:52AM

Драга Атевиел,

Дефинирала си много сериозен проблем: изведената поука от разказаната от мен случка с англичанина във влака действително може "да послужи за оправдание на нечие социално и хуманитарно (...) бездействие". Нещо повече – нищо не би попречило на един по-находчив ум да измисли купища подобни случки, за да постигне съкрушителна убедителност в подобно оправдание.

Така възниква въпросът: "Какво да се прави, как да се постъпва?" Ако ти се случи втори път да срещнеш човек, външно наподобяващ мъжа от твоята случка, ще протегнеш ли ръка, за да му дадеш някой лев?

В очакване на "мисли за обмяна" от теб,
ИК


Re: :-)
Posted by: Ateviel (IP Logged)
Date: October 02, 2007 01:07AM

Здравей Илия!

Щраках си тук и там из форума и попаднах на тази наша не толкова отдавнашна, макар и кратка, кореспонденция из зелените равнини на тази част от сайта на Кръга. Забравила съм вече точно защо не съм отговорила и съм оставила въпросът ти отворен да виси във въздуха, но ето сега го преоткрих отново.
Първо, хората сме така креативни и изобретателни когато се опре до оправдания, така че поне в този момент не мисля да коментирам първият ти въпрос. А доколкото до вторият - разбира се, че отново бих понечила да помогна с каквото мога, просто не мога да остана безразлична - най-малкото, наранявам себе си по този начин!
Всички сме наясно, доколкото информацията ни е достъпна, за така наречените "просешки мафии", които експлоатират хора да събират просиня по улиците, за да "хранят" някой мизерник с БМВ (да, БМВ и Мерцедес са марки коли, които в нашата държава са добили славата на мутренски, рапърски и чалгаджийски
возила, та ако имах пари не бих си купила автомобил с такава марка поради тези причини). Така, че трудно ми е да преценя на кого да дам и кого да подмина за да не подкрепям финансово тези антихуманни, полулегални структури. Всичко е толкова нараняващо, че честно казано понякога си мисля колко щастливи са незрящите хора!

А в нашето общество хората като цяло са толкова безразлично и имперсонално настроени един към друг, че не рядко се случва да наблюдавам неадекватни липси на реакция откъм "обществото" в помощ на някой нуждаещ се от най-елементарна, чисто човешка, най-тривиална и незатормозяваща помощ. Като пример за един такъв случай: в автобуса, возя се най-отзад, а на предпоследната врата се нареди жена с две патерици да слиза. Отвориха се вратите на спирката и жената се опита с всячески усилия да се домогне до твърдата, циментирана почва извън рейса. Един мъж дори стана и почти символично протегна едната си ръка през вратите, че евентуално слепият шофьор да я забележи и да задържи вратите отворени малко по-дълго. Разбира се, вратите се затвориха подобаващо бързо, така че жената изобщо не успя да слезе на желаната от нея спирка. Моето сърце се сви и, разбира се, изпитах крайно разочарование че съм част от това отвратително общество. Безжалостният автобус отново потегли и аз гледах със смръщени вежди към хората в близост до жената, която с примирен поглед зачака следващата спирка на която евентуално да успее да се изхвърли от превозното средство. Спирката наближи, а хората дори не обръщаха поглед към човека с патериците. При което аз не издържах и станах, отидох при нея и застанах до вратата. На спирката слязох, протегнах ръце към жената, която с радостна усмивка ми подаде патериците и пое ръката ми за да слезе по стълбите. Шофьора, виждайки ме с единият крак на стълбите и с ръката държейки чифта помощни инструменти за придвижване любезно изчака и жената да слезе и аз да се кача обратно... госпожата на тръгване, се обърна към мен и с блеснал поглед ми каза "Бог да те благослови, жива и здрава да си......" А аз изпитвах желание да се обърна към втренчените, тъпоумни хора в рейса и да им кажа колко са глупави всичките, които ме гледаха с овчеподобни погледи.

Просто, нагласата на човека в нашето общество е пасивна, от сорта на "Някой друг ще го направи." И докато всички чакат някой да направи нещо, нищо няма да се случи. Ето това е проблемът. Не религията, не науката - проблемът е в умовете на хората, конкретно в психологичната им нагласа към света, живота и самите себе си.

С уважение:

Атевиел

Travel to every part of the Universe, without moving



Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.