Много труден въпрос! Ако хората не знаят отговора, как биха могли да се предпазват от заблудите, когато ги срещат? А ако го знаят, то защо заблудените са толкова много по света? 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Увы, но истина - блудница, ни с кем ей долго не лежится
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: July 02, 2005 01:55AM

Смешно, как тужатся мыслители -
то громогласно, то бесшумно -
забыв, что разум недействителен,
когда действительность безумна.

Re: Увы, но истина - блудница, ни с кем ей долго не лежится
Posted by: инти (IP Logged)
Date: July 04, 2005 11:29AM

И се възцари мълчанието.... на агнетата.
Дали?
Борците срещу заблудите не са съчинили още протестните си изявления или нямат такива?
То доста хора се стъписаха, ама те не са борци, простено им е.
Интересно е колко ще продължи мълчанието...

Re: Увы, но истина - блудница, ни с кем ей долго не лежится
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: July 05, 2005 02:03AM

Инти,

Няма да получите отговор. Формалният повод, предполагам, е нарушаването на добрия тон от моя страна, което е повод да се прикрие липсата на аргументи. Защото, от тук нататък отговор може да бъде само поднасяне на извинение за "ЗАБЛУДА ОТ НЕМАРЛИВОСТ" от един учредител и отстраняването на друг.
И двете очевидно са невъзможни.
Както се казва, традициите трябва да се спазват. А в страната на памуковците това означава да съзерзаваш с разбиране или поне с безразличие нечие злодейство, немарливост или обикновена простотия. Но в никакъв случай да не търсиш отговорност, защото може и от теб да потърсят такава. И в никакъв случай да не признаваш грешките си.

Да правят каквото си искат. Кръгът си е техен.

Важното е, че наводненията ни подминаха, доматето върви добре, сливата е дала много, а и прасето / не това в Израел/ добре налива.
Зимъска, като ми писне джанковицата ще си намяря в мрежата някой бат Хайку, от тези с добре оформени рога, да си поговорим за произхода на бумбара и влиянието му върху естетическите възгледи на пловдивската бохема.

Какво му трябва на човек?

Re: Увы, но истина - блудница, ни с кем ей долго не лежится
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: July 06, 2005 12:22AM

Карла, Инти,

Като не мога да не отбележа искреността и обективността в самопризнанието за "нарушаването на добрия тон" ви моля (и двамата) за нещо, което (допускам) няма да ви затрудни: опитайте да си наложите няколко дни търпение, след които мисля, че ще се освободя от важни академични ангажименти, за да ви предложа това, което мисля за изявите ви дотук.

Междувременно, преди седмица почина майка ми, а след няколко дни ще бъде погребението на урната с праха й. Това е втората причина, за да ви помоля за все същото търпение.


Re: Увы, но истина - блудница, ни с кем ей долго не лежится
Posted by: инти (IP Logged)
Date: July 06, 2005 12:17PM

Г-н Кожухаров,
приемете искрени съболезнования за майка Ви.
Не се чувствайте длъжен само Вие да отговаряте, все пак в този форум има и
други участници. То излиза, че си беседваме на "видно" място трима души.
Няма лошо, но например моето '"писание" не е насочено към Вас. И не касае
г-н Памуков, а "Атака". Сигурно не се разбира, затова пояснявам.
Ще е хубаво, ако някой все пак има отношение към ставащите неща около нас
и най-вече ако има мнение, да го сподели. За да не мълчим като....агнета на
заколение.
Инти

Re: "... Какое заблуждение..."
Posted by: M*C^2 (IP Logged)
Date: August 02, 2005 01:02PM

... "Умът се цени скъпо само когато поевтинява силата" :-)

... "Факти не съществуват - има само интерпретации" :-)

Поздрави!;-)


Re: Увы, но истина - блудница, ни с кем ей долго не лежится
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: February 04, 2013 04:11PM

В няколкото горни постинга се проявява известното шпионско правило: когато се измислят легенди, е почти невъзможно фабулата да се съчини така, че тук или там да не се забелязват белите конци, с които тя е съшита. Така например предположението, че г-н "Карла" е само партизанско интернет-име на г-н Моис Амар, престава да бъде каквото и да било предположение в момента, в който Моис забравя, че е "Карла", и вмъква пояснението за "прасето" – за всяко реално или мислимо прасе, което добре "налива килограми", а не онова, живеещото "в Израел" прасе (сиреч, собствения му брат, Арон Амар). Не по-малко ясен знак за саморазконспириране е и фактът, че все същата "Карла"/Моис (или Моис/"Карла") отпушва бутилката с глуповати реминисценции за действителните увлечения на Арон Амар по поетичния жанр "хайку", по "естетическите възгледи на пловдивската бохема" и по "произхода на бумбара".

Подобна е фабулата и около твърдението, че в този форум си беседват "трима души". Какви трима, Моисе, "тримата" (или дори за момент "четиримата") сме САМО ДВАМА: Вие, раздвоеният или разтроен Моис, и аз. Но… нейсе.

Сега, относно "Атака". И относно знаменателната, според Вас, 2005 година. За да има разговорът някаква по-голяма смисленост, мисля, че би било добре да постъпя по следния начин: тук и сега да копирам изначалните "20 точки на партия 'Атака'", както и нейната така наречена "Програмна схема". Ето тези два документа:

20 ТОЧКИ НА ПАРТИЯ "АТАКА"

1. България е еднонационална, монолитна държава, неподлежаща на разделяне по нито един от следните принципи: верски, етнически, културен. Различието по произход или вяра не може да се поставя над националната принадлежност. Който прави това, се самоотделя от българската нация и държава и не може да има никакви претенции към тях.

2. Официалният език в България е българският и в националните медии, издържани от държавния бюджет, не може да има емисии на друг език. Забрана и ясни санкции за етнически партии и сепаратистки организации.

3. Строги санкции за ругателство с български национални светини и хули срещу България.

4. Здравето, социалната сигурност, образованието, духовният и материалният просперитет на българската нация са приоритет номер едно за държавната власт. Те стоят над влизането в политически, военни или други международни съюзи.

5. Българската държава е длъжна да осигурява здравето, социалната сигурност и условията за духовен и материален просперитет на всички българи с всички средства на държавната власт.

6. Всеки български инвеститор, предприемач и производител е с предимство пред всеки чуждестранен до изравняването на стандарта ни на живот със средноевропейския. Българското производство, търговия и банки трябва да са в български ръце.

7. Данъците и доходите в България трябва да бъдат съобразени с възможностите и нуждите на българското население, а не с изискванията на МВФ и Световната Банка.

8. Приватизационните сделки подлежат на ревизия.

9. Българският бизнес, независимо държавен или частен, се подпомага от държавата в и извън границите й.

10. Генерален прочит на бюджетната схема и преразпределението на бюджета в полза на българските граждани, а не на управленската върхушка. Съкращаване на администрацията.

11. Програма за преодоляване на демографския срив сред българите.

12. Незабавно изтегляне на войските ни от Ирак.

13. Напускане на НАТО. Неучастие във военни блокове. Пълен неутралитет. Никакви чужди военни бази на българска територия.

14. Референдуми по всички важни въпроси, засягащи живота на над 10% от нацията.

15. Българската земеделска земя не се продава на чужденци при никакви условия.

16. Преразглеждане на затворените глави в преговорите с ЕС и предоговаряне на неизгодните за България клаузи. Отмяна на договора за затваряне на АЕЦ Козлодуй.

17. Прекратяване на българската зависимост от МВФ и Световната банка

18. Провеждане на операция „Чисти ръце”. Разследване на криминално забогателите и всички сделки с участие на политици, както и сделките по външния дълг.

19. Конфискуване на незаконно придобитото имущество и създаване на фонд за безплатно медицинско обслужване с конфискуваното. Правна формула на понятието “национално предателство”. Съд за национални предатели.

20. Законово въвеждане на минимална цена на труда - почасово заплащане, отговарящо на средноевропейското.

Да върнем България на българите!

-------

ПРОГРАМНА СХЕМА НА ПАРТИЯ "АТАКА"

1. Икономика
Очертаване на ясен модел на социален капитализъм, съотношение на обществената към частната собственост. Преразглеждане на приватизационните сделки. Стратегически приоритети в българската икономика, които да бъдат стимулирани от държавната политика - високи технологии, изобретения, химия, електроника, оръжейна промишленост, земеделие.

Изчисляване на необходимия за българската нация реален и достатъчен брутен вътрешен продукт. Изчисляване на възможностите той да бъде изработен с вътрешни сили и ресурси. Специална правителствена програма за баланс на българските ресурси. Те не трябва да преминават долната граница на рентабилността. Тоест да се изпада в силна външна зависимост.

Варианти за премахване на зависимостта от МВФ и Световната банка. Пренасочване на вътрешните ресурси от сенчестата икономика и от невзетите от бюджета вземания към бюджета. Преразпределяне на перата в самия бюджет в посока на инвестиции в стратегически направления, проучвателна дейност и патентоване на български нововъведения и изобретения. Пренасочване на пари от бюджета към социално осигуряване и здравеопазване, за да се разтовари тежестта върху отделния работещ българин. Премахване на всички административни и законодателни пречки пред предприемачите. Без лицензионни режими. Политика на активно и поносимо за всеки предприемач кредитиране.

Без данък печалба. Семеен данък - всеки плаща според това колко човека издържа, а не равно. Въвеждане на координирана компютъризирана данъчна и митническа система, позволяваща контрол върху събираемостта.

Преразглеждане на външния дълг. Настойчива политика спрямо външните фактори за неговото опрощаване.

Гарантирана минимална цена на труда, адекватна на европейската.

Специална програма за привличане и задържане на компютърните програмисти в България, финансирана от бюджета.

2. Национална сигурност, ред, антимафия и престъпност

Преразглеждане на военната доктрина. Съобразяване на числеността на войската и военния бюджет с тези на съседните държави.

Изграждане на добре заплатена полиция с възможности за следствени действия.

Въвеждане на квартални полицаи и патрули.

Правителствена програма за борба с наркоманията. Картотекиране и европейски мерки за наркоманите. Съкратени съдебни процедури за наркопласьорите.

Възстановяване на разузнавателните и контраразузнавателните служби и гаранция за техния суверенитет.

Включване на патриотично настроени бивши офицери в системата на митниците и данъчната полиция. Изработване на профил на престъпността за последните 10 години на базата на цялата информация на полицията и спецслужбите. Изработване на програма за най-спешни мерки на основата на този профил. Правителствена програма за ограничаване и ликвидиране на циганската престъпност.

3. Здравеопазване

Възстановяване на елементите от старото здравеопазване, което беше вариант на днешната английска система. Поемане на основната част от здравните разноски от бюджета, докато доходите на българите станат измерими с европейските.

4. Социално осигуряване

Въвеждане на минимална пенсия, адекватна на европейските. Осигуряването според доходите на всеки отделно. Възможности за индивидуално осигуряване по желание. Държавно гарантирани пенсионни фондове, с ясно движение на парите от пенсионните вноски.

5. Образование, наука, технологии, култура

Възстановяване на традиционната българска и европейска (не американска) образователна система, специални инвестиции в стратегически области на обучение – високи технологии и програмиране.

Специален държавен фонд за изследване и пропагандиране у нас и зад граница на българската история в нейната историческа пълнота и завършеност. Създаване на специален институт по българистика, с гарантиран достатъчен бюджет, в който най-авторитетни наши и чужди специалисти да изследват, архивират и популяризират всички възможни източници за истинската българска история и ролята и значението на българите в световната цивилизация.

Специален фонд за разкриване и опазване на културните ценности по българските земи. Специален бюджет за тяхното популяризиране по света.

Фонд и стипендии за талантливи български деца и младежи. Фонд и стипендии за опазване на българския фолклор и неговото популяризиране по света.

Закон за опазване на българския език.

6. Вероизповедание

Незабавно връщане на имотите на църквата. Законово утвърждаване на православието като официална религия в България. Изучаване на вероучение в началното училище. Съгласуване със Светия синод на всички важни обществени проблеми, на законопроекти, създаване на статут на БПЦ на институция, финансово и организационно стабилна, която да заеме определящо място в българското общество и да очертава ценностната система за бъдещето на България.

7. Съдебна система

Работеща прокуратура. Разследване на корумпирани магистрати. Създаване на бързо действаща съдебна система. Връщане на смъртното наказание.

8. Медии

Премахване на високата ставка ДДС за печатните издания. Премахване на съдебното преследване на журналисти законодателно.

9. Вътрешна политика
(избирателен принцип, референдуми, обратна връзка с властта, партии, законодателни приоритети)

Прилагане на системата на референдума за важни национални въпроси: смяна на обществено-политическата система, включване във военни блокове, избирателна система и др.

Възможност за законово отзоваване на депутати при неизпълнени ангажименти към избирателите по тяхна подписка.

Възможност за излъчване на кандидати за народни представители от граждански сдружения без да са партии. Пълно финансиране на изборите от бюджета. Абсолютно равни възможности за публична изява за всички кандидати, без оглед на численост на партията и парламентарната й представеност. Закон за партиите, позволяващ регистрация и участие в изборите без представяне на членска маса и структури. За критерий служи представянето на предишни избори. За новоучредени партии няма ограничения.

10. Външна политика
(отношения с ЕС, с Русия, САЩ, съседни страни, баланс на влиянието им върху България. Участие във военни блокове и международноправни задължения)

Изграждане на национална доктрина на базата на безспорния суверенитет. Неутралност спрямо военни блокове. Армия и въоръжение, съобразени с реалните съотношения на силите в региона. Рязко отваряне към Изтока, Юга и всички страни, които могат да предложат нещо на България. Преговорите с ЕС не са по-важни от стандарта и живота на българина. Ако търговията с Индия е по-изгодна за България от търговията с Франция, печели индийската връзка. Същото важи и за Китай, Япония, Русия, бившите съветски републики.

Ненамеса във вътрешните работи на съседни страни. Непозволяване на големи държави да правят политика срещу съседни и далечни на България страни от нейната територия и да използват всякаква българска подкрепа.

Активизиране на българо-руските отношения и отношенията с арабския свят, с Далечния Изток и страните извън ЕС.

-------

Първоначално, ще посоча само това, че лично аз се отнасям с раздвоени чувства към политически образувания с горните програмни позиции. И още, в дните напред ще се опитам да предложа коментар по всеки един пункт от двата цитирани документа.

Безусловно, отчитам, че след изминалите години е повече от естествено г-н Моис Амар да е насочил интернет-интересите си в други посоки. В същото време, убеден съм, че е напълно възможно той да е запазил някоя от разноименните си регистрации тук. Дори и да не е сторил това, допускам, че сред имащите право на активен достъп до този Форум се срещат хора, които споделят неговите мирогледни проекции. Не е невъзможно те да го заместят безпроблемно.



Edited 3 time(s). Last edit at 02/04/2013 06:28PM by Илия Кожухаров.

Re: Увы, но истина - блудница, ни с кем ей долго не лежится
Posted by: Здравка Филева (IP Logged)
Date: February 05, 2013 02:39AM

Имайки предвид големия период от време, който разделя предходния отговор от по-ранните коментари (реплики), навярно щеше да е невъзможно без неговата помощ да се разбере кой, кого, какво и защо е искал някога да засегне. Както и какво всъщност е искал(и) да каже(кажат). Не се разумяват лесно написани по този не много логичен (и не много грамотен) начин умотворения (освен ако това не е търсен нарочно "ефект"). Които може би са толкова задълбочени, че техните (или "техният"?) автори са затънали сами в своите философски творения.

В един друг суб-форум (№ 10) изразих същата молба/апел: който пише, да се постарае да го прави по-подредено (при разсъждаване се случва често липсата на подобна черта, което не трябва да е оправдание - и не е) и по-грамотно. Формата също е важна - не само съдържанието. Иначе то може да остане неразбрано.

Въпросът е принципен. Нека не се чувства никой лично засегнат.

Иначе диалогът/трилогът(?!)/четирилогът(?!) е интересен. Като се започне с афоризма на Игорь Губерман и се стигне до "Атака"... амплитудата е добра.
А и "шпионската" нотка - играта с псевдоними - добавя щипка тайнственост "за разкош".

(Макар че след разкритията от страна на г-н Кожухаров се получи като във вица за "Гарабед-шпионина".)

Очаквам развитието на "почти криминална(та) история" с интерес.



Edited 1 time(s). Last edit at 02/05/2013 09:25AM by Здравка Филева.



Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.