Много труден въпрос! Ако хората не знаят отговора, как биха могли да се предпазват от заблудите, когато ги срещат? А ако го знаят, то защо заблудените са толкова много по света? 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
ЧЕРНО И БЯЛО
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: October 07, 2005 04:48PM

Междувременно се появи материалът на Л.Стайков по темата АЕЦ.
А господин Кузманов продължава да "търси" обяснение на разликата от 1,4 стотинки до 3,5 евро цента.
Въпросът е защо професионалистът Кузманов изпитва подобни затруднения. И макар отговорът да се съдържа в материалът на Л.Стайков е добре все пак да чуем неговия отговор.
А за мълчанието има подходящо определение в Манифеста на Нова Магнаура. По-добре не може да бъде казано.


Карла

Re: ЧЕРНО И БЯЛО
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: October 10, 2005 01:51AM

Карла,

Допускате ужасна грешка като си мислите, че мълчанието на господин Кузманов се дължи на някакво "търсене на обяснение за разликата от 1,4 стотинки до 3,5 евро цента".

Вие не трябва да забравяте, че начинът, по който се отнасяте с хората, е достатъчно основание те да решат никога да не Ви отговарят – независимо от това, колко подходящо е коментирано мълчанието в Манифеста на Нова Магнаура. Впрочем, ако Манифестът трябваше да се напише сега, то в него със сигурност щеше да има фрагмент и за механизма на заблуди и само-заблуди чрез говорене тип "Карла". Основна мисловна структура в този механизъм щеше да бъде следната конструкция: "Вие сте прави, че аз нямам доказателство за казаното, но аз въпреки всичко съм права!"

Така, както се появи материалът на господин Стайков, така (като продължение) ще се появи и текст от господин Кузманов. А дотогава Вие можете необременявано да изкажете и още предположения за други попътни затруднения.


Re: ЧЕРНО И БЯЛО
Posted by: Костадин (IP Logged)
Date: October 10, 2005 06:03PM

Привет на всички!
А къде е предвидено да се строи депо за ядрени отпадъци? Може ли г-н Кузманов да даде конкретен отговор?
Благодаря.


Re: ЧЕРНО И БЯЛО
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: October 11, 2005 12:24AM

Г-н Кузманов ще Ви отговори в пространно изложение от десетина страници след десетина седмици като преди това ще Ви обвини в обезродяване за проявеното нездраво любопитство. Има далеч по-важни неща от това депо и преди всичко да се избавим от обезродителите застанали на пътя на електрификацията.

Но както е прието да се коментира тук, това е едно голословно предположение, непочиващо на доказателства. Ако се съди по собствените му твърдения и безрезервната подкрепа от Нова Магнаура, г-н Кузманов е почтен "възродител" - това е обратното на обезродител. Това вече се подразбира от самия факт на противопоставянето му на обезродителите.

Впрочем дали една атомна централа може да е родообразуващ фактор?
Ако е така, г-н Кузманов и АЕЦ дали са роднини?
А Марко Семов, той какъв се пада на Кузманов?

Re: ЧЕРНО И БЯЛО
Posted by: Костадин (IP Logged)
Date: October 11, 2005 12:45PM

Уважаема Карла,
Използвам толкова тежкарско обръщение, за да се впиша в наложения превзет тон. Много по-характерно за мен би било да започна с “Карла от Карлово” или “КарЛа – Герфелд”... Не понасям лесно ограниченията в общуването (ако този фарс може да се нарече общуване) из нетта (членувано “нет” в ж.р., защото мрежа ...и т.н. – обичам глупостите), но като за първи път ще се натегна.
Както вероятно се досещате, отговорът на г-н Ку... изобщо не ме интересува и би било проява на явна недалновидност да се мисли, че го очаквам с нетърпение. В дозата сарказъм, която с удоволствие откривам във Вашето пояснение, аз виждам, че и Вашето отношение към евентуалните последващи отговори на г-н Ку... е подобно на моето. Мисля, че е безполезно да спорите и с г-н Кожухаров по въпросите за АЕЦ и особено от към икономическата им страна, защото неговото отношение към икономистите е ужасно, а познанията му по икономикс се свеждат до предположението, че в икономикса всичко е въпрос на печалба. Съдя за това от едни негови коментари някъде из форумите на НМ, което са просто невероятни – бих ги нарекъл сергиджийски. Все пак не можем да се сърдим на хората, че не правят разлика между счетоводство и икономика. Аз пък не знам какво е фортисимо. Прилича ми на ФАРТисимо, което е една интересна игра на думи, малко воняща, но интересна... Да, знам нотите и няколко допълнителни знака (от кръстословиците) и дори навремето дрънках на китара ..., но това не ми дава смелост да коментирам въпросите за АЕЦ откъм музикалната им страна. Но Сульо и Пульо се пънат да се пишат икономисти, защото им се струва фасулска работа. То се вижда, че на Сульо и Пульо всичко им се вижда фасулска работа, та са се хванали да обясняват на хората за заблудите и да им отварят очите... и се нарекли с едно фортисимо име – ама нейсе.
Уважаема Карла, спомняте ли си изречението “Клевинджър беше мъртъв - това е основният недостатък на неговата философия.”? Спомняте ли си как авторът описва Клевинджър като човек, който не се уморява да обяснява на хората техните заблуди, който членува в дузина организации, който учредява още толкова нови, който подписва петиции... А после обобщава – Клевинджър беше глупак. Хелър казва нещата с истинските им имена и просто му завиждам колко пренебрежително се отнася към критиките и особено към критиците. Тъй като забелязвам известно нервно напрежение в изказванията Ви, а те самите, според моята скромна оценка, са много интересни, бих Ви препоръчал да гледате на изявите си в НМ като на един вид забавление. Все пак тук се раждат предимно вицове, имаме си и шоумен, така че забавлявайте се. Защото ако погледнем сериозно на нещата и направим анализ на ефекта от начинанието на групата НМ, ако потърсим доказателства, то резултатът би бил убийствено категоричен - нито един човек не се е отървал от заблудите си за повече от година безкористни напъни. При такава нулева ефективност всяка претенция за сериозност става несъстоятелна.
Без паника.
Купон, Карла!


Re: ЧЕРНО И БЯЛО
Posted by: Карла (IP Logged)
Date: October 11, 2005 02:35PM

Уважаеми Костадин,

За съжаление не мога да се заблявам, когато някой се опитва да извърши едно безумие , а този който по регламент следва да го възпира му съдейства.
Ако Кузманов просто си избиваше комплексите на миналото можехме да се забавляваме, но той работи за трайно възпроизвеждане на натрапената ни и с негово съдействие безмозъчна енергийна политика.
Вие може би добре си давате сметка какво означава занижената себестойност, на основата на която се формира ценовата политика.
Никак не ми е забавно, защото вместо аргументи Кузманов предпочита да се заиграва с патриотизма, който обикновено е в сферата на ирационалното и винаги дава резултат. Затова си изпускам нервите.
Пък и как да разговаряш с човек, който повече от месец не може да напише два реда. Той готви пространни обяснения с лирични отклонения за родолюбие, разказващи атомни централи и прочие измишльотини само и само да заобикали съществените въпроси.


Re: ЧЕРНО И БЯЛО
Posted by: Костадин (IP Logged)
Date: October 11, 2005 03:36PM

И все пак ми се струва, че форумите на НМ не са подходящо място за възпирането на един користен план, макар и оправдаван с идиотизъм. Пардон, с патриотизъм. Из НМ се въргалят купища изрезки от научни доклади, докторати, доноси (упс...) писани в онова време, в което единствено важно беше какво мисли за теб партийният секретар. А някои, както Вие забелязвате, вече ги събират и си правят нови автобиографии.
А можеше да е толкова приятно. Можеше да си говорим за музика. Категорично вярвам, че г-н Кожухаров е способен да ни развинти в тази област. Вече съм готов да изчета от кора до кора за музиката и математиката с надеждата, че там ще срещна истинския Илия Кожухаров. А не тук в безпредметен разговор за центове и киловати. А разговорът е безпредметен, защото енергетиката е от глобално стратегическо значение и в този смисъл енергийна независимост не съществува. Не е далеч времето, когато ще е икономически оправдано да се нападат държави, за да се овладеят енергизточниците им. То не, че не се случва и в момента... Въпросът опира до глобалната геополитика и доктрините на САЩ, РУСИЯ и Китай (да речем), но не и до нас самите. В тази област от държави като нашата не се очаква да избират позиция, а да се възползват максимално от позицията, в която са поставени. Независимост? Айде де!

В началото бе Словото. Според мен е грешен превод.
В началото бе Музиката - ето така го приемам за вярно.


Re: ЧЕРНО И БЯЛО
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: February 05, 2013 01:07PM

Интересно, в нито един от горните коментари никое от лицата, претендиращи да разбират от икономика и иронизиращи, сочейки, че някои "не правят разлика между счетоводство и икономика", не намери за необходимо да сподели нещо за причините, поради които, примерно, една Франция и днес произвежда около 75% от цялата своя електроенергия чрез ядрени централи? Защо една Великобритания започва понастоящем да строи 6 (шест) нови ядрени електроцентрали - при това, канейки за целта японска фирма? Защо съседките ни, Румъния и Турция, са увлечени по същия тип "икономикс"? Защо никой от критиците тук не е казал нищо за публикуваното в "Нова Магнаура" мнение на Пиа-Нора Каупи във връзка с пропуснатата възможност омразните първи четири съветски реактора в АЕЦ "Козлодуй" да продължат да работят още много години? (А Пиа-Нора Каупи е изложила своето становище в качеството си на евродепутат, при това - като представителка на едно от най-консервативните политически формирования в Европа! Ерго, дефинитивно би следвало да получи авансови аплаузи от симпатизиращата на "дясното" в политиката "Карла", която по свое собствено признание не може "да се ориентира добре между дясното и лявото" в тази област.)

И така нататък...



Edited 1 time(s). Last edit at 02/05/2013 07:31PM by Илия Кожухаров.



Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.