"Никой не знае що е смърт, нито дали случайно не е най-голямото благо за човека, а се страхуват от нея, като че ли знаят, че е най-голямото зло. Това как да не е незнание, заслужаващо укор - да мислиш, че знаеш това, което не знаеш?" Сократ 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Могъща цивилизация да е направила вечен могъщ интелект-а той да ни даде вечност-единственият ни шанс за живот?
Date: August 16, 2011 06:07PM

Питам се по скоро-затова и заглавието на темата е по скоро въпрос-риторика-дали е възможно могъща цивилизация да създаде или да е създала Могъщ Вечен Изкуствен Интелект който да контролира огромни енергии?Същият този Интелект дали може да притежава такава сила че да контролира цялата безумна енергия на Вселената и да е в състояние да прехвърли съзнанията-азът на всеки в друг тип енергия-тяло-носител за него които са вечни?Според мен не-това поскоро си е чиста научна фантастика-енергията на Вселената е прекалено огромна за каквато и да е сила а и силите и разстоянията в нея също...Но все пак осъзнавам че това е единственият ни шанс някак си да избегнем вечното несъществуване...Какво ли мислят свободните умове на мислителите тук а и по целия свят?!Има някои данни че Вселената може да е вид холограма-четох някъде-където всичко се съхранява в общата памет на вселената-което е малко смущаващо но и окуражаващо!Нови данни сочат че всякаш сме в нещо като вид електронна-компютърна реалност-симулация-и всичко може да бъде пресъздадено наново изцяло ако паметта-данните за него се пазят някъде...А и така се дава някакво обяснение в някаква степен на така наречените паранормални явления и данните за присъствието тук на странни сили-чужд разум...Не мисля че така наречените духове-полтъргайсти са вечни и неунищожими но кой знае- а и не се знае ите реалност ли са или са вид холограма-илюзия на по висш Могъщ Разум който няма нищо общо с никакъв Бог защото просто Бог не би могъл да е съществувал вечно!!!!

Re: Могъща цивилизация да е направила вечен могъщ интелект-а той да ни даде вечност-единственият ни шанс за живот?
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: February 01, 2013 09:00AM

Г-н Колев е задал множество въпроси. При това, дори там, където въпросителният знак липсва, питането витае между самите думи, просмуква се между изреченията. По този повод надолу ще си позволя кратък коментар, доколкото приемам, че във въпросния постинг е демонстриран определен тип мисловност, която заслужава сериозен критичен анализ. (При позоваванията съм направил някои необходими граматически корекции.)

В началото се откроява въпросът:
"Дали е възможно могъща цивилизация да създаде или да е създала Могъщ Вечен Изкуствен Интелект, който да контролира огромни енергии?"

През едно изречение по-нататък се появява и отговорът:
"Не! Това, по-скоро, си е чиста научна фантастика – енергията на Вселената е прекалено огромна за каквато и да е сила, а и силите и разстоянията в нея – също…"

Всеки, който се окаже изправен пред такъв въпрос и изобщо се реши да предложи отговор (без значение дали той ще е "Не" или "Да"), всъщност се нагърбва със следната неявно заявена претенция:
1. АЗ ПОЗНАВАМ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНОСТИ за създаване на какъвто и да било Интелект във Вселената (в това число и на "Могъщ Вечен Изкуствен Интелект"),
2. ПОЗНАВАМ ВЕЛИЧИНАТА НА ВСИЧКИ ЕНЕРГИИ, проявяващи се под една или друга форма във Вселената,
3. ВЪВ ВЪЗМОЖНОСТ СЪМ ДА СЪПОСТАВЯ всеки резултат по т. 1 с всяко проявление по т. 2,
поради което,
4. след педантично осъществено изследване по т. 3, ОБЯВЯВАМ РЕЗУЛТАТА: "Не може" (респективно, "Може") да се създаде еди-какво-си.

Трудно е да се допусне, че г-н Колев се явява владелец на изредените възможности по т.т. 1-3. Той вероятно има единствено възможността по т. 4. Но, както лесно може да се забележи, обявяването на някакъв резултат по този последен пункт може да бъде сторено единствено, ако са преминати успешно предходните три (пункта). В противен случай, съобщеното заключение не е нещо по-различно от проява на голословие (или на "чиста фантастика", без тя да е "научна").

Подобно е положението и при други твърдения. Например, по какво г-н Колев е могъл да прецени, че някакъв предполагаем "Интелект" Е или НЕ Е във възможност да "контролира цялата безумна енергия на Вселената", както и това, че той МОЖЕ или НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ и други необичайни неща? Изобщо, как може да бъде сравнявано нещо, което не познаваме (и дори не знаем дали съществува!) – въпросният "Интелект" – с нещо, което познаваме в някаква степен (примерно, нас самите)? Накрая, какъв смисъл могат да имат декларативни изявления от рода на:
"Не мисля, че така наречените духове – полтъргайсти – са вечни и неунищожими, но кой знае..."
Или:
"Просто Бог не би могъл да е съществувал вечно!"

Всъщност, ако дефинитивно е положено, че "Бог" – за да е "Бог" – ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВА ВЕЧНО (а това е най-разпространената днешна представа за подобно понятие), то как "Той" не би могъл да съществува вечно? Дори и да допуснем, че някой мисли "Бог" като нещо, което НЕ Е ВЕЧНО, то това трябва да бъде предварително заявено, а не да бъде фриволно оставено на евентуалното предположение на читателя.

Изобщо, дефинициите са нещо много по-важно, отколкото хората, в своята ежедневна практика, си представят, че са!



Edited 3 time(s). Last edit at 02/05/2013 07:15PM by Илия Кожухаров.



Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.