Щом се отвори дума за мисионерство, хората си мислят за религия. И понякога за дипломация. Около нас обаче има и други мисионери - такива, които работят срещу заблудите. Нека споделим тук по нещо за тях. Нека ги доведем тук. 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Материали по древнотюркска топонимика по Северозападните тюркски простори
Posted by: Ahmet TACEMEN (IP Logged)
Date: December 02, 2004 11:32AM

МАТЕРИАЛИ ПО ДРЕВНОТЮРКСКА ТОПОНИМИКА ПО СЕВЕРОЗАПАДНИТЕ ТЮРКСКИ ПРОСТОРИ
(БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ НО НА КОИ БЪЛГАРИ)

Когато се разглеждат материали по тюркска топонимика; читателят или изследователят, трябва да имат изпредвид, древните "Тюркски Простори".
Тези тъй наречени от мен "Древни Тюркски Простори", са просторите започващи на североизток от Якутия, преминаващи през Уралските планини, Карпатите, достигащи на запад Алпите. Това са северните Тюркски Простори включващи Италия и Балканския полуостров. На юг Древните Тюркски Простори зопочват от Японско Море, преминават през Корейския полуостров, Тибетските планини, Иранските котловини и обхващат Анадола. Това са Южните Тюркски Простори включващи Арабския полуостров.
От Тюркските Простори, се извършват преселения преди 45000, 25000 и 5000 години, преди нашата ера, по четирите краища на света. Вследтвие тези преселения, по двете земни полукълба се различават главно две прислойки тюркски топоними. Първата прислойка е от времето на древните преселения. Такива са топонимите срещащи се и в западното и в източното полукълбо, като "дал, дала / тал, тала / дел, деле / тел, теле" означаваща "обработваема земя"; или "гам, гама / кам, кама /гем, геме / кем, кеме" означаваща 'воднисто място', 'блато'...
Втората прислойка обхваща периода, след нахлуването на Европейската, Африканската и Китайската раса в Тюркските Простори, през третото хилядолетие, преди нашата ера...
Всички изследователи които не изхождат от тази историческа истина; просто маркират факта "тюркски топоним"; като обясненията им на самия факт, тоест на тюркския топоним, са далеч от всякаква истина или са само случайни съвпадения с истината.
А в случаите когато фактите се третират, със задна цел, тоест с умисъл; се отдалечава от истината. Такъв е случаят с третирането на топонима "Белград" - от Петър Добрев в статията му, която предлагаме в сайта си.
Исторически и лингвистически топонимът "Белград" е полукалка на Българския топоним "Аккерман" (Бяла крепост). Българите в днешна Сърбия така наричали този свой град. По късно латинските писатели го наричат "Алба Булгарика". Древните българи в днешна Молдавия също имат свой "Аккерман", който град по - късно бива наречен от ромънците "Четатя алба" - също полукалка на стария топоним.
Тази истина относно българския топоним "Аккерман" в предлаганата от нас, в сайта ни статия на Петър Добрев се тълкува дословно така: "Алба Булгарика (Български град), а от самите българи е наречен Белград".
Това твърдение противоречи на истината и на всякаква изследователска етика. Пита се "От кои българи, бе Добрев?!". Още се пита "Днешните лъжебългари ли са дали името "Белград" на сръбската столица?!" Още се пита "От къде произлиза топонимът 'Белград', от 'Алба Булгарика" ли?!"...
Защо Петър Добрев премълчава че този град по-рано се е наричало 'Аккерман'?! Защо Добрев със цялото си същество се прави на тъпанар и премълчава истината за Аккерман?! Нима премълчаването на истината за Аккерман, заслужава човек да се престори на шимпанзе?!... Разбира се заслужава! Иначе защо един учен ще се престори на тъпанар?!...
Такива тъпотии, плод на болни глави, в статията на Петър Добрев, до погнуса са много. Това се дължи от една страна на неграмотността на автора, от друга страна, на манията, всичко българско да се препише на лъжебългарите, тоест на днешните тъй наречени "българи". Примерно според Петр Добрев топонимите "бан" и "загура"означават: "Банат по памирски значи буквално планините и е почти пълно копие на латинското име Трансилвания и славянското име на същата област – ЗАГУРА – от израза ЗА ГУРУ – зад планината.".

Това разяснение на Петър Добрев е тъпотия ента степен, вследствие манията; всичко българско да се преписва на днешните лъжебългари. Хей, Петър Добревци, до кога ще можете да криете истината?!... Та това което правите е абсолютна лудост. В днешно време всеки грамотен човек е толкова близък до истината!...
Примерно тези глупави разяснения на Петър Добрев за "Банат и ЗАГУРА", са толкова близки до читателя!... Само един предубеден маняк не е в състояние да разбере това! В това отношение достатъчно е само да се знае, а Петър Добрев е длъжен да знае, Тракийската, тоест Тюркската поема за Орфей. Но тези маняци, от негова рода; щом се касае до истината за истинските българи, се правят на кучи синове и се преструват че тези истини не сyществуват.
В поемата Орфей има и 'бан' (панкая; пан + кая; пан / бан). Думата "бан" в древнотюркската поема "Дедем Коркут" се употребява в смисъл на "щедър", "милостив" и "богат". Що се касае до употребата и, в поемата Орфей, там в съчетанието Панкая означава "Щедра Скала" в смисъл на култова скала. В поемата Орфей, има и "Загра"или "Загора". В поемата Орфей; "Загра" или "Загора" е древнотюркско божество на изобилието. Вследствие на което се среща като топоним по всички Tюркски Простори, па и извън нея, примерно по край бреговете на Атлантическия океан в Мароко. В Югозападните части на Мароко в платото на река Дра се намира град Загора. Сега според Петър Добрев и подобните на него маняци излиза че днешните лъжебългари едно време са живеели в Мароко и там основали град Загора!...
А "Загора" или "Загра" е древнотюркско божество и за това се среща и като племенно название сред тюркските племена. Това не го пиша и не го казвам аз. Казват го други. Ето: "В това число са: Уйгур, Дурсу, Авар, Хун, Басила, Тарниак, Хазар, Загора, Булгар и Сабир." (Rosenthal H., Chazars. New York 1903. J.E. V., VI., p:1-7).
Така че статията на Петър Добрев предлагам на вниманието на многоуважаемите си читатели на сайта ми, само за това, че така или иначе щрихира с тюркски топоними, Тюркските Простори. А историческите обяснения на топонимите в статията на Добрев, след като не се съгласувани или не съвпадат с истината за Древнотюркските Простори, нямат никаква научна ценност.



Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.