Всеки участник във Форума на Кръг "Нова Магнаура" може да се запознае тук с определен кръг изисквания от страна на неговите организатори, както и да изкаже свои предложения. 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Общи изисквания и предложения
Posted by: Илия Кожухаров (---.cable.evrocom.net)
Date: March 17, 2005 02:02AM

Всеки активен участник във Форума на Кръг “Нова Магнаура” следва да се чувства помолен да съблюдава следните положения:

1. Доколкото Форумът предлага дискусионна среда, в която винаги съществува възможност за сблъсък на различни мнения, тази естествена даденост не може да бъде основание за некоректност в отношенията между участниците.

2. Всяка некоректност по предходния пункт, която се проявява в употреба на оскърбителни изрази и квалификации, може да даде повод на организаторите на сайта да осъществяват редакция на отделни текстове, заличавайки определени фрагменти, както и цели съобщения.

3. Активността във Форума следва да се съчетава с проява на стремеж към вписване на посланията в проблемните очертания на съответния Суб-форум, респективно тема. Когато това се оказва невъзможно, предлаганите текстове следва да се влагат в Суб-суб-форум “Разни”. При достатъчно проявен интерес, от неговото съдържание могат да се оформят нови Суб-форуми.

4. Желателно е езикът на посланията да не бъде обременен от специална терминология, а когато това е невъзможно – да се предлагат надлежни пояснения. Последното се явява особено наложително при поискване.

5. Силно желателно е да се поднасят граматически издържани текстове. Освен всичко друго, това би могло да бъде и личен белег на уважение към сериозността на заниманията тук.

6. Изключително полезно би било изпращаните текстове да носят със себе си ясна структура. Разграничаването на смислово обособени една от друга единици е добре да става с празен ред между тях. Във всяка подобна единица би могло да се осъществява допълнително вътрешно отделяне чрез разполагане на съответните фрагменти на нов ред.

7. Когато активността по дадена тема спадне, темата ще бъде прехвъляна в архив на съответния Суб-форум. При повторно появил се интерес тя ще може да бъде отново възбуждана по стандартния начин.

Преходно положение. Всички послания, осъществени до момента на публикуването на настоящите изисквания, ще бъдат запазени в техния начален вид.

И нека всеки участник, прекрачил този виртуален праг, да възприема намиращото се отвъд него като едно постепенно оформящо се училище – училище, в което по-малко знаещият би могъл свободно да получи от повече знаещия онова, от което е преценил, че има нужда.


Re: Общи изисквания и предложения
Posted by: iva1976 (94.72.136.---)
Date: June 21, 2013 01:21AM

Zdraveite!Imam vapros!Poneje nqmam kirilitsa-kirilizator to i kato ne vidqh da se zabranqva latinitsata moje li da se pishe na latinitsa!Blagodarq za otgovora tuk-popitah zashtoto vidqh mneniq na latinitsa i predpolojih 4e moje!Ako neshto se e promenilo molq osvedomete me!

Re: Общи изисквания и предложения
Posted by: Илия Кожухаров (Moderator)
Date: July 23, 2013 10:30AM

Уважаема iva1976,

Има хора, които приемат с болезнена чувствителност всяко послание на български език, изписано с латински букви. И това има своето дълбоко основание в накърненото чувство за национално достойнство. В същото време различни технически обстоятелства могат да наложат подобна практика като единствено възможна.

Впрочем, мнозина мислят, че ползването на латиница за предаване на съобщения на български език се е зародило с бурното развитие на компютърните технологии през последните години. Това не е вярно. Например, в брой 10-ти от 20-ти август 1869 година на излизалия в Букурещ вестник "Тъпан", в две тематично свързани карикатури са включени следните пояснителни текстове:
"Opozitziata na 'starite' protiv napredaka",
"Kak sa varveli napred balgarskite narodni raboti"
и
"a kak sa stignali dnes".
При това, изписани по подобен начин текстове се откриват далеч не само при тези споменати карикатури.

Понякога изглежда допустимо да не проявяваме максимализъм. По-добре е нечий текст – при все и изписан на латиница – да стигне до своите адресати, отколкото да се окаже неизговорен поради някакво техническо препятствие.

Разбира се, днес инсталирането на кирилизиращ софтуер не е някакъв непреодолим проблем. И все пак, има хора, които се чувстват неподготвени за това, изпитват притеснение при мисълта, че могат да предизвикат някакво увреждане на компютърна информация и т.н. Ето защо, нека приемем, че режимът тук може да бъде по-либерален. Пишете спокойно на латиница.



Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.