Ако има някакъв най-голям грях на този свят, то това сигурно е грехът на онези, които, облечени в тогата на учителя, "учат" някого, заблуждавайки го. 
Goto Thread: PreviousNext
Goto: Forum ListMessage ListNew TopicSearchLog In
Какво мислим за езика в чата и форумите?
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: May 08, 2004 12:12PM

Изживяна заблуда ли е традиционно предявяваното към всеки интелигентен човек изискване за езикова (и в частност за граматическа) култура?


Re: Какво мислим за езика в чата и форумите?
Posted by: Бат Аро (IP Logged)
Date: May 08, 2004 07:34PM

Струва ми се, че въпросът не е насочен само и единствено към начина на употреба на езика в мрежата (чат и форум). Опитвам се да си представя въпроса като стръмна калдъръмена уличка, която в подножието на хълма излиза на равен, асфалтиран, добре осветен булевард с масивни сгради и блестящи витрини.
Да, може да се каже, че с образованието се налагат нормативно правила и езикови модели, които в определен момент от развитието на индивидуалния разум могат да доведат до големи заблуждения, но това (образованието) е най-ефективния начин, за да се дадат тези знания за правилата, за изграждането на този град наречен ЕЗИК.

Re: Какво мислим за езика в чата и форумите?
Posted by: anonim1 (IP Logged)
Date: May 20, 2004 04:27PM

ЗА ЕЗИКА
И в чат-а и във форумите не бива да се изпада в крайност и изцяло да се възприемат модерните жаргони, макар че от неволно подражание никой не е застрахован. Например лично аз се изкушавам когато пиша на латиница да използвам по-икономичната форма да пиша "4" вместо "ch", а също така и "6" вместо "sh". Намирам за допустима подобна замяна в ежедневното общуване и за недопустима когато се пише на кирилица, макар че и в този случай текстът/посланието ще бъде разчетено правилно. anonim1.

Re: Какво мислим за езика в чата и форумите?
Posted by: Илия Кожухаров (IP Logged)
Date: May 21, 2004 12:15AM

Дали пропускането на запетайки и неправилното членуване е част от "изпадането в крайност"? (Вж. във връзка с това темата "Продължава ли нашиЯ живот след смърТА и ако не защо?", предложена с този правопис от Бачо Киро – странно защо във Форум "Заблудите в правораздаването"?. Вж. и други примери – има много и из Ново-Магнаурските форуми).
Нерядко аз лично се чувствам притеснен от това, че не знам чие мнение да взема като меродавно във връзка с правилния правопис. И дори изказ. Например, след консултации с филолози съм получавал уверение, че е напълно правилно да се употребяват в качеството им на вежливи форми изрази от рода: "Вие сте поканен", респективно "Вие сте поканена", или "Вие сте добре дошъл", респективно "Вие сте добре дошла". Наскоро обаче научих, че все във връзка със същите вежливи форми е неправилно да се оформя изречение като: "Вие сте добре дошъл(ла)". Трябвало да се изписва и казва: "Вие сте добре дошли". В същото време било правилно да се употребява: "Вие сте поканен(а)".
Колкото до чисто правописните "подробности", лесно можем да забележим (а това първи ще сторят слабите по граматика ученици), че ние можем да разбираме и твърде екзотично оформени текстове. Така например, преди време ми попадна следната изключително свежа идея на един интернет-форум-автор. (Искрено съжалявам, че не съм запомнил името му.) Той беше изписал кратък текст, в който бе разместил в почти всяка дума местата на буквите. И предлагаше да се направи опит текстът да се прочете. Удивително – оказваше, че това не е много трудно. Сега ще илюстрирам тази идея със следното сглобено от мен изречение:
"Неи всчики момеж ад чтеме орди и крйноа рзаенбриаем ткест."
Прочетохте го нали!

Re: Какво мислим за езика в чата и форумите?
Posted by: Нели Велева (IP Logged)
Date: June 10, 2004 03:15AM

Изреченията "Вие сте поканен" и Вие сте поканена" са учтива форма в българския език и като такава се отнасят до едно лице.Учтивата форма винаги означава единствено число и никога множествено число.Точно поради тази причина местоимението , чрез което се изразява, е с главна буква, за да се разграничи от множественото число.Следователно изразът "Вие сте поканени" е правилен само ако се отнася до няколко лица, но не и в качеството му на учтива форма.

Re: Какво мислим за езика в чата и форумите?
Posted by: Шон (IP Logged)
Date: June 13, 2004 01:45PM

Нели,
Вероятно не сте разбрала, че Илия К. поставя малко по-различен въпрос, а именно: "Защо изрази от рода на 'Вие сте поканен(а)' могат да се считат за правилни в граматическо отношение, а други - като 'Вие сте добре дошъл' или 'Вие сте добре дошла' - не?" (Вие пропускате да прокоментирате в обяснението си именно това второ положение, което - както разбирам - е сърцевината на въпроса.)
А иначе, разбира се, че учтивата форма винаги означава единствено число и никога множествено. Това се знае. Знае се и това, че точно поради тази причина местоимението, чрез което се изразява подобно положение се изписва с главна буква. Въпреки че и в такива случаи могат да породят някои двусмислици. Например, ако е вярна тезата, че фрази като "Вие сте добре дошъл" или "Вие сте добре дошла" са неправилни, и ако при това трябва да бъдат заместени от "Вие сте добре дошли", как в подобни случаи би могло да се разбере за какво става въпрос: за покана към много лица или за проява на учтивост? Ще успеете ли да се ориентирате, когато е налице писмен текст, при това с точно този словоред, при който местоимението е първата дума в изречението и само поради това трябва да се изпише с главна буква? А какво решение ще вземете, ако текстът не е поднесен писмено, а словесно? Как ще разберете с каква буква е мислено местоимението: с главна или с малка? Вероятно ще предложите в подобна ситуация да се ориентираме в зависимост от контекста. Това понякога е възможно. Но хайде да си представим, че се обръщате към един единствен човек измежду някаква група хора и искате да го поканите в дома си (при това в учтива форма). Нека си представим, че сте избрали фразата "Вие сте добре дошли", която е била чута и от други хора. Какво ще направите, когато на вратата Ви позвънят няколко души (заедно с онзи единствен човек, към когото сте отправили поканата си във вежлива форма)? Ще им кажете, че неправилно са изтълкували иначе правилното (според филолозите, за които говори Илия К.) граматическо положение ("Вие сте добре дошли")?
Мисля си - дали в такива случаи, и в противовес на професионалните мнения, не е по-добре за изречения от рода на коментираните да се спазва следното правило: "С изключение на местоимението, всичко в тях да се поставя в единствено число". Конкретно за коментираните случаи - когато става въпрос за вежлив изказ, да са възможни и "поканен", и "поканена", и "дошъл", и "дошла".




Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.